Hunter

Amikor a trópusokat óriáspingvinek lakták

Hatalmas, másfél méteres pingvinek maradványaira bukkantak, melyek 36 millió évvel ezelőtt a perui partokon barangoltak, mindössze 14 fokra délre az egyenlítőtől. A felfedezés felborítani látszik a természettudósok elméleteit.

A most felfedezett a harmadik legnagyobb ismert óriáspingvin faj, ami mellett az összes ma élő társa eltörpülne, fosszíliáit tekintve pedig a legteljesebb. Külsejében igencsak elütött modern rokonaitól: lándzsaként előremeredő csőre a pingvineknél valaha látott leghosszabb méretű, több mint kétszerese koponyája hosszának. Eddig a pingvinek nagy méretét a testhő megőrzésének tulajdonították, ezért is meglepő, hogy az Icadyptes salasi névre keresztelt óriáspingvinek a trópusokon éltek akkor, amikor a Föld a mainál jóval melegebb volt. Az Antarktiszt jéggel borító globális lehűlés csak 34 millió évvel ezelőtt kezdődött, kétmillió évvel az Icadyptes faj kihalása után.

A peruiakkal együtt dolgozó Észak-Karolina Állami Egyetem munkatársai sem igazán értik hogyan küzdöttek meg a hővel a hatalmas madarak a szárazföldön. Feltevésük szerint idejük nagy részét inkább a vízben tölthették. Igaz ma sem minden pingvin él kizárólag hideg területeken, az afrikai vagy galapagoszi pingvinek például kifejezetten kedvelik a melegebb vizeket. Ez az egyetlen faj, ami az egyenlítőtől északra él, ők azonban egy viszonylag új fajt képviselnek.


Összehasonlításként az őspingvin és egy mai perui pingvin koponyája

Az elméletek szerint a pingvinek csak a földtörténet két nagy lehűlését követően jutottak el az egyenlítőhöz közelebb eső területekre, ami 15 illetve 34 millió évvel ezelőtt fejeződött be, a most felfedezett óriás a maga 36 millió éves korával az utóbbiból is kilóg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xizor #48
    2 dolgot nem értek.Miért kell mindig offtopicot csinálni, a másik meg, hogy miért kell minden hírt megkérdőjelezni?Csak jobban tudja a szakértő,hogy ez most mi mint amit te látni vélsz a képen nem?
  • nattydread #47
    "Hát, azért az ember szépen elterjedt az egyenlítőtől a tundráig, ez a pár fok nem fog gondot okozni biológiailag."
    hát neked lehet, h nem, de annak amit megeszel valószinűleg
  • lapaleves #46
    nemtom meglepődsz-e, de a "mindenfélét be akarnak tiltani" számomra nem valami meggyőző érv. a közlekedés korlátozását csak üdvözölni tudom, csak azt nem tudom melyik ország ilyen bunkó mód diktatórikus életszínvonal-romboló... kivándorolnék oda.

    azért szívesen vennék bármilyen további példákat ez ügyben, ha van.
  • Ironka #45
    Kicsit utána kéne nézned.

    Először is nem hőmérős eredményekből lehet az éghajlat változását rekonstruálni, nagyon jó kis módszerek vannak erre.

    Nem 150-200 évről van szó, hanem a teljes holocén időszakról, 10 000 évről.
    Talán tekintsd meg ezt
    Persze maga a hőmérsékletváltozás eddigi mértéke még nem adna okot a páni félelemre, lehet mondani, h a korábbi mérések szórásában van benne, de akkor
    ez az iszonyú CO2 emelkedés majd tesz a dologról, és itt 400 000 évről van szó... Szóval itt a projekció a lényeg, mivel ez még csak a kezdet. A szarjunk a fészekbe gondolkodás (nem győzött meg, tehát szted ne csináljunk semmit), meg biztos használ a dolognak. Itt nem a természetes melegedési folyamatról van szó, annál pár nagyságrenddel durvább a helyzet az ember miatt, akár hiszed, akár nem. És most még durván pufferelnek az óceánok pl.
    Az eperszedéses tél egy kirívó eset volt, most tendencia van.
    Az elmúlt évszázad 5 legmelegebb éve 98 óta volt.

