29
  • Kurosora
    #29
    "[...] a mi napunk tömegének 2 billiónyiszorosa van [...]"

    Jó lesz az kb. hárommilliárdnak is. Egyébként szvsz réges-régen az M87 a legfényesebb kvazárnak is méltó párja lehetett.
  • LilSaint
    #28
    Én a National-en láttam erről műsort, és ott valalmi olyat mondtak, hogy bárhonnan "nézed", ez mindig egy kör alalku őrvény, és akkor a gravitációs különbség benne, hogy ha bedobnánk valalakit, akkor a lábára sokkal nagyobb gravitáció hatna mint a fejére, és ezért kinyúlna cérna vékonyra, és nyúlna és nyúlna. Aki játszott már a Psychonauts című játékkal, tudja honnan a kövketkező hülye ötlet: Szerintem ez a fekete lyuk beszív minket, nyúlunk-nyúlunk szép fokozatosan, és egyszer csak így kicuppanunk a másik oldalán mintha egy ember kiköpne egy rágógumit. De mondjuk még mindig a csillagközi háborúzás a legnyilvánvalóbb.
  • beyondReason
    #27
    Sün!
  • toto66
    #26
    Márpedig a feketlyuk is bocsát ki anyagot (még gázokat is), csak úgy mint a fehérlyuk, sárgalyuk és rézbőrűlyuk!
  • Pluskast
    #25
    "A csillagászok szeretnék tudni, vajon ez a sugár természetéből adódó instabilitás, amint végig halad a galaxison, vagy valami más" - mondta Madrid.

    Biztos az Oráj akar egy hatalmas csillagkaput építeni
  • n3whous3
    #24
    egyrészt nem teljesen igaz ez így
    másrészt nem belőle áramlik ki közvetlen
  • kukacS3K
    #23
    valószínűleg űrlények lőnek ránk
  • endyxx
    #22
    52,5 ± 3,9 millió fényévre van a Messier 87 tőlünk...
    Ha 1999 és 2005 között volt ilyen fényes, az akkor mikor is volt ilyen fényes?
    Lehet, hogy mostanra már beszippantott minket a nagy büdös fekete, és igen titokzatos luk és mi arról elmélkedünk, amit a belsejében látunk :D
    m87
    érdekes kép
  • Sir Ny
    #21
    én meg úgy képzelem el, hogy egy sima csillag, sincs se kihalva se semmi, csak olyan nagy, hogy a saját kibocsátott fényét is visszaszívja magába.
  • ljerk
    #20
    Amit belinkeltél B0nfire az valóban kvazár (itt a mi tejútunknál már sokkal erőteljesebb az örvényhatás) ami kétirányban is röntgensugárzást bocsát ki, viszont az M87 galaxis anyagsugarában amiről itt szó van, az a megfigyelések szerint a mi napunk tömegének 2 billiónyiszorosa van.
    Az is érdekes kérés lehet hogyha összeütközik több galaxis akkor az összeolvadás során az addigi galaxismagot alkotó fekete lyukak hogy viselkednek illetve hogy olvadnak össze az új tömegközéppontban.

    Itt egy szintén a Hubble által lefényképezett összeütközés amiben 3 galaxis kezd összegabalyodni.
  • Amergin
    #19
    Cak nekogy terroristák kezébe kerüljön!
  • zeus89
    #18
    mennyi okos ember van itt az SG-n :-D
  • hottold
    #17
    most akkor mitől fekete az a lyuk , ha fényes ???

    na a tréfát férretéve fekete lyuk, mint olyan egyenlőre a tudomány számára NINCSEN... legalábbis 100%-ig bizonyítva nincsen. nagyon valószínű ugan, hogy léteznek a fekete lyukak, de máig nem BIZONYOS a létük. lehet, hogy valami egész más jelenség okozza a fekete lyukaknak látszó (illetve nem látszó) tárgyakat az égbolton, ami még megválaszolásra vár.

