Berta Sándor

Időseket ápoló robot

Lassan tíz éve dolgoznak a kutatók olyan robotok kifejlesztésén, amelyek képesek az idős emberek ellátására. Most úgy tűnik, hogy a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) szakembereinek munkáját eredmény koronázta.

A Domo nevű robotnak mozgásérzékelő rendszere, karjai és szenzorai vannak és különösen alkalmas például egyes tárgyak mozgatására, elrendezésükre és házimunkák elvégzésére. "A demográfiai adatok folyamatosan változnak, különösen Japánban, Európában és az Egyesült Államokban. Az emberek egyre idősebbek, azonban ezzel párhuzamosan egyre kevesebb fiatal törődik velük" - nyilatkozta Aaron Edsinger, a MIT projektvezetője.

Az eddigi munkák legnagyobb problémája az volt, hogy egy otthoni robotnak gondot okoz az állandóan változó környezet. Márpedig egy lakás ilyen. Ráadásul akár egyetlen bevásárlásból származó tárgyak elpakolása is komoly feladatot jelent egy átlagos robot számára. Domo abban különbözik a társaitól, hogy pont ezeknek a feladatoknak az elvégzésére alkották meg. A rendszerezési folyamata már akkor megkezdődik, amikor a robot megkapja a kezeibe az első tárgyat. Domo videojelek és a mozgáselemző szoftvere segítségével pontosan meg tudja állapítani, hogy milyen tárgyat tart a kezében.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Miután az azonosítás megtörtént, meghatározza az eszköz pontos méreteit és formáját. Domo képes felismerni, ha egy tárgy pont a kezeibe illik vagy az átlagosnál például hosszabb. A kapott adatok segítségével a robot meg tudja határozni, hogy adott objektumnak hol lenne az ideális helye. "Egy csomag spagettit például egyszerűen csak lefektet oldalra. De képes elrakni egy kanalat a fiókba, segít a rendrakásban. A kezébe adhatok egy bármekkora méretű párnát, meg fog keresni és mellém fogja rakni" - mutatta be Domo képességeit Aaron Edsinger.

A robot kísérleti célokra készült, vagyis várhatóan a jelenlegi formájában nem kerül a boltok polcaira. Azonban segíthet a kutatóknak a tapasztalatszerzésben, az információgyűjtésben és így előbb vagy uóbb létrejöhet az ideális háztartási robot. Illah Nourbakhsh, a Carnegie Mellon Egyetem robotika professzora szerint Domo különösen azért jelentős, mert lehetővé teszi, hogy az ember közvetlen közelében legyen.

Az persze már egy más kérdés, hogy valóban a humanoid robotok jelentik a legjobb megoldást az idős emberek gondozására. Sebastian Thrun, a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának igazgatója szerint ez aligha lehetséges. Nourbakhsh is osztja ezt a véleményt. "Egy teljesen humanoid robot nagyon drága, ráadásul, ha elvárjuk, hogy mozogjon is, nagyon sok energiát fogyasztana. A jelenlegi elemek ugyanis nem biztosítanak elegendő energiát a háztartási munkák elvégzésére" - mondta a robotika professzora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxoror #31
  • haxoror #30
    Ez nagyon gyenge volt.
  • babajaga #29
    Pláne ha lefagy a számítógépe és megbolondul.
  • SimonTheRobot #28
    Tetszik, hogy más is hisz a gépek gondolkodásában.
    Emiatt építek én is robotokat .....
    Simon v3
  • qwas #27
    Hát a fene se tudja lehet hogy már öregszem mert én jobban ellenék egy emberi alkalmazottal mint egy robottal. mondjuk egy 19 éves koreai házvezetőnővel. :)
  • haxoror #26
    A robot praktikusabb, 24 órában rendelkezésre áll, nincsenek rossz napjai, nem lopja a kaját a hűtődből stb hatalmas előnye hogy hiányoznak belőle egy emberi alkalmazott negatív tuladonságai viszont meg vannak a pozitív tulajdonságok, azt kapod amire számítasz.
  • qwas #25
    "Az autókhoz is kell energia mégis tömegesen használjuk őket már most is"

    De csak azért mert a kocsi helyett nem tudsz felbérelni egy bevándorlót hogy kapjon a hátára és vigyen már el Pécsre a hátán. Viszont házi munkában nagyon jól beválnak szerintem. És olcsóbbak mint egy ilyen robot.
    Amúgy a dolog rákfenéje az energia forrás. Amíg az nem megoldott az egész elvetélt ötlet.
  • haxoror #24
    Az autókhoz is kell energia mégis tömegesen használjuk őket már most is
  • _Atti_ #23
    meg energia is kell neki...szóval tömegével ilyeneket üzemeltetni nem biznisz szerintem, főleg amig nem szabadalmaztatnak végre valami uj energiaforrást
  • BiroAndras #22
    "de egy ilyen robot még ha valaha forgalomba is kerül, akkor is kib@szottul drága lesz."

    Először igen, de gyorsan esni fog az ára, ha beindul a sorozatgyártás. Végülis ez csak egy halom fém, hidraulika, meg egy számítógép (+szoftver).