Hunter

Venter közeledik a mesterséges élet felé

Tudósok rátaláltak a szintetikus genom felépítésének az eddigieknél hatékonyabb módjára, ami egy nap képessé teheti őket az élet mesterséges megteremtésére.

A módszert a következő generációs bioüzemanyagok és biokemikáliák kifejlesztésében már alkalmazták Craig Venter laboratóriumaiban. Venter a betegségek és a globális felmelegedés gyógyírjaként tekint a mesterséges életformákra, ami vélt kihatásaival és etikai kérdéseivel hatalmas vitákat vált ki világszerte.

A mesterséges élet a tudomány egyik Szent Grálja, ugyanakkor rengeteg kétség övezi, mint például Aldous Huxley 1932-es disztrópiája, a "Szép új világ" jövendölése, amiben lemondtak a természetes emberi szaporodásról a laboratóriumokban előállított csecsemők javára, így egy olyan világot hozva létre amiben az emberiség gondtalan, egészséges és technológiailag fejlett, ugyanakkor nem mentes a hátulütőktől.

Tavaly a J. Craig Venter Intézetnek sikerült szintetikusan reprodukálnia egy egyszerű baktérium DNS-ét. A kutatók eleinte az E. coli baktériumot használták a genom felépítéséhez, de hamar kiderült hogy ez egy fáradságos, több szakaszú folyamat, és az E. colinak gyakorlatilag képtelen a nagy DNS szegmensek reprodukálására. Végül egy élesztő baktériummal, a Saccharomyces cerevisiae-val, köznapi nevén a sörélesztővel próbálkoztak, ami már lehetővé tette, hogy az úgynevezett homológ rekombináció módszerével, amiben a sejtek természetükből adódóan kijavítják kromoszómáik sérüléseit, előállítsanak egy szintetikus genomot, ami gyakorlatilag a szervezet teljes örökítő információját jelenti. Ezután Venter és munkatársai elkezdték felderíteni az élesztő DNS összeállító képességét, amiről kiderült hogy egy valóságos "géngyár", olvasható az Intézet hét közepén kiadott közleményében.

A kutatók viszonylag rövid DNS-töredék szegmenseket helyeztek el az élesztőben a homológ rekombináció módszerével. Várakozásaiknak megfelelően ezzel az eljárással egyetlen lépésben sikerült egy teljes genom felépítése. "Továbbra is elképedve állunk az élesztő azon képessége előtt, amivel ennyi DNS-darabot képes felvenni és genom méretű molekulákká rendezni azokat." - taglalta a témában megjelent tanulmány szerzője, Daniel Gibson. "Ez a képesség további kutatásokért kiált és segít felgyorsítani a szintetikus genomika alkalmazások fejlődését"

"Megdöbbentő a csapat előrehaladása a nagy DNS-molekulák összerakása terén. Már csak azt kell meglátnunk, milyen messzire mehetünk az élesztővel az összerakás frontján, de a csapat éppen ezen munkálkodik, miközben mi a szintetikus kromoszóma életre keltésén dolgozunk" - tette hozzá Clyde Hutchinson a Venter laborok egyik vezető tudósa, aki - mint hozzászólásából is kiderül - Venterrel egy élő bakteriális sejt létrehozásán fáradozik, méghozzá a Mycoplasma genitalium baktérium szintetikus genom szekvenciájának alkalmazásával. A baktérium, ami nemi úton átadható betegségeket okoz, egyike a legkevésbé összetett DNS-szerkezettel rendelkező életformáknak, mindössze 580 génből tevődik össze. Ezzel szemben az emberi genomban körülbelül 30.000 található.

A fenti baktérium genetikai szekvenciája alkalmazásával a marylandi székhelyű csapat előállított egy mesterséges kromoszómát, a Mycoplasma laboratoriumot. Munkájuk következő fázisa, hogy ezt a kromoszómát egy élő sejtbe ültessék és stimulálják az irányítás átvételére, ezáltal gyakorlatilag egy új életformát hozva létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motoroj #126
    Politikai kérdés, szociálisan teljesen érzéketlenek a pártok, tisztelet a kivételnek.
    Tudom, hogy szar a gazdaság, meg bonyolult kérdés, meg minden, de akkor is lépni kell, támogatni a családokat, mert még lehet, hogy az kisebb terhet ró a gazdaságra, mint az, ha egyre kevesebb embernek kell egyre többet eltartani, az meg nem megoldás, hogy fölemeljük a nyugdíjkorhatárt Matuzsálem szintjére, egy bizonyos kor után nem mindenki alkalmas munkára úgy, mint fiatalabb korban.
    Nagyon kiszolgáltatottak vagyunk, értem ezt mind az emberekre, mind az országra. Az benne a csúnya, hogy nem kis részben magunk nehezítjük meg a dolgunkat. De az már nagyon politika, meg nagyon off.
    "Mesterséges élet" ide vagy oda.
  • ziipp #125
    Valami ilyesmiről lehet szó.

