Hunter

Csonttörés ellen üveg?

Az izületi gyulladással és csonttörésekkel küzdők hamarosan egy eddig egészen valószínűtlen anyagtól remélhetnek enyhülést: az üvegtől. A Missouri-Rolla Egyetem kutatói különleges üvegek kifejlesztésén dolgoznak, melyeket a csontok orvoslására használhatnak, valamint olyan mikroszkopikus üveg gömböcskéken melyeket a gyulladt izületekbe fecskendezhetnek be.

"Vegyünk példaként egy tömítő anyagot, amivel a fürdőszobánk repedéseit szoktuk tatarozni. Képzeljünk el valami hasonló, ám ártalmatlan anyagot, amit befecskendezünk a zúzódott csigolyába, kitöltendő az űrt és a repedéseket" - magyarázta Dr. Delbert Day, az egyetem professzora.

Üvegrészecskéket műanyaggal vegyítve Day egy olyan anyagot fejlesztett ki, ami használható a törött vagy beteg csontok gyógyítására. A keveréket a sérült csigolya vagy csont területre fecskendezik be, ami kitölti a repedéseket, összeragasztva a törött darabokat. Amint a keverék megszilárdul csontszerű anyaggá válik, összenőve az eredeti csonttal, állítja Day.

Day és más MRE kutatók lebontható üveggömböcskék tökéletesítésén is nagy erővel dolgoznak, amit az izületben fognak alkalmazni. A parányi radioaktív üveggömbök, melyek mérete az emberi haj átmérőjének egytizede, befecskendezhetők a beteg izületekbe. Amint a sugárzás kiszabadul a gömbök fokozatosan reakcióba lépnek a testnedvekkel, és végül eltűnnek a testből, így biztonságosabbá téve a betegek számára a sugárkezelés műveletét. "Az üveggyöngyök a teljes radioaktivitást a beteg izületre koncentrálják" - tette hozzá Day.

A lebontható üveggyöngyök fejlesztése gyors ütemben halad. Ugyanez a módszer használható lenne más betegségek kezelésében is. A gyógyszert tartalmazó gömböcskék befecskendezésével, vagy krémszerűen elkenve a bőrön, ami ezáltal beszivárog a testbe, szintén előrelépést jelentene. Ezen felül sokkal egységesebben szabadulna fel a gyógyszer és valóban a fertőzött, vagy beteg területekre összpontosulna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #6
    Ez kissé ojan mit az a legújabb lázcsillapító amit a láz jelentkezése előtt fél órával kell bevenni.
    Ma már ha jobb üzlet a temetés nem próbálják a beteget megmenteni. Te megvennég az izület gyulladás kialakulását megelőző készítményt? Meg az összes többi 100000000000000 betegséget megelőzőt is? Ugye hogy nem. Ebbe nincs üzlet.
  • Bekomman #4
    A semminél ez is jobb, ha jól működik akkor lehet továbbfejleszteni.
  • radical #1
    Basszus ez nagyon durva! Micsoda ötletek!