Hunter

Az ősi láva deríthet fényt a Föld mágneses pólusváltásaira

Gyengülést és eltolódást mutat a Föld északi mágneses pólusa, ami azt jelzi hogy földtani léptékekkel nézve hamarosan pólusváltásra kerülhet sor.

Ennek oka a mai napig ismeretlen, az ősi lávafolyamok azonban elárulhatják mi generálja és kontrollálja bolygónk mágneses mezejét és mi vezetheti alkalomadtán ellentétes irányba. A fő mágneses mező, amit a Föld külső magja olvadt vastömegének áramlása állít elő, időről időre megváltoztatja irányát, ilyenkor gyakorlatilag az iránytű észak helyett dél felé mutatna. Ezek a polaritás váltások több százszor bekövetkeztek már a Föld története során, legutóbb körülbelül 780 000 évvel ezelőtt, a tudósok azonban mind a mai napig kutatják a hogyan és a miért kérdését. A váltások érdekessége, hogy szabálytalan időközönként mennek végbe.

Egy ősi vulkanikus kőzeteken alapuló tanulmány, ami a Science szeptember 26-i számában jelent meg, azt bizonyítja, hogy egy második mágneses mező-forrás felelős a fő mágneses mező irányváltásaiért. Ez a második mező - ami alig valamivel a bolygó köves köpenyrétege alól eredeztethető - akkor válik meghatározóvá, amikor a fő észak-déli mező gyengülni kezd, ez előzi meg ugyanis a váltást, magyarázta Brad Singer, a Wisconsin-Madison Egyetem geológus professzora.


A Föld forgása miatt az olvadt vasmag körül örvénylik a hígabb köpeny, ennek mozgása hozza létre elektromágnesként bolygónk védelmező mágneses mezejét

Singer a polaritás váltások megfejtésén immár 30 éve dolgozó Kenneth Hoffman paleontológussal közösen elemezte Tahiti és Németország nyugati részének ősi lávafolyamait, így tanulmányozva a mágneses mező múltbeli sémáit. Az olvadt láva vasban gazdag ásványainak mágnesessége magán viselte az éppen uralkodó irány jegyeit, majd megkövülve konzerválta ezeket az adatokat.

Hoffman és Singer azokra a kőzetekre összpontosított, melyek azokból az időkből származnak, amikor a jelenleg is érvényben levő észak-déli mező gyengülni kezdett. Körültekintően megállapították a lávafolyamok korát, majd több "visszafordulási kísérlet" levetítéséből, mikor a fő mágneses mező gyengült az elmúlt évmilliók során behatárolták a második mágneses mezőt, az úgynevezett sekély mag mezőt. A fő mező gyengülése "virtuális pólusokat", erős mágneses területeket fedett fel a sekély mag mezőben. "Például ha Tahitin lettünk volna, amikor ezek a kitörések végbe mentek, az iránytű nem az Északi-, nem is a Déli-sark, hanem Ausztrália felé mutatott volna" - mondta Singer.

A tudósok szerint a sekély mag mező befolyásolja, hogy a fő mező gyengülésekor átfordul-e a polaritás, vagy visszanyeri erejét megfordulás nélkül. "A mező átmeneti állapotokban történő feltérképezése lehet a kulcs a Föld magjában végbemenő folyamatok megismeréséhez, a gyengülés kezdetétől egészen addig, amíg valójában megfordul" - tette hozzá Hoffman.

A jelenlegi bizonyítékok szerint erőteljesen közelítünk ehhez az átmeneti állapothoz, mivel a fő mágneses mező viszonylag gyenge és gyorsan hanyatlik. Bár a legutóbbi pólusváltás több százezer évvel ezelőtt zajlott le, a következő már csak néhány ezer évre lehet. "Jelenleg a földtani örökségünk azt mutatja, hogy a mágneses mező ereje nagyon gyorsan csökken. Egy gyors kalkulációval megállapítható, hogy 1500 éven belül a mező eléri a valaha volt leggyengébb pontját és bekövetkezhet a polaritás megfordulása" - mondta Singer. "Kutatásunk egyik általános célja, hogy valamilyen előrejelzési képességhez jussunk azt illetően, hogy mi történhet és mik lehetnek a következő visszafordulás jelei."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #93
    yes.
  • NEXUS6 #92
    Hát igen más kultúrák, vagy csak a sajátunk múltbeli megítélésében sem látunk tisztán. Pl. az ókorban is eléltek akár 80 éves korukig az emberek, Pláton, Seneca is kb eddig éltek. Persze nagy volt a gyerekhalandóság, és ma simán túlélhető balesetek/ferőzések, akkor halálosak voltak. De egy nyugodt életvitelt folytató, jó körülmények között élő ember, akkor is addig élhetett mint manapság.
    Közben persze statisztikailag jól néz ki, hogy az átlagos születéskor várható élettartam akkor a 40 évet sem érte el, ma meg ugye 70 év átlagosan a fejlettebb országokban.

