Hunter

Progra­moz­zunk fekete lyukat

Egy tanulmány felveti a lehetőségét, hogy egy nap a fekete lyukakat, mint elképesztően pontos kvantum számítógépeket használjuk, csupán néhány akadályon kell túl jutnunk.

Seth Lloyd elméleti fizikus, az MIT munkatársa szerint majdnem minden információ, amit egy fekete lyuk elnyel vissza is kapható. A kutató tanulmányában felveti a lehetőséget, mely szerint egy nap ezeket a galaktikus szörnyeket mint elképesztően pontos kvantum számítógépeket használjuk, előtte azonban még túl kell jutnunk néhány, enyhén szólva is komoly elméleti és gyakorlati akadályon. Amióta Stephen Hawking a kvantumelmélet alkalmazásával bebizonyította, hogy a fekete lyukak sugároznak, a fizikusokat azóta foglalkoztatja, vajon ez a sugárzás tartalmaz-e valamilyen információt a fekete lyukat létrehozó anyagról. A kérdés rengeteg találgatást és vitát szült. Az úgynevezett fekete lyuk "információs paradoxon" immár több mint 30 éve áll fenn.

A klasszikus fizika szerint a fekete lyukak az űr azon területei, ahol a gravitáció olyan erős, hogy semmi, még a fény sem menekülhet a lyukat körülvevő eseményhorizontról. Mindazonáltal Hawking bebizonyította, hogy a fekete lyukaknak valójában van hőmérsékletük, azaz hősugárzást bocsátanak ki, amit azóta már Hawking-sugárzásnak hívnak. Ez egyfajta párolgás, ami idővel a fekete lyuk felszívódásához vezet.

Hawking eleinte úgy vélte, hogy ez a sugárzás nem tartalmaz semmilyen információt, azaz bármi információ, amit a fény vagy az anyag szállít, a fekete lyukba érve örökre odavész, még akkor is, ha ezzel megsérti a kvantum mechanikát. 2004-ben azonban a tudós nagy csinnadrattával beismerte hogy tévedett, és úgy nyilatkozott, hogy az információ mégis megszökhet a fekete lyukból. Ez persze csak egy nézet - attól hogy Hawking megváltoztatta véleményét, mások nem feltétlenül követték.

De térjünk vissza végre szegény Lloydra, aki egy elég vitatott kvantum modell, a végállapot projekció modell alkalmazásával próbál felülkerekedni a paradoxonon. A modell szerint bizonyos szélsőséges körülmények között - mint amilyenek a fekete lyukak heves gravitációs mezői - az objektumok mindössze egyféle viselkedésre lesznek képesek, azaz egy fekete lyuk előidézheti azt az esetet, hogy egy pénzérme feldobásánál mindig a "fej" lesz az eredmény.

Ez teszi lehetővé a fekete lyukból kiszökő információ számára, hogy értelmezését tekintve ne lehessen kétértelmű. Az információ szökése egy kvantum folyamat, a keveredés során zajlik le. A fenti elképzelést először 2004-ben terjesztette elő egy amerikai fizikus, azonban elméletét rögtön meg is támadták, mivel különböző interferenciák létrehozása mellett lehetővé tenné a fénysebességnél gyorsabb információszökést a fekete lyukból.

Mindenesetre Lloyd tovább futtatta az elméletet. A fekete lyukakban a Hawking-sugárzás az eseményhorizonton belül keletkezik, és két komponensre bontható. Az egyik elhagyja a fekete lyukat, a másik pedig visszazuhan a pontszerű szingularitásba, ami maga a fekete lyuk. Ezek az összetevők keverednek, tehát amikor anyag áramlik a fekete lyukba, akkor a szingularitásnál kölcsönhatásba lép a Hawking-sugárzással, ami azonnali változást idéz elő a kiszökő sugárzásban. A végállapot projekció modell miatt ez a kölcsönhatás csak egyféleképpen viselkedhet, ezért a fenti sugárzás a fekete lyukba bekerült adat információját hordozza.

Lloyd számításai szerint a kijövő Hawking-sugárzás szinte minden információt tartalmaz a fekete lyuk által bekebelezett anyagról - példaként vegyünk egy űrhajót -, mindössze egy kvantum bit fele veszik el az információ feldolgozásakor. Lloyd szerint az űrhajó utasai a fekete lyuk elpárolgásakor "néhány egyszerű óvintézkedés" betartásával kevesebb, mint egy atom eltéréssel szinte ugyanazzá alakulnak vissza, mint a belépéskor. Lloyd tanulmánya szerint a fekete lyukak kvantum számítógépként is alkalmazhatók, csak rá kellene jönni a programozásukra. Ennek elsajátítása elsősorban a kvantum gravitáció teljes ismeretén, valamint a végállapot projekció kísérleti igazolásán múlik majd, melyekkel még nem rendelkezünk. Ezek mellett jó lenne ismerni a különböző fekete lyukak tulajdonságait is, arról nem is szólva, hogy egy bejutó információ szétoszlik az addig elnyelt információ tengerében, így az újra összeszedése lehetetlennek tűnik. Tehát az űrhajó utasai hiába alakulnak újjá, elég szétszórtak lesznek.

