Hunter

Mágneses mezőkön szörföző űrhajón gondolkodnak

A bolygók mágneses mezőit kihasználó új űrhajó tervével állt elő a NASA Fejlett Koncepciók Intézete (NIAC). Az űrjármű elektromos elven működne, ezáltal semmilyen hajtóanyagra nincs szüksége.

Az egész elv azon a tényen alapul, hogy a mágneses mezők erőt fejtenek ki az elektromos töltéssel rendelkező tárgyakra. Hogy hogyan töltheti fel magát egy műhold? Elvileg két módszer is számításba jöhet, taglalta az elvet kutató Mason Peck, a Cornell Egyetem munkatársa. Az egyik lehetőség, hogy elektromos töltéssel rendelkező részecskesugarat lőnek az űrbe, a másik egy radioaktív izotóp alkalmazása, ami ugyancsak töltéssel rendelkező részecskéket bocsát ki magából. Ez jóval hatékonyabbnak és megvalósíthatóbbnak tűnik, mint a részecskesugár elv, amihez jókora napcellákkal is el kellene látni az űreszközt.

A feltöltődött műholdra enyhe nyomást gyakorol a Föld forgó mágneses mezeje, lehetővé téve egy pályamódosítást, vagy akár a kilépést a bolygóközi űrbe. Persze utóbbi egy rendkívül lassú folyamat lenne, a jelenlegi technikákkal akár egy évig is eltarthat mire az űrjármű önerőből kilép a Föld gravitációjából. Onnantól azonban csak kamatoztathat a mágneses mezőkből, különösen a Jupiteréből, ami hatalmas lökést adhat a járműnek a Naprendszer távolabbi objektuma felé, vagy akár fékezésre is használható egy esetleges Jupiter expedíció számára.


Az izotópokkal bevont szálak hengeres fonatba rendezve elvileg megfelelő meghajtást adnának egy űrszondának

Maga az elv azonban működőképesnek tűnik, ezt bizonyítja az a kísérlet melyben Peck és kollégája, Jim Brownridge egy kis vezető gömböt egy darab radioaktív americium 241-el kapcsolt össze egy vákumkamrában. A gömb a várakozásoknak megfelelően sikeresen feltöltődött, bár azt el kellett ismerniük, hogy a felgyűlt energiamennyiség elég alacsony lett. A gömböt később hosszú, vékony szálakra cserélték, melyek jobb eredményeket hoztak, igaz, ezek alkalmazásával az űrjármű elég mókásan festene, leginkább egy rosszul fésült sündisznóra emlékeztetve.

A szálakat persze össze lehetne rendezni akár egy hengeres fonatba is, melyeket radioizotópokkal vonnának be. Erre a célra a legalkalmasabb a jelenlegi legerősebb polonium-210 lenne, ugyanaz a radioaktív anyag, melyet az ex-kém Alexander Litvinyenko likvidálásához is alkalmaztak. Peck szerint az anyag egy űrhajón nem jelentene veszélyt, feltéve, hogy a technikusok nem kezdik el nyalogatni.

Természetesen az izotópos módszernek is megvannak a maga hiányosságai, ami elsősorban a töltés modulálásánál kezdődik, avagy hogyan kapcsolható ki egy izotóp?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #75
    Az oké, hogy ki lehet számolni, amit már ismerünk. De azt nem, amit még nem. :)
  • dez #74
    Nyilván, csak ugye valamennyire kioltja egymást (pozitív vagy negatív maradékkal) a két irány.

    Azt is meg lehet talán tenni, hogy oldal irányban széthúzzuk (vagy más effélét teszünk) az egyik felületet, hogy x atomnyi sávokra szakadjon, amik már máshogy befolyásolják a virtuális részecskéket...
  • BiroAndras #73
    "ki tudja, lehet, hogy valahol máshol fog jelentkezni az az energia-hiány, egy "nagyobb körben"."

    Ez nem találgatás kérdése. Pontosan ki lehet számítani, hogy mi történik. Eleve így fedezték fel az effektust.
  • BiroAndras #72
    Az elfordítás során is közelítés és távolítás történik. Mellesleg ez eleve azt feltételezi, hogy a felületek eleve se voltak olyan közel egymáshoz, mint lehettek volna.
    Ez az a fajta egyszerű "örökmozgó", ami az átlagember számára meggyőző, de egy elsőéves fizikus hallgató is kapásból megmondja, hogy miért nem működik.
  • dez #71
    Tehát szerinted elfordítani sem lehet azokat a lapokat? Ha el lehet (viszonylag kisebb energiabefektetéssel), akkor megszűnik az összehúzóerő... És így sokkal könnyebben eltávolíthatók, majd nagyobb távolságban visszafordíthatók.

    Energiamegmaradás: ki tudja, lehet, hogy valahol máshol fog jelentkezni az az energia-hiány, egy "nagyobb körben". Mint a tenger és a felhők esete. Végtelen sok vizet merhetsz a tengerből (csak nem egyszerre), mert amit kimertél, idővel visszakerül. (A példában most az energia a víz, és nem a vízmerésbe fektetett munka természetesen.)
  • BiroAndras #70
    "Leírnád, miben vélted ott felfedezni a fizika törvényeinek való ellentmondást?"

    Csak a szokásos : energiamegmaradás. Akárhogy trükközöl, a lemezek távolításához pontosan annyi energiát kell befektetned, mint amennyit kinyertél a közelítéskor.

    Nagy teljesítményű kompakt energiaforráshoz az antianyagnál nincs jobb (a mai fizika szerint legalábbis). Igaz, az antianyagot elő kell állítani valahogy, de annak az erőműnek már nem kell kicsinek és könnyűnek lennie.
  • dez #69
    Ha esetleg sikerül alkalmazni egy ilyen "reluxás"-forgatós megoldást, sok kicsi sokra megy alapon akármi is lehet. :)
  • pipaxy #68
    Kicsit eltávolodhatnánk a mindent elbíró papír-számolgatástól a valóság felé. Hiába teszel te nm-re négyzetmétereket, hiába ébred köztük milliárd newtonos erő, a végzet munka egyenlő erő szorozva elmozdulás, összeszorozva a kapott energia pár joule nagyságrendű. Nagy hűhó semmiért.
  • dez #67
    Juj, mert biztos könnyeb 2db 10 milliárd km^2-es lapot egymástól x mm-re elhelyezni, mint összesen pár m^2-t x nm-re (nanotechnológiával). Ne vicceljünk már... Előbbi sosem valósul meg, utóbbi még megvalósulhat.

    "ezt a fizika törvényeinek ellentmondó dolgot!" -- Leírnád, miben vélted ott felfedezni a fizika törvényeinek való ellentmondást?
  • Dj Faustus #66
    "Szóval, a Hraskó-féle "gyors fejszámolás" inkább durva hasraütés, vagy inkább szándékos elrettentő célzatú tévedés..."
    A Hraskó-féle példa (ami nem feltételezi, hogy a lemezek mikron távolságra lennének) azt is figyelembe veszi, hogy a lemezeket nano/mikrométer pontossággal nem lehet egymás közelébe elhelyezni. Ezért növelni kell a távolságot, ami az erő a távolság negyedik hatványával való csökkenéséhez vezet. Növekvő távolság -> csökkenő erő -> növekvő lemezméret. Ördögi kör.

    "De van más lehetőség is"
    Húúú, ezt gyorsan védesd le míg nem késő! Irány a szabadalmi hivatal! Nehogy az olajlobby védesse le ezt a fizika törvényeinek ellentmondó dolgot!