Rónai György

Megszületett az első műanyag mágnes

A világ első szobahőmérsékleten működő műanyag mágnese átment a mágnesesség kezdeti, alapvető tesztjein. Alkotói a brit Durhami Egyetemen sikeresen szedtek fel vele vasreszeléket egy laboratóriumi asztalról.

2001-ben a Nebraska-Lincoln Egyetem kémikusai azt állították, hogy megalkották a világ első műanyag mágnesét, az azonban csak 10 Kelvin alatt működött. Más kutatók is készítettek műanyag mágneseket, de azok többnyire csak nagyon alacsony hőfokokon fejtették ki hatásukat, szobahőmérsékleten alkalmatlanokká váltak a használatra, és ezáltal a kereskedelembe való bekerülésre is. Ezért mondhatják maguknak a durhamiek az első használható műanyag mágnest, melynek egyik legvalószínűbb alkalmazása a merevlemezek mágneses bevonata lesz, ami a nagy kapacitású meghajtók új generációját hozza majd el. Ezenkívül a hírekben már arról is beszámoltak, hogy a memóriaipar is egyfajta messiásként tekint az új anyagra.

Jerry Torrance anyagtudós - a világ legnagyobb elektrotechnikai óriásai, többek között az IBM szaktanácsadója - "jelentős tudományos áttörésként" értékelte a britek produktumát, azonban sietve hozzá is tette, hogy a gyakorlati alkalmazásokra még valószínűleg jó ideig várnunk kell. Az új polimert Naveed Zaidi és kollégái fejlesztették ki az egyetem szerves elektroaktív anyagokkal foglalkozó részlegénél. Az anyag két összetevőből áll, emeraldin alapú polianilinből (PANi) és tetraciano-kinodimetánból (TCNQ). A PANi-t azért választották, mert az egy fémszerű vezető, ami megbizhatóan működik a levegőn, míg a TCNQ-ra a töltéssel rendelkező részecskék, az úgynevezett szabad gyökök kialakítására való hajlama miatt esett a választás.

A hagyományos mágnesekben a mágneses effektust az elektronok spin tulajdonsága adja, a polimer esetében a kutatók e mechanizmus utánzását a szabad gyökök elrendezésétől remélik. Az első kísérletekben még igen kevés mágnesességet tudott felmutatni az új anyag, és három hónap után is olyan szintre jutottak el vele a tudósok, hogy már-már kezdték feladni a próbálkozásokat, hogy mágnesességet indukáljanak az anyagban. Éppen egy utolsó alkalommal akartak még próbálkozni vele mielőtt áttérnek egy másik elvre, amikor kiderült, hogy az anyagnak bizony szüksége volt erre a három hónapra ahhoz, hogy rendes mágneses tulajdonságokat vegyen fel. Rájöttek ugyanis, hogy az eredeti anyag kontamináció révén került ebbe az állapotba, vagyis teljesen véletlenül, szennyeződés folytán. A röntgenanalízis kimutatta, hogy az eltelt idő alatt átrendeződtek a polimer láncai, amely feltételezhetően a jobb mágneses tulajdonságokhoz vezetett.

Bár a polimer mágnesessége a hagyományos fém mágnesekhez képest gyenge, a kutatók biztosak abban, hogy képesek lesznek az erősség fokozására. "A reakció még nem 100%-os eloszlású a polimerben, és így az anyag egyes területein mérve különböző a mágneses erőhatás. Amint ezt az eloszlást tovább tudjuk javítani, úgy nő majd az anyag mágneses ereje is" - mondta el Zaidi. A tesztek azt mutatják, hogy a két anyag arányának a változtatásával növelhető az anyag hatékonysága. "Ez csupán a kezdet. Ebből a kezdeti polimerből sokkal jobb rendszerek szintetizálhatóak a jövőben" - tette hozzá Zaidi.

A merevlemezeken kívül a kutatók szerint alkotásuk a gyógyászatban is fontos szerephez juthat, például a fogorvosi rendelőkben, vagy a halláskárosultak esetében a cochlearis beültetésekben használt jelátalakítókban, ugyanis a a szerves-műanyag mágneseket sokkal nagyobb eséllyel fogadja be a szervezet, mint a fémeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janos666 #23
    Hogy szórakozzunk, ne unatkozzunk, tavékenykedjünk, legyen szép műanyagmágnesünk...
    Éljünk a mának igen, ne deszkázzuk be az ablakot, mert úgyis mindegy mi lessz, nem ezt mondtam.
  • HUmanEmber41st #22
    Szóval János azt mondod, hogy éljünk a mának a többi meg le van szrv? Akkor minek ez a sok találmány meg a fejlődés??
    Megállhatnánk itt is...
  • janos666 #21
    Huu, ha lehet mikor megunjátok az off-ot NE töröljétek már ezeket a hozzászólásokat, csak dobjátok át eg gumiszobás topicba, kezd érdekes lenni.
  • janos666 #20
    "van 1 ill sok kis olyan közösség hívhatjuk őket Zöldeknek v bármi másnak, aki odafigyel ezekre a dolgokra s próbálja terjeszteni is ezeket a híreket h az emberek tanuljanak belőle s változzon a mentalitásuk."
    Magad cáfolod, hisz azt állítják a környezetet védik, közben (mint te is leírtad) CSAKIS az emberiséget. ---> Aki önzetlenül védi a természetet a legönzőbb mebretípus"