Mindezt Lloyd is elismeri. Ahhoz, hogy a kiáramló Hawking-sugárzást dekódolhassuk, meg kell alkotni egy hibátlan kvantum gravitációs elméletet, ami mindeddig még nem sikerült. A gyakorlati nehézségeken túl azonban van egy jóval súlyosabb elméleti hibája is Lloyd munkájának, figyelmeztet Daniel Gottesman, a kanadai Perimeter Institute munkatársa. Azáltal hogy egy fél qubit információ elvész, információvesztésről van szó és ilyen szempontból gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy csak egy parányi, vagy szinte az egész veszett oda. A standard kvantum mechanikában nincs információvesztés, így ha Lloydnak mégis igaza lenne, akkor ahhoz át kellene dolgozni az egész elvet. Azonban az elméleti fizikusoknak nincs igazán elképzelésük, mivel is válthatnák fel a kvantum mechanikát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szivar #108
    Á, inkább hagyjuk :(. Úgy sem lesz annyi időm és kedvem hogy kimagyarázzam magam :D.
  • szivar #107
    "...egy egy kölcsönhatásnak a különböző megnyílvánulásai (lásd Maxwell egyenletek)."

    Ejjnye. Valóban igazad van. Biztosan elkevertem valami érdekessel.
  • dez #106
    "Az alagút-effektus miatt nem biztos hogy nehezebben :). Ha van kellő mozgási energiája meg ilyenek, hááát... Bizony ez az eset is megeshet."

    És ezzel tulajdonképpen mit akartál mondani? Továbbra is részecske marad szerinted az elektron, de már alagút-hatással közlekedik? Nos, az nem magyarázza meg az interferenciát. Meg a többit sem.
  • Tiberius B #105
    Neutronnak? Töltött részecske a neutron? Én úgy tudtam semleges. De ki tudja. Végülis kvarkokból áll, azoknak meg van töltésük.
  • BiroAndras #104
    "Az elektromágneses kölcsönhatást azt valóban azok. De a mágnesesség mibenléte az egyenlőre abban van definiálva hogy töltött részecskéknek a térben való mozgása hozza létre (persze erősen egyszerűsítve). Ez okból kifolyólag van mágneses tere a protonnak, neutronnak, meg a többinek. És egy árva foton sem távozik belőle"

    Rosszul tudod. Az elektromágneses kölcsönhatás, mint ahogy a neve is mondja az elektromosság és a mágnesesség is egyben. Ugyanis ezek ugyanannak egy egy kölcsönhatásnak a különböző megnyílvánulásai (lásd Maxwell egyenletek).
    Szóval a mágneses erőt is fotonok közvetítik.
  • szivar #103
    "Egyébként itt most éppen elektronról volt szó. Az azért egy fokkal nehezebben tudna átmenni magán a falon."

    Az alagút-effektus miatt nem biztos hogy nehezebben :). Ha van kellő mozgási energiája meg ilyenek, hááát... Bizony ez az eset is megeshet.

    A 3. kísérletet az UV lézerrel tegyük félre, túl sok benne a "bizonytalanság". Meg kellene keresni az elektronos megfelelőjét. (Gondolom, volt olyan is.)

    Rendben.
  • szivar #102
    "Sajnos az elektromágneses kölcsönhatást is fotonok közvetítik"

    Az elektromágneses kölcsönhatást azt valóban azok. De a mágnesesség mibenléte az egyenlőre abban van definiálva hogy töltött részecskéknek a térben való mozgása hozza létre (persze erősen egyszerűsítve). Ez okból kifolyólag van mágneses tere a protonnak, neutronnak, meg a többinek. És egy árva foton sem távozik belőle :). Csak a kvarkok mozgása hozza létre a mágneses teret. Vagy valami ilyesmi...
  • BiroAndras #101
    " Ezen okból bátorkodtam azt írni, hogy hogy kiváncsi lennék a kétréses kisérletben szereplő részecske mágneses terének a mérési eredményére, mert ez a mérés fotonok keltése nélkül elvégezhető lenne."

