Hunter

Különös fényjátékot produkál egy fekete lyuk

Egy hatalmas fekete lyukból kiáramló gázsugár különös jelenséggel kápráztatta el a csillagászokat, normális fényének kilencvenszeresével ragyog. A tudósok nem igazán értik a fényesség okát, bár ugyanez elmondható magukra a kiáramló sugarakra is.

A különös jelenséget a Hubble Űrtávcső fényképezte le, ami 7 éve figyeli az M87 galaxis közepén terpeszkedő szuper nagytömegű fekete lyukból kizúduló sugarat. A Hubble számos képet készített a galaxis ragyogó magját is túlszárnyaló sugár fényének erősödéséről és halványodásáról. A sugár nem egyenletes, több anyagcsomó jellemzi, ilyen a tudósok által HST-1 névvel ellátott fényes folt.

"Nem számítottam arra, hogy az M87 sugara, vagy bármely más hasonló gázsugár ilyen módon növeli a fényességét" - nyilatkozott a SPACE.com-nak Juan Madrid, a kanadai McMaster Egyetem csillagásza. "Kilencvenszer fényesebb, mint normál állapotában, a kérdés azonban az, hogy mindez minden egyes sugárnál vagy aktív magnál bekövetkezik-e, vagy csak az M87 különös viselkedését látjuk?"

Számos szuper nagytömegű fekete lyuk rendelkezik anyagsugarakkal, melyek kicsapódnak a fekete lyukba bezúduló anyaggyűrűből. Ezek a forró gázsugarak az elméletek szerint a fekete lyuk tömege által eltorzított mágneses mező vonalak eredményei, amik kifelé hajtják a töltéssel rendelkező részecskéket.

A legtöbb sugár azonban nem tanúsít ilyen szélsőséges izzást, mint a HST-1. A tudósok nem tudják pontosan, hogy egy kivételes esetről van szó, vagy a sugarak egy normális fázisát látják, mivel magukról a sugarakról sem tudnak túl sokat. Ebben az esetben a HST-1 fényes csomója körülbelül 214 fényévre van az M87 galaxis magjától. Hogy mélyebbre ható ismeretekre tegyen szert a jelenségről, Madrid hét évnyi Hubble felvételt elemzett ki a sugárról, melyek ultraibolya fényben rögzítették a HST-1 változásait. Emellett összehasonlította a Hubble adatait a Chandra Röntgensugarú Obszervatórium felvételeivel, valamint több rádiótávcső adataival.


Madrid megállapította, hogy a folt 1999 és 2005 között folyamatosan fényesedett, a csúcspontját 2005 májusában érte el, ekkor volt kilencvenszer erősebb a fénye, mint 1999-ben. Ezután a folt látszólag halványodni kezdett, majd 2006 novemberében újra erősödött a ragyogás.

"Az évek során felgyűlt adatokból sikerült nyomon követnem a fényességét és a fény fejlődését" - mondta Madrid. "Szerencsések vagyunk, hogy olyan távcsövekkel rendelkezünk, mint a Hubble és a Chandra, nélkülük ugyanis csak az M87 magjának fényesedését észlelnénk, azt azonban nem tudnánk, honnan ered ez a ragyogás" A HST-1 rejtélyének megoldásához további adatokra lesz szükség. "Reméljük az észlelésekből elméletek születnek majd, melyek magyarázattal szolgálnak a mechanizmusra. A csillagászok szeretnék tudni, vajon ez a sugár természetéből adódó instabilitás, amint végig halad a galaxison, vagy valami más" - mondta Madrid.

A jelenség egyedi alkalmat ad arra, hogy a csillagászok alaposabban megismerjék a távoli galaxisok fekete lyukainak sugarait, ugyanakkor átértékelheti azon távoli galaxisokról alkotott elméleteket, melyek fényében fluktuációt észleltek, viszont távolságuk miatt nem tanulmányozhatók ilyen részletességgel. Az M87 54 millió fényévre fekszik a Szűz csillagképben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kurosora #29
    "[...] a mi napunk tömegének 2 billiónyiszorosa van [...]"

    Jó lesz az kb. hárommilliárdnak is. Egyébként szvsz réges-régen az M87 a legfényesebb kvazárnak is méltó párja lehetett.
  • LilSaint #28
    Én a National-en láttam erről műsort, és ott valalmi olyat mondtak, hogy bárhonnan "nézed", ez mindig egy kör alalku őrvény, és akkor a gravitációs különbség benne, hogy ha bedobnánk valalakit, akkor a lábára sokkal nagyobb gravitáció hatna mint a fejére, és ezért kinyúlna cérna vékonyra, és nyúlna és nyúlna. Aki játszott már a Psychonauts című játékkal, tudja honnan a kövketkező hülye ötlet: Szerintem ez a fekete lyuk beszív minket, nyúlunk-nyúlunk szép fokozatosan, és egyszer csak így kicuppanunk a másik oldalán mintha egy ember kiköpne egy rágógumit. De mondjuk még mindig a csillagközi háborúzás a legnyilvánvalóbb.
  • beyondReason #27
    Sün!
  • toto66 #26
    Márpedig a feketlyuk is bocsát ki anyagot (még gázokat is), csak úgy mint a fehérlyuk, sárgalyuk és rézbőrűlyuk!
  • Pluskast #25
    "A csillagászok szeretnék tudni, vajon ez a sugár természetéből adódó instabilitás, amint végig halad a galaxison, vagy valami más" - mondta Madrid.

    Biztos az Oráj akar egy hatalmas csillagkaput építeni
  • n3whous3 #24
    egyrészt nem teljesen igaz ez így
    másrészt nem belőle áramlik ki közvetlen
  • kukacS3K #23
    valószínűleg űrlények lőnek ránk
  • endyxx #22
    52,5 ± 3,9 millió fényévre van a Messier 87 tőlünk...
    Ha 1999 és 2005 között volt ilyen fényes, az akkor mikor is volt ilyen fényes?
    Lehet, hogy mostanra már beszippantott minket a nagy büdös fekete, és igen titokzatos luk és mi arról elmélkedünk, amit a belsejében látunk :D
    m87
    érdekes kép
  • Sir Ny #21
    én meg úgy képzelem el, hogy egy sima csillag, sincs se kihalva se semmi, csak olyan nagy, hogy a saját kibocsátott fényét is visszaszívja magába.
  • ljerk #20
    Amit belinkeltél B0nfire az valóban kvazár (itt a mi tejútunknál már sokkal erőteljesebb az örvényhatás) ami kétirányban is röntgensugárzást bocsát ki, viszont az M87 galaxis anyagsugarában amiről itt szó van, az a megfigyelések szerint a mi napunk tömegének 2 billiónyiszorosa van.
    Az is érdekes kérés lehet hogyha összeütközik több galaxis akkor az összeolvadás során az addigi galaxismagot alkotó fekete lyukak hogy viselkednek illetve hogy olvadnak össze az új tömegközéppontban.

    Itt egy szintén a Hubble által lefényképezett összeütközés amiben 3 galaxis kezd összegabalyodni.