    jómagam még azt tudom elképzelni, hogy szupernehéz, és szupertömör kihalt csillagok, kihűlt gigantikus méretű égitestek okozzák valójában a fekete lyukakat. úgy tudom elképzelni őket mint egy óriási bolygó amely kb. min. akkora sugarú mint a nap-föld táv.... és persze nagyon nagy sűrűségű is... viszont régen kihűlt anyagból van és a belsejében már rég nem működik a magfúzió, hanem egyetlen darab, nagy tömör jégkockaszerű test, amely -a fekete lyukak törvénye szerint- mindent ami a közelébe kerül magába szippant, vagy legalábbis körkörösen orbitális pályára kényszeríti maga körül... ezen gömbszerű testeknek valószínűleg pólusai is lehetnek és az egyenlítője körül forog minden illetve belecsapódik a sarki pólusai fölül kiszabadul ez-az, így a fény is, mivel itt gyengébb a gravitációs mezeje. valószínűleg ilyen hodály méretű égitestek kényszerítik maguk köré a galaxisok csillagait, amelyek mintegy gyűrűrendszert alkotnak körülöttük , hasonlóan a szaturnusz gyűrűjéhez.
  • shark11
    #16
    Én már láttam erről egy filmet a Spektrumon elvileg ez a hatás akkor következik be amikor két feketelyuk összeolvad, ilyenkor egy még naygobb jön létre és olyan speciális fényt bocsájt ki ami felgyorsitja a csillagok keletkezését (ha egy csillag felrobban valamiféle porjön létre az ürben és sok évmillióval késöbb ez a por szépen lassan újra össze tömörül így ujjab csillagok jönnek létre de ez a fény felgyorsítja az össze tömörülésüket)
  • BCS pixel
    #15
    az csak a mesében van
  • BCS pixel
    #14
    úgy látszik egyes fekete lyukak a szokottnál jóval több anyagot bocsátanak ki
  • Xantia
    #13
    Nem lehet, hogy a fekete lyuk mögötti csillagot látjuk, felerősítve a fekete lyuk gravitációs lencséjével? A lyuk tértorzitó hatása miatt a fekete lyuk mögötti fénynyalábok eltérnek - szerencsés esetben pont egy lencsét alkotnak. Azért növekszik a fénye, mert éppen fedésbe került, mihelyt elmászik a csillag csökken a fénye és végül elhalványul.
  • darkhill
    #12
    Nekem is, az anyosom van az elso helyen, 54 millio fenyev, addig pont 2x ujranepesul a fold...
  • pasi29uk
    #11
    Ez gázsugarakall is kóperál. Amúgy ez a "kikvantál" elv jónak tűnik. Van pár jelötem akit azonnal odaküldenék...
  • B0nFire
    #10
    Hm! Nem kvazár?

  • ljerk
    #9
    Az is lehet hogy "kikvantál" az anyag a galaxis közepén levő szuper fekete lyukból. Az iránya lehet mondjuk a galaxisnak egy másik galaxissal közös tömegközéppontja, vagy akár saját galaxisának legkevesebb anyagtömeget felvonultató része. Ez a "kikvantálás" megmagyarázhatja azt hogy a fekete lyuktól mért távolság nagyobb mint az eltelt idő, amit a fénysebességgel repülő anyagrészecskék nem tudtak volna áthidalni, így nem tudnak beleszólni a fényességváltozásba.
    Lehet hogy "furcsaság" amit írtam, de azt a Hubblénak köszönhetően már megállapították hogy a fekete lyukaknak van tömegvonzása, tehát nem veszik el benne (minden) anyag. Az elnyelt gázok, csillagok hatalmas tömege ily kicsi helyen viselkedhetne akár így is ha átlép egy határmennyiséget.
  • ljerk
    #8
    Érdekes. Aki látott már folyóban örvényt az tudja hogy az örvénybe bekerülő tárgy szupergravitációba kerül mert nemcsak a saját súlya miatt tart a föld középpontja felé hanem az örvény miatt is. De mi van a galaxisok közepén levő szuper fekete lyukaknál, amik a galaxis síkjára merőlegesen hatalmas anyagsugarakat lőhetnek ki akár mindkét irányba a síkra merőlegesen ? A főleg spirál alakú galaxis középpontban levő fekete lyukak örvénye nem tud más irányban menni (a vízörvénynél a víz síkja és a gravitációs középpont nem esik egybe) mivel a galaxissíkban (így a fekete lyukban) van a gravitációs középpont.
    Még senki nem tudja mi történik a fekete lyuk belsejében, sokan azt mondják egyszerűen eltűnik az anyag, mások szerint féreglyuk egy másik univerzumba, de lehet (szerintem is) hogy a galxissíkra merőleges anyagsugarak a fekete lyukak belsejéből származnak egy eddig (általam) nem ismert fizika effektus (nem vagyok fizikus) során.
    Google search: Hubble A Cosmic Searchlight
    Ez az eredeti hír még 2000-ből, a kép:

  • Alexease
    #7
    Vegig olvastad?:) "54 millió fényévre fekszik a Szűz csillagképben"
  • Kornan
    #6
    Lehet az anyagsugárba a csomóknál, hatalmas csillagok keletkeznek, azok fényeit látjuk...
  • zeus89
    #5
    az a jobb oldali fényesség olyan mint egy űrhajó, ami éppen kilő wmi sugár nyalábot a bal oldali vmire ... és, ahogy látjátok az idő múlásával ez a sugár nyaláb közeledik a bal oldali vmihez ... Olyan mint vmi csata lenne :-D hány fényévre van is ez?!
  • blessyou
    #4
    a sugarat alkotó anyag még nem került olyan közel a fekete lyukhoz, hogy egy megfelelően erős erőhatás ne tudná kiszakítani a gravitációjából. Tulajdonképp nem a fekete lyukból jön ki az anyag, hanem a körülötte lévő felhőből.
  • Looooser
    #3
    a poén az hogy én is úgy tudtm, hogy csk befelé képes haladni minde anyag fekete lyukba, és kijönn em.... hmmm mivan ha lyuk betömődött mint egy lefolyó??? " a víz méglefolyik, de a cucc nem..."
  • Dr Adee
    #2
    Itt a Világvége ! !
    Galaktusz közeleg...
  • tyuklepes
    #1
    Én meg még ott tartok, hogy a fekete lyukakból SEMMILYEN anyag nem képes kiszabadulni ... :)