Hunter

Gyengül a Föld mágneses védelme

A napkitörések elképzelhetetlenül erős fehér, forró elektromosan töltött gázrobbanások, amit évente több ezerszer lövell ki ránk a Nap. A valaha észlelt legerősebb löketet a hónap során kaptuk.

"A Nap maga egy termonukleáris kemence, ami hatalmas mennyiségű veszélyes anyagot lök ki óriási robbanásokban. Egyes esetekben a Mount Everestnek megfelelő tömeg zúdul ránk" - magyarázta Andrew Coates a NOVA tudományos magazinnak.
Több mint háromezer kilométerrel a talpunk alatt a Föld olvadt magja egy láthatatlan mágneses mezőt kelt, ami megvéd ezektől az űrviharoktól, valamint az űridőjárás és a sugárzás viszontagságaitól. A tudósok szerint ez a pajzs azonban kezd gyengülni.

"A változás aránya magasabb az elmúlt háromszáz évben, mint az azt megelőző ötezer évben bármikor" - nyilatkozott John Shaw, a Liverpool Egyetem geológusa. "Egy erős mezőből egy gyenge felé haladunk, mégpedig elég gyorsan." A tudósok úgy vélik, ez a változás arra utal, hogy a mágneses mező irányváltásra készül. "A Föld mágneses mezejének megfordulása furcsa jelenség, azonban ez a folyamat elég gyakori" - mondta Mike Fuller, a Hawaii Egyetem egyik geológusa. "Az utolsó irányváltás, ha minden igaz, 780 000 éve történt."


A Föld mágneses pajzsa véd meg minket a napkitörésektől

A tudósok elméletei szerint ezek a fordulások átlagosan 200 ezer évente zajlanak le. "Így bizonyos értelemben egy kissé késésben vagyunk" - mondta Fuller. Amikor a mágneses mező megfordul, az iránytűk észak helyett a déli irányt mutatják és azoknak az állatoknak, melyek a navigációhoz belső iránytűt használnak, mint egyes madarak, bálnák és tengeri teknősök - némi utánigazításra lesz szükségük. Bár a mágneses mező átmeneti időszakban van, akár kilencven százalékkal is legyengülhet.

"A mágneses mező erőssége tízedére, de akár századrészére is legyengülhet mostani állapotához képest, ami azt jelenti, hogy több kozmikus sugárzás fog keresztüljutni" - mondta Gary Glatzmaier, a Kalifornia Egyetem földtudományok professzora. "Ez alapvetően megnyitja védelmi vonalainkat a nap- és a galaktikus sugárzás előtt, utat adva egyenesen a légkörbe való bejutáshoz" - magyarázta Coates. "Ez meg fog mutatkozni a sugárzás talajszinten történő emelkedésében is."


A Mag (The Core) című hollywoodi fikció témája is a mágnesesség megszűnése volt

A sugárzás megugrása világszerte a rákos betegségek enyhe növekedéshez, valamint a műholdas kommunikáció rendszeres megszakadásához vezethet. Szerencsére még van pár évszázadunk, hogy felkészülhessünk ellene. "Nem lesz katasztrofális" - mondta Glatzmaier. "Nem lehet karba tett kézzel várni, de nem lesz katasztrofális, és amikor bekövetkezik a civilizáció egész biztosan kitalálja, hogyan kezelje ezt az átmeneti állapotot."

A drasztikusan legyengült mágneses pajzsnak szó szerint van egy ragyogó oldala is. Az aurórák, vagy északi fények napi rendszerességgel jelenhetnek meg olyan helyeken is, ahol még soha nem láthattak hasonlót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • drfaust #46
    Tulajdonképpen agodásotok csepp a tengerben! Fejünkre eshet egy kisbolygó, kitörhet egy szuper vulkán, változhat a föld tengely dőlési szöge. A globális felmelegedés hatására a tengerfenékben felhalmozódót metángáz elpárologhat ami összességébe 10 fokkal emeli az átlaghőmérsékletet. Egy idő után a kontinens vándorlás miatt is lehetnek gondok, stb…!

    Ne agodjatok minden úgy fog történi ahogy kell!
  • Garrett27 #45
    ezt a témát dolgozta föl Lőrinc László is, a "Tizenhárom Kristálykoponya" c. sci-fi-jében
  • Inquisitor #41
    "A gyenge elpusztul.
    Ha az emberek gyengék, hadd pusztuljanak."
    Erre pont az EMBER cáfolt rá ... mint a legkevésbé erős élőlény, karmok, agyarak, bunda nélkül, pici, gyenge és lassú élőlényként a legkevésbé se lenne alkalmas a túlélésre.
    De túlél. És civilizációkat építget ... vagy olyakor dönt romba. Átalakítótt egy egész bolgyót ... még ha nem is a legjobban, de a saját számára megfelelően.
  • ThePartyFace #38
    Gratulalok!
  • Jony #37
    De ezt azért tisztázni kéne mindenképp! Most akkor a 800-as években volt a legnagyobb, vagy a múlt hónapban. Ráadásula arról szólt a cikk ha akkora lenne a mostani mint az a régi akkor elég komoly káosz lenne. Káoszról nem tudok tehát javitásra szorul a cikk. "A valaha észlelt"-Ez elég egyértelmü nem?
  • Jony #36
    Jólvan! Akkor most azt hiszem földhöz vágom a billentyűzetemet.
  • Jony #35
    Még csak cikk elejénél tartok de már van egy hiba. Most akkor ne a 800-as évekbe volt a loegnagyobb? Ha jól emlékszem múltkor pont ezen az oldalon volt erről egy cikk.
  • SnatcH ala HSZ #33
    Tesla legenda..:-) Spektrumon láttam róla pár hónapja egy filmet nagyon meglepő volt hogy ennyire előre ennyi dolgot föltalált, olyan dolgokat is amit még most sem értenek :) Nem tudom mi volt igaz belőle de nagyon érdekes film volt.
  • SoDI--- #28
    "mé' hova csapjon a WTC-be már nem tud. :o)
    vagy inkább :o("

    Mégis inkább :o)
  • SoDI--- #27
    Van erről egy film.
    A Mag.

    Az lesz, csak lassabban? :)