    "A study in the April, 2007 issue of Environment and Urbanization reports that 634 million people live in coastal areas within 30 feet of sea level. The study also reported that about two thirds of the world's cities with over five million people are located in these low-lying coastal areas."
    Nekik pláne jó szar lesz.


    De szarjuk is le az egészet, hisz ez nem meggyőző, ez csak a g*ci bulvármédia bűne. Ugye érted.
  • BiroAndras #44
    "csak kérdezem, hogy az "életszínvonal lerohasztás" miben nyilvánul meg?"

    Abban, hogy mindenfélét be akarnak tiltani. Pl. korlátozzák a közlekedést, arra hivatkozva, hogy az autók környezetszennyeznek. Pedig sokkal jobb megoldások is léteznek.
  • dronkZero #43
    "Mi ehhez a klímához alkalmazkodtunk, erre épült a civilizációnk, tehát jó nagy gebaszt fog okozni a dolog. "

    Hát, azért az ember szépen elterjedt az egyenlítőtől a tundráig, ez a pár fok nem fog gondot okozni biológiailag.
    Ellenben azért megy a para, mert ha mondjuk fél métert emelkedik az óceánok vízszintje, akkor a tengerparti városok mennek a levesbe. Ami azért nem mindegy.

    Egyébként ez a nagy össznépi globálisfelmelegedős pánik engem személy szerint nem nagyon győzött meg. Tekintve a Föld pármillió éves lefolyású hőmérsékleti ingadozását. Gyakorlatilag tegnap volt jégkorszak, még jó hogy ma még melegszik az idő.

    Egyébként meg 150-200 év hőmérsékleti megfigyeléseiből nemigen vonnék le messzemenő következtetéseket(~1800 körül kezdték mérni is a hőmérsékletet, nem csak megállapítani, hogy "ejj de kutya hideg van!"). Nemrég olvastam valami cikket, hogy ilyen kurva meleg tél utoljára 16xx-ben(? valamikor középkorban) volt, amikor februárban epret szedtek. Na, ha láttunk már ilyet is, akkor mégis miért akarjuk azt hinni, hogy ez nem totál természetes?
  • dronkZero #42
    "Mi van akkor, ha ezek az óriáspingvinek nem is közeli rokonai a ma élőknek, mint ahogy kiderült az embernél is, hogy nem a majomtól származik?"

    Mi van? Már Darwin is azt mondta, hogy _közös ős_, nem hogy konkrétan "a majomtól". De ha megnézzük a közös őst, akkor az kvázi egy "majom". (Annyiból legalábbis ha most jönne egy szembe veled az utcán, tuti majomnak néznéd.) Hol is derült ki, hogy az ember nem tőlük származik?

    "A faj kihalása szerintem hihetőbb ha a Föld hirtelen lehülése idején (jégkorszak bekövetkeztével) történt. Megmaradtak a kisebb étkű, kisebb testű fajok."

    Heh, hát lehet, hogy neked hihetőbb, csak sajnos a fizika nem így működik. Nagyobb tömegű test lassabban hűl le, nagyobb térfogathoz meg kisebb fajlagos felület tartozik, amin leadhatja a hőt.

    Ezek után én kérdezném meg tőled, hogy mikor is születtél? Vicces, hogy miután nyilvánvaló képtelenségeket írogatsz, meg a neked segíteni próbáló embereket leoltod és tanulni küldöd(mikor a jelek szerint neked lenne rá igen nagy szükséged), még ki is vagy akadva, hogy lehülyéznek. Hát le is fognak, amíg hülye vagy, ráadásul nagy arccal.
  • lapaleves #41
    csak kérdezem, hogy az "életszínvonal lerohasztás" miben nyilvánul meg? valahogy pont ennek az ellenkezőjét tapasztalom. minden szart megvetetnek az emberrel, mesterségesen vágyakat keltenek a júzerben, hogy minél többet fogyasszon. nekem ez pont a fordítottja annak, amit írsz. eltekintve az agymosás tényétől persze.
  • Piel #40
    Soha nem szerettem az ilyen egyszerű embereket, akik csak úgy érik el lelkük megelégedését, ha sértegetik a másikat. Járhatnál még iskolába, hátha több kultúra szorul beléd Ironka!
  • N1ggA #39
    Hát én nem szarom le, én hiszek a globális felmelegedésben, abban viszont halgatyóval értek egyet, hogy ettől még nincs itt a világvége.