Hunter

Közelkép egy kozmikus szörnyről

A tudósok egy ideje már tudják, hogy egy sűrű, nagy tömegű objektum bújik meg galaxisunk közepén, mibenlétét azonban még nem sikerült egyöntetűen igazolni.

A legújabb megfigyelések minden eddiginél közelebbi képet adnak a Tejút szívéről, ami várhatóan a téma körüli viták véghez vezethet, mivel az eddigi legszilárdabb bizonyítékokat nyújtja a fekete lyuk elmélethez.

Az MIT csillagászcsapata kaliforniai, arizonai és hawaii-i rádiótávcsöveket kapcsolt össze, létrehozva egy virtuális távcsövet, aminek az átmérője gyakorlatilag 4500 kilométer széles. Ezzel pillantottak be a galaxis közepébe, ezerszer nagyobb felbontást érve el, mint amire a Hubble Űrtávcső képes. Ezzel a felbontással már akár egy baseball labdát is ki lehetne szúrni a Hold felszínén, 384 000 kilométeres távolságban.

Az eszközzel egészen mélyreható képet sikerült készíteni, ami szinte a fekete lyuk eseményhorizontjáig kémlel; ez az a pont ahonnan már a fény számára sincs menekvés. Mivel galaxisunk szuper nagytömegű fekete lyuka a hozzánk eső legközelebbi ilyen objektum, ezért egyedülálló lehetőséget jelent ezeknek a kozmikus szörnyetegeknek a tanulmányozására. "Ez a legjobb fekete lyuk jelölt, amit a világegyetemben találhatunk, a legnagyobb esélyünk arra, hogy a fekete lyukak közvetlen közelében található jeleket megvizsgáljuk" - nyilatkozott a tanulmányt jegyző Sheperd Doleman. "Az egyik probléma a távolabbi források észlelésével, hogy keresztül kell tekintenünk galaxisunkon. Áldás a közelsége, átok azonban a körülötte elhelyezkedő gáz és por."

A galaxis közepe egy fényes objektumnak, a Sagittarius A*-nak ad otthont, egy kavargó gázokból és porból álló felhőnek, ami elvileg egy, a Napnál 4 milliószor nagyobb tömegű fekete lyukat jelöl. A kutatók ezt az erős fényforrást vizsgáltak. A gáz- és portakaró kiküszöbölése érdekében az objektum 1,3 mm rádió jelű fényeit vizsgálták, ami jobban áthatol a ködön, mint a hosszabb hullámhosszú fény. A tömeget a kolosszális objektum által a közeli csillagokra mért hatások vizsgálatából számították ki.

Az MIT csapata megállapította, hogy a Sagittarius A* átmérője nagyjából egyharmad Föld-Nap távolságnak, azaz körülbelül 50 millió kilométernek felel meg. Ez a kis méret azt jelzi, hogy a galaktikus középpontban sokkal sűrűbb a tömeg, mint azt a korábbi mérések mutatták. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy az ott rejtőző objektum egy fekete lyuk, a jelenlegi elméletek szerint ugyanis nincs más elfogadható magyarázat ilyen mérvű tömeg ilyen kis területen való jelenlétére. A tudósok nem tudják pontosan meghatározni a Sagittarius A*-ból érkező fényes sugárzásért felelős folyamatot, feltevésük szerint egy a fekete lyuk körüli mágneses mezők által gyorsított erős részecskesugár, vagy a fekete lyukba beáramló anyag által alkotott akkréciós korongból kiáradó sugárzás lehet.


A kutatók remélik, hogy jövőbeli, ugyanezen a technikán alapuló megfigyeléseikkel képesek lesznek a kérdés végére járni, és bebizonyítani, hogy a Sagittarius A* egy szupernagy tömegű fekete lyuk. "Több mint egy évtizede dolgozunk már azon a mechanizmuson és műszerezettségen, ami ezt elénk tárta" - mondta Doleman a SPACE.com-nak. "Most már látjuk, hogy megvalósítható a célkitűzésünk. Ezeknél sokkal jobb adatokat fogunk kapni a következő 3-5 évben" - utalt a 2010-ben szolgálatba álló chilei Atacama Large Millimetre Array-re, miközben megpróbálnak a mostaninál kisebb rádió hullámhosszokon is betekinteni az objektumba. Doleman szerint ezek az észlelések már egyértelmű választ fognak adni a fekete lyuk kérdésére. A kutatók egy "árnyék" megjelenésére számítanak a jövőbeli felvételeken, egy olyan területre, ahol a fény elhalványul és vörösessé válik, jelezve az anyag áramlását a fekete lyuk felé.