    Itthon pedig változtatni kell a filozófiánkon, és több gyereket kell vállalni. Versenyezni kell a kínaiakkal, mert idejönnek, nyelvet nem tanulják, adózásról még hírből sem hallottak, pontos számukról nincs információnk, szóval bukó lesz, ha nem csinálunk valamit. Az a durva, hogyha most ebben a szent percben meghalna a kínaiak fele, még akkor is többen lennének, mint az EU27.
  • toto66 #124
    Lemaradt ami a cikkhez tartozik:
    Egy csapás a dogmatistákon a mesterséges élet létrehozása!
  • toto66 #123
    Igazad van írtam is hogy az egyik pozitivuma volt a vallásnak az összetartó erő, csak itt európában már nem az, a világban pedig kifejezetten megosztja az emberiséget SAJNOS!
    Az EU meg nem az amit a megálmodói gondoltak, hogy legyen. Ma inkább egy rosszul működő birodalom, ami még megosztottabb mint az eddig valaha létezett birodalmak voltak...
    Tehát a cikkhez visszatérve, én nem az ateizmust éltettem az első hozzászólással és senkit hitében megbántani, csak azt szeretném, ha a dogmák dőlnének meg, és nem becsapotságból lenne hívő valaki!
    Egy idős "egyházfi" (szándékosan nem írom ki a hitének megnevezését) mondta:
    "Látom, hogy nem igaz, tudom hogy nem igaz, de szép az, hogy mégis hiszem!"
    Egy őszinte, nem gőgös, és sokat tapasztalt bölcs ember, még akkor is ha valaki ez miatt most kineveti. Mert az embereknek van szükségük bizonyos lelki táplálékra, van akinek a hit az, nekem más, de ezért nem itélem el mást!
    De a bigott vallássoság ártalmas, mert nem lelki táplálék, hanem becsapás, önmaga és ami rosszabb mások becsapása!
  • Motoroj #122
    #120: Dehogynem, valamelyik filmben is volt téma, talán többen is.

    #49 toto66: ha "összkeresztényileg" nézzük, akkor az lehet alap, lényeges különbségek nincsenek a különböző keresztény vallások között. Ha a muzulmánoknak, vagy a zsidóknak nem tetszik, nem baj, ez itt nem "Arábia" vagy Izrael, ott lehetne reklamálni. Nagyobb összetartó ereje van, mint mondjuk kék alapon 12 darab ötágú sárga csillagnak. Igazából azt sem értem, hogy a róm. kat., az ortodox, és a görög kat. egyház miért nem tud teljesen kibékülni. Nem szorgalmazom az összeolvadást, vagy ilyesmit, de jobb viszonyban kéne lenniük.
    Ezt csak úgy zárójelben.

    #80 ziipp: biztos a sok bevándorló bekeményített
    Itt sem lenne népességcsökkenés, ha már mi magyarok lennénk a kisebbség, azért a "rómák" kitesznek magukért.
  • Doktor Kotász #121
    Epikurosz írt valamit, amire reagáltam...
  • pjke #120
    Arra nem gondol senki, hogy mi van ha ez a "másolt" élet nem hajlandó az általunk felálított korlátok között megmaradni és megálíthatatlanul elszabadul?

    Gyerekes azt mondani, hogy ki kezdte, de az ateisták kezdték e cikk kapcsán a vallásellenes vitát.

    A vallás és a tudomány nem vitatkozik egymással, a fórumokon vitatkoznak olyan emberek akik nem tudnak semmit a vallásról, hitről, hívőkről és emberek akik nem tudnak semmit a tudományról, hipotéziseiről, vívmányairól.
  • Archenemy #119
    Az ateizmussal mindig együtt jár a nagypofájú bigott gúnyolódás? Mert annyira, de annyira jellemző.
  • Doktor Kotász #118
    Ateista vagyok.
  • Epikurosz #117
    Doktor úr, Ön elkezdett rövidíteni, ami jó jel, mert kevesebb a szóvirág. Csak így tovább!