    Az is csoda (mai szemmel), hogy a Római birodalom legnagyobb kiterjedése idején a pireneusi félszigettől a mai Iránig terjedt miközben még valami távíró szerű telekommunikáció sem volt, még is több száz évig fennmaradt.
    Büszkék vagyunk a saját társadalmainkra, de azok már belső feszültségekből következően sem lennének képesek ilyen állandóságot felmutatni.
    Az egyén a család és a közösség viszonya volt valszeg az ami ezt lehetővé tette.
    De a mi demokráciánk csak azt jelenti, hogy az egyént kiemeljük a saját környezetéből, a családot és a szükebb kultúrális környezetét elsorvasztjuk, azt mondjuk ez erősíti az egyén szabadságát. Az így lecsupaszított embereket pedig belökjük a farkasok (gyak cégek) közé, hogy boldoguljanak az ő szabályaik szerint. Max az államtól kaphatnak valami segítséget. Viszont az állam jóformán nem követel, és nem is követelhet semmit az egyéntől, persze adózunk, de ezt nem mint az egyén társadalmi szerepvállalását éljük meg. Sokkal inkább mint személytelen gazdasági atomoktól szedi be az állam, ami fennmaradásához szükséges erőforrást, nincs ebben sem semmi emberi, semmi felelősség vállalás, csupán automatizmus.
    Mindent feláldozunk, ami emberi. Seneca, vagy Marcus Aurelius csodálkozna hogy ez a rendszer bármeddig is működőképes, nemhogy évszázadokig.
  • Tetsuo #91
    Hat igen, a definiciok mar regen osszekeveredtek..
    Ma pl kommunistanak hivjuk a legnagyobb kapitalistakat.
    Regen sem volt soha sehol kommunizmus, mivel csak utopia, hasonloan a demokraciahoz..
  • Tetsuo #90
    A polusvaltasok 1ertelmuen hatottak az evoluciora, igazad van.
    Sok faj fejlodeseben okozott "palacknyakot" amit vagy tulelt a faj, vagy nem.
    Ha tulelte, az emlitett esemeny valtozast hozott a tulelesi kepessegeiben is.
    ;) Szal 1et gondolunk.
  • Tetsuo #89
    nezopont kerdese.. szvsz az okori gorogok jobban eltek mint ma a magyarok.
    a foldon jelenleg kb 800millio ember ehezik, olyan nagyvarosok mint Sao Paulo v Mexikovaros szarabb infrastrukturaval rendelkezik mint az okoriak (persze akkor nem volt optikai kabel, de pl Roma lakosai jobban eltek, nem haltak annyian szomjan mint ma egy brazil varosban.)
    Volt fejlodes az tagadhatatlan, de szégyen h milyen kevés, v merrefelé tartó..
  • Tetsuo #88
    tudom csak vicceltem ill magas volt a labda :)
  • NEXUS6 #87
    Nekem sem hiányzik, épp ellenkezőleg! A 80-as években a svédeknél sem volt "kommunizmus/szocializmus", még is a világon a legjobb szociális rendszerük volt, más kérdés, hogy azóta ők is igazodnak a trendhez, meg ugye, ha romlik a helyzet, akkor még akár németből is menekülnének át szociális okoból az emberek, azt meg azért ők sem bírnák.

    A szocializmus gyak a modern diktatúra egy formája, az meg amit Marx-Engels elképzelt az meg valójában a svéd jóléti modellhez hasonlít a legjobban.

    Ha azt hiszed, hogy az a jó, hogy mindenki csak magáért felel, és a gyengéknek meg tessék szépen szelektálódni, az nagyon rossz gondolkodás. Ráadásul épp arra akarok kilyukadni, hogy szükségtelen, nem olyan szigorúak valójában a feltételek. A szoc időkben politikailag próbáltták korlátozni az embereket, erre irányult az ideológia és a propaganda, a mai időkben a gazdasági/pénzügyi/jogi oldalról qurják át a dolgozó fejét ezerrel.
    Ez az elnyomásnak egy roppant összetett formájú megnyilvánulása, de akkor is elnyomás, hiszen valamilyen szempontból kihasználnak, kizsákmányolnak, elrabolják azt ami megfizethetetlen, az idődet!

    A múlt század arról szólt, hogy az emberiség társadalmi szinten azt tanulta, hogy milyen vékony a határvonal az értékekkel megtámogatott ideológiára épülő jó társadalom, és az összetett értékrendszerű ideológiával megtámogatott rossz társadalom között. Azt, hogy az egyikböl viszonylag könnyen, nem túl sok kis lépések sorozatával el lehet jutni a másikba, és az ember nem veszi észre, hogy mikor történt az áttérés.

    Ha majd a jövőből visszatekíntünk azt látjuk, hogy jelenleg egy szinte középkori jellegű társadalomban élünk, ami irányított félelemre, és az egyébként korlátlan források korlátozására épül, mint ahogy minden diktatúra is.
  • dronkZero #86
    Eldönthetnénk már végre, hogy most akkor akarjuk-e azt a kurva kommunizmust...
    Nekem kurvára nem hiányzik. Sőt, igazán leépíthetnénk azt a szociális hálót is, ami van, a lehető legszükségesebb minimumra.
  • dronkZero #85
    Nem a Nap ciklusairól, hanem a Föld mágneses pólusváltásairól gondoltam ezt. Elég infóm erről nincs, úgyhogy akár lehet igaz is felőlem. Nem központi kérdés az életemben...
  • Epikurosz #84
    "Mert a szülők egyszerűen Nem tudják finanszírozni a gyermekük oktatását."

    Hülyeségeket irkálsz.
    Ha ma valami olcsó, akkor a tudás tényleg az.

    A szülőnek nem pénze nincs, hanem barom. Mert ha megvenne egy 300 forintos magyar nyelvtankönyvet, legalább írni meg tudná tanítani a gyerekét. Nem beszélve a tévékben mutatott ismeretterjesztő filmekről, azok is ingyen vannak.

    Csak ugye, egyszerűbb kicsapni a gyereket, mint libát a rétre. Ezt főleg a cigányok művelik, még az alapvető KRESZ szabályokra sem tanítják meg a gyerekeiket.