• NEXUS6
    #87
    Nekem sem hiányzik, épp ellenkezőleg! A 80-as években a svédeknél sem volt "kommunizmus/szocializmus", még is a világon a legjobb szociális rendszerük volt, más kérdés, hogy azóta ők is igazodnak a trendhez, meg ugye, ha romlik a helyzet, akkor még akár németből is menekülnének át szociális okoból az emberek, azt meg azért ők sem bírnák.

    A szocializmus gyak a modern diktatúra egy formája, az meg amit Marx-Engels elképzelt az meg valójában a svéd jóléti modellhez hasonlít a legjobban.

    Ha azt hiszed, hogy az a jó, hogy mindenki csak magáért felel, és a gyengéknek meg tessék szépen szelektálódni, az nagyon rossz gondolkodás. Ráadásul épp arra akarok kilyukadni, hogy szükségtelen, nem olyan szigorúak valójában a feltételek. A szoc időkben politikailag próbáltták korlátozni az embereket, erre irányult az ideológia és a propaganda, a mai időkben a gazdasági/pénzügyi/jogi oldalról qurják át a dolgozó fejét ezerrel.
    Ez az elnyomásnak egy roppant összetett formájú megnyilvánulása, de akkor is elnyomás, hiszen valamilyen szempontból kihasználnak, kizsákmányolnak, elrabolják azt ami megfizethetetlen, az idődet!

    A múlt század arról szólt, hogy az emberiség társadalmi szinten azt tanulta, hogy milyen vékony a határvonal az értékekkel megtámogatott ideológiára épülő jó társadalom, és az összetett értékrendszerű ideológiával megtámogatott rossz társadalom között. Azt, hogy az egyikböl viszonylag könnyen, nem túl sok kis lépések sorozatával el lehet jutni a másikba, és az ember nem veszi észre, hogy mikor történt az áttérés.

    Ha majd a jövőből visszatekíntünk azt látjuk, hogy jelenleg egy szinte középkori jellegű társadalomban élünk, ami irányított félelemre, és az egyébként korlátlan források korlátozására épül, mint ahogy minden diktatúra is.