"Ez az úttörő tanulmány bizonyítja, hogy kivitelezhetők az ilyen észlelések, melyek új utat nyitnak a tér és az idő szerkezetének szondázásához a fekete lyukak közelében és Einstein gravitációs elméletének teszteléséhez" - kommentálta az eredményeket Avi Loeb, a Harvard asztrofizikusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #54
    http://index.hu/tudomany/urkutatas/hpro080923/
  • Epikurosz #53
    "Saggitarius A* én ezt úgy képzelem mint üveggyöngyöket a tányérban, a tányéron belül kaotikus lehet a mozgásuk"

    Nincsenek üveggyöngyök. Ami oda bejut, az pozdorjává van zúzva.
  • Soundmaker #52
    Ha így van akkor a következő fordulónál nyugodtan nekivághatunk a nyílt űrnek naprendszerestől... nem? Mégis egy spirálkarban forgunk - ahogy írtad - galaxisunk tömegközéppontja körül... Ha tömegközéppont körül forgunk az már gravitációs kölcsönhatás... szóval valamilyen erő hat a csillagrendszerekre.Saját tengely körüli forgás az úgy van ahogy mondod, de nem bóklászunk összevissza a tejútban... Saggitarius A* én ezt úgy képzelem mint üveggyöngyöket a tányérban, a tányéron belül kaotikus lehet a mozgásuk, de a galaxismag körül sűrűsödő csillagok garvitációs tere nem engedi nagyon bóklászni az egész objektumot, de az objektumban lévő fekete lyuk, vagy lyukak valószínűleg egymással kölcsönhatásba léphetnek így taszigálhatják egymást...

    Na most mint hangsúlyoztam ez csak az én véleményem, sem tudományosan megalapozott érv se semmi más nincs rá. Csak a véleményem közöltem, és pláne nem okoskodás képen...
  • Tetsuo #51
    a cim engem is felrevezetett, a cikk egesz jo, de lehetne hosszabb.
  • Tetsuo #50
    gondolom azokra a csillagmozgasokra gondolt, amibol veljuk a bazinagy tomeget a Tejutrendszer kozepen.
  • sonicXX #49
    Kár, mert a cikk elég tárgyilagos. Egyébként szerintem a címmel sincs baj, csak azt, hogy mért így gondolom akkor fogod megérteni, ha elolvasod a cikket.
  • bvalek2 #48
    ...elég erősek ahhoz hogy a galaxisunk csillagait forgásra késztessék

    A galaxis csillagai teljesen maguktól, a saját tehetetlenségük miatt forognak a saját forgástengelyük körül, és keringenek a galaxis közös tömegközéppontja körül, nincs szükségük segítségre.
  • Epikurosz #47
    "teljesen mindegy hogy stabil vagy nem stabil az egész Sagittarius A*."

    "A magban akkora garvitációs mezők feszülhetnek amelyek eleve összetartják az egész hóbelebancot"

    Hát, akkor stabil, okoska!
    (A meddig, az részletkérdés)
  • Soundmaker #46
    Szerény véleményem szerint teljesen mindegy hogy stabil vagy nem stabil az egész Sagittarius A*. A magban akkora garvitációs mezők feszülhetnek amelyek eleve összetartják az egész hóbelebancot. Ettől függetlenül amennyit tudunk a dologról a tömegvonzás és a Sagitarius A*-ban lévő objektumok ide-oda is taszigálhatják egymást akár fényévekre. Ettől függetlenül irdatlan energiák feszülhetnek ott egymásnak, elég erősek ahhoz hogy a galaxisunk csillagait forgásra késztessék. Persze erről igen keveset tudunk, de pont ezért jó ez a program, ez által betekintést nyerhetünk majd a galaxisok felépítésébe, és azok működésébe.
  • Epikurosz #45
    LHC kiskáté, sajnos csak angolul