    Sajnos az elektromágneses kölcsönhatást is fotonok közvetítik. Nem tudsz semmit detektálni anélkül, hogy alaposan megzavarnád a megfigyelt rendszert. Ezért kell trükkös kísérleteket kiagyalni a jelenség tettenérésére.
    Az EPR kísérlet pl. alkalmas arra, hogy eldöntse a kérdést.
  • dez #100
    "Nem tudjuk hogy átmegy-e mind a kettőn. Tehát akárhol is lehet az a fránya foton, lehet hogy át sem megy a réseken :)... Ezzel arra célzok, hogy halgatólagosan elfogadják azt a tézist, hogy mind a kettőn átmegy."

    Hát legalábbis pontosan úgy viselkedik, mintha hullám képében átmenne rajtuk (persze a végén kvantumosan, "részecskeként" nyelődik el). Közelítik - távolítják a réseket, ennek megfelelő interferencia-kép alakul ki.

    Egyébként itt most éppen elektronról volt szó. Az azért egy fokkal nehezebben tudna átmenni magán a falon.

    A 3. kísérletet az UV lézerrel tegyük félre, túl sok benne a "bizonytalanság". Meg kellene keresni az elektronos megfelelőjét. (Gondolom, volt olyan is.)
  • szivar #99
    "Vagy épp mindkét résen egyszerre megy át (mint hullám).
    ...
    Az interferencia a rések után keletkezik, azaz, ha interferál, akkor mindkét résen átment - hullámként."

    Nem tudjuk hogy átmegy-e mind a kettőn. Tehát akárhol is lehet az a fránya foton, lehet hogy át sem megy a réseken :)... Ezzel arra célzok, hogy halgatólagosan elfogadják azt a tézist, hogy mind a kettőn átmegy.

    "Harmadrészt, nem tudom, hogy lézernél előfordulhat-e olyan, hogy két foton egyszerre nyelődik el a rést kitöltő anyagban. Látni kéne az eredeti publikációt, hogy hogy is volt ez pontosan."

    Szvsz semminél nincs olyan hogy egyszerre, ha elfogadjuk/alkalmazkodunk a kvantummechanika törvényeieit/hez. Vagypediglen van, de akkor sincs, mert nem szerezhetünk róla tudomást egy adott időpillanatban :). Sőt, ha az emlékeim nem csalnak, akkor arra sincs garancia, hogy a becsapódó két nagyenergiájú foton azonos hullámhosszú volt, legalábbis azok alapján feltételezem, ahogy a lézerek működnek. De tényleg érdemes lenne az eredetit meglesni...

    "Nem azt akartad esetleg mondani, hogy ha úgy lép ki két új foton a rések mögötti irányban, hogy interferálni tudjanak, akkor az ellenkező irányban is ezt teszik, és ez okozza valami módon, hogy csak a D1-re és/vagy D2-re jutnak? (Ez most csak egy ötlet.)"

    Arra akartam kilyukadni, hogy a gerjesztett állapotban lévő elektronok -jelenleg úgy sejtik- véletlenszerű időpontban ugranak vissza az eredeti elektronpályára, ezálltal akármerre (és akármikor) is mehetnek a keletkezett fotonok, bizonyos tűréshatáron belül. Persze ez a hőmérséklet fügvénye is, illetve még függ a szóba kerülő atomok számától is. (Ez még a lézerre is igaz, mert ott sem teljesen koherens a fény, némi szórás van a keletkezett fotonok hullámhosszában és 'irányában'). Tehát ha 'jófelé' mennek a D0 detektor irányában a fotonok, akkor lesz interferencia, és ez az interferencia valószínűsíthetőlegesen visszahat az -elméletileg- csatolt fotonpárjaikra. Amelyek szintén interferálnak, és ez az esemény dönti el hogy visszaverődnek-e az első tükörről, vagypediglen átmennek-e rajta. Illetve vice versa. Persze mindez csak szerintem...

    "Ez utóbbi miatt azt gondolnám, nem volt teljesen helyes a konklúzió, mert a molekula méretétől tudtommal nem függ, milyen hőmérsékleten kezd fotonokat sugározni, vagy igen? Vagy ilyen kürülmények között igen? Az én (laikus) konklúzióm az lenne, hogy bizonyos hőmérséklet fölött megszűnik a koherencia (ha ez a helyes megfogalmazás) - és talán a fotonkibocsátást is ez indítja el."

    Valóban nem függ a hőmérséklettől hogy mikor kezd fotonokat kibocsátani. De az elnyelését is bele kellett kalkulálni. Tehát minnél magasabb a hőmérséklet -több foton van a környéken,lsd.: hősugárzás-, annál nagyobb az esély arra hogy egy foton és a részecske ugyanazon időpontban ugyanazon a helyen legyen. Illetve ha nagyobb a részecske akkor ez szintén növeli az esélyt rá.