Hunter

Működik a 3D-s csontnyomtató

Első alkalommal sikerült elkészíteni egy emberi ujjcsont pontos másolatát egy háromdimenziós nyomtató alkalmazásával.

Az áttörés megnyithatja az utat a sérült vagy beteg csontok a páciens saját sejtjeiből felépülő egészséges csontokkal való pótlása előtt. "Elméletben bármilyen csont előállítható" - nyilatkozott a berni Insel Kórház kutatója, Christian Weinand. A svájci szakember csapatával saját hüvelykujjának csontjait másolta le. "Most már hordhatok a zsebemben néhány tartalékot, ha úgy hozza a kedvem" - tette hozzá tréfásan.

Weinland a "cserecsontot" laboratóriumának kísérleti egerei hátán növesztette, ugyanúgy, mint Joseph Vacanti, aki 1997-ben emberi porc sejtekből egy egér hátára varázsolta azt a bizonyos híressé vált emberi fület. Weinand szerint normál esetben felesleges az egeret is bevonni az eljárásba, egy ujjcsont elvesztése esetén a pótlás a sérült területen is megoldható. Jelenleg egy hüvelykujj csontjának pótlása csak a saját lábujjából vagy egyéb helyekről történő csontdarabokkal kivitelezhető.


Az új módszerhez elsőként szükség van a lemásolandó csont egy háromdimenziós képére. Ha a csont olyan mértékben sérült, hogy ezt lehetetlen megszerezni, akkor a másik végtag épen maradt csontjának tükörképét alkalmazzák. A kapott képet betáplálják egy 3D-s nyomtatóba, ami tinta helyett egy előre kiválasztott anyag vékony rétegeit ülepíti egymásra egészen addig, míg testet nem ölt egy háromdimenziós objektum.

Weinand trikalcium-foszfáttal és egy politejsavval töltötte fel a nyomatatót, melyek az emberi testben is megtalálható természetes szerkezeti anyagok. A létrejövő csont "állványzat" több ezer parányi pórust tartalmaz, amiben a csontsejtek megtelepedhetnek, növekedhetnek, végül pedig kiszoríthatják a biológiai lebomlású keretet.

A csapat CD117 jelű sejteket nyert ki egy csípő operációból megmaradt csontvelőből. A csontképző sejtekké fejlődő CD117 sejteket a kutatók egy tápanyagot biztosító zselében fecskendezték be a csontállványzatba. Végül a kapott fejlődésben levő csontszerkezetet az egerek bőre alá ültették, ahol 15 héten át növekedtek, míg ki nem alakult a végeredmény, egy emberi csont.

Anthony Hollander a brit Bristol Egyetem őssejt kutatója szerint a svájci kutatás egy tavalyi áttörést tökéletesít, melyben egy finn csoport Riitta Suuronen vezetésével egy emberi álkapocs csontot rekonstruált egy kalcium-foszfátból készült vázzal, ami kilenc hónapon át fejlődött a páciens hasában. A finn kísérletben az őssejtek a páciens saját zsírsejtjeiből származtak. "Az új kutatás nagyszerűsége a csontok megfelelő méreteinek biztosításában rejlik" - nyilatkozott a New Scientistnek Hollander. "A következő lépés az implantátumok beültetés utáni működőképességének és a vérerek általi táplálhatóságuknak a demonstrációja lesz."

Weinand beszámolója szerint több jelét is észlelték, hogy a vérerek táplálják a beültetéseket az egereknél, ezért reméli, hogy ugyanez a dolog az embereknél is működni fog. Reményei szerint a közeli jövőben élesben, klinikai körülmények között is kipróbálhatja az eljárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tsol #68
    Epi kúr. Oszt?
  • dez #67
    össze
  • dez #66
    (Persze a génszakaszt nem ők kódolják le és rakják őssze, hanem kimetszések az eredeti DNS-ből, ami a próbák során többé-kevésbé azt csinálta, amit szerettek volna.)
  • dez #65
    Na de ők úgy akarnak különféle sejteket csinálni belőle, hogy mesterségesen indukákják, milyen sejt legyen, behelyezés nélkül. Ehhez egy, az adott átalakulást levezénylő génszakaszt juttatnak be (egy vírussal). Ha jól értem. És mintha beültetendő őssejtekkel kapcsolatban is olvastam volna ilyesmit [csak már kicsit álmos voltam, így nem emlékszem pontosan, amúgy igyekszem rendesen megérteni és megjegyezni, amit olvasok].

    Egyébként őssejtekből is többféle van, úgy látszik, nem tud mindegyik bármilyen sejtté alakulni.
  • Epikurosz #64
    "be kell avatkozni a genetikai kódba"

    Na, most kurvára sikerült neked összezavarni engem.

    Mert én úgy tudom, hogy a bőrsejtem, csontsejtem, vérsejtem, agysejtem, ondósejtem, májsejtem, vesesejtem, izomsejtem, .... közepén, annak is a közepén, a sejtmagban csücsülő DNS spirál ugyanaz - mert épp ez a lényeg.

    Az, hogy az őssejtből mi lesz végülis, azt a környezet határozza meg, ahová kerül. Mert ez a lényeg!

    Az őssejt olyan, mint a Jolly Joker: ha az agyba dugod bele, akkor agysejtté alakul, ha a szívbe, akkor jó esetben szívizom etcetera.

    Én nem hiszem, hogy ennyire tévhitben éltem volna eddig az életem, hogy te most mindent fel tudsz borogatni.
  • Tsol #63
    loááááááál
  • Tsol #62
    [brutalnagy]És most beszéljünk a Működő 3D-d Csontnyomtatóról!![brutalnagy]
  • dez #61
    Én is megtenném, de attól még igaz, amit a #38-asban írtam...
  • Radee #60


    Fura, hogy itt mindenki az állatok miatt aggódik pedig itt az őssejt"terápia" a lényeg.
    [Ha tudnátok hogy az ország orvosi egyetemein milyen mennyiségben ölik le a különböző cuki kedvenceket.(Onnan tudom, hogy én is ezt csinálom)]
    De visszatérve az őssejtekre: Ahhoz hogy egy többféle sejtté átalakulni képes sejtből csontsejt legyen, be kell avatkozni a genetikai kódba. Ez a beavatkozás magában hordozza egy malignus tumor kifejlődésének kockázatát. Szóval én jelenleg nem ültetnék be magamnak őssejtekből növesztett fogat, ujjat vagy bármit mert nem szeretnék sarcomát, lymphomát vagy egyéb hasonlóan szép nevű kór miatt exitálni.

    Elhihetitek hogy szinte semmit sem tudnak még az ilyen jellegű beavatkozások sejten belüli hatásairól.
  • Epikurosz #59
    OFF: Hurrá!