    "egy jobbágy, zselér v bárki jóllakott a vadgyümölcsöktől és vadászhatott ő is"
    Eljössz hozzám traktorozni 1 hétre? Nem parasztnak, traktorosnak vagy inkább (az közelebb áll) hagymát kapálni órabérre (400Ft/óra, de 06.00-tól 22.00-is munka alatt annyi sör, tömény szesz meg cigi amennyi jólesik!), nem tetszik mi? Bele is betegednél!

    "A folyók 'szabályozásával' tönkrevágták az egészet"
    Látszik hogy nem kellett még kiköltöznöd a házadból, mert jön az ár/belvíz.

    "épülnek olyan üvegházak amik télen is teljes kapacitásúak s egy város szennyvízét is tisztítják" "A szélenergiát itthon is egyre több helyen használják"
    Amíg pénzt lehet belőle csinálni csinálják csak, akkora üvegházat, napkollektort vagy széllerőműtelepet építesz a hátsókertedbe amekkora elfér, ha jólesik. A cégek is csinálják csak, biztos jó befektetés ha van rá igény, CSAK NEHOGY AZ ÉN ADÓMBÓL ÉPÍTTESD AZ ÁLLAMMAL, én nem kértem!!.

    A fajokon nincs mit védeni, mindíg is pusztultak maguktól is, de lesznek is újak, annyira nem bírjuk elbaszni a bojgót hogy az egész élet elpusztuljon, jóval előbb hal meg az utólsó ember is, de az még úgyse holnap lessz.

    De jobbat mondok, hallottál már a mágneses irányváltásról, pár 100 év múlva el fog vékonyodni a légréteg a föld körül mert gyengülni fog a föld mágneses mezeje és így szépen elfújja a napszél, akkor minek is az esőerdő? Nem szorzunk, nem osztunk max rásegítünk a dolgokra.
    De ez az alapvető emberi természet, a pazarlás, minek harcolnánk az ösztönök ellen mikor annyira odavagyunk az élet értelméért?
  • Tetsuo #19
    Kis off:
    A Föld élővilága egy olyan önfenntartó rendszer amely nagyon extrém (fizikai, kémiai, s egyéb) ingadozásokat is elbír, a különböző (ált rohadt bonyolult) folyamatok egymásra s önmagukra is hatással vannak, ami vhogy a végén kompenzálódik (mármint az extrém értékváltozás). De nem mind1 h mi (emberek) azt túléljük-e v sem!
    Az emberi civilizáció 'fejlődése' egyre több ilyen folyamatot bolygat meg drasztikusan. Ami sokakat nem érdekel, s emiatt nincs hírértéke de
    van 1 ill sok kis olyan közösség hívhatjuk őket Zöldeknek v bármi másnak, aki odafigyel ezekre a dolgokra s próbálja terjeszteni is ezeket a híreket h az emberek tanuljanak belőle s változzon a mentalitásuk.
    Gondolkozz 1 picit: A 1,5Mrd kínai közül kevésnek van autója, de évente 30%al többen vesznek. A hagyományos széntüzelés s a fémipar miatt Kína már most elsőhelyért verseng az USÁval (a világ legpazarlóbb államával) a CO2, CO szennyezésben, de a gazdasági robbanás után (amit ugye mindenki jósol) Sanghai, Peking s még több tucat nagyváros lakhatatlan lesz az állandó szmogtól..
    Az egész Földön irtják a fákat (bla, bla ismerős szöveg mi..?), de tényleg ezerrel irtják! Sok lokális elsivatagodás azért jön létre mert kivágták a fákat ami a víz körforgásának egyik alapállomása, egy erdő a legjobb víz s hőszabályozórendszer a környezetében. Dél-Amerikában a csodálatos esőerdőt ahol vannak nemritkán 1000 éves fák is, simán tarvágják a faanyag miatt ill a legelő(hely) miatt. A legelő pedig a McDonaldsos marháknak kell..
    Tarvágás helyett optimálisabb és gazdaságosabb szelektíven vágni egy erdőt, csak az emberi butaság s kapzsiság a nyerő..
    A Kárpátmedencében anno Mátyásék idejében 'paradicsom' volt. Hihetetlennek tartották a külföldiek a soxínű flórát-faunát, s azt h egy jobbágy, zselér v bárki jóllakott a vadgyümölcsöktől és vadászhatott ő is (ez máshol a földesurak kiváltsága volt). Rengeteg erdő volt, az Alföld pedig nem volt sivatagos, ennyire lepusztult.. a növények és állatok hemzsegtek ott is.
    A folyók 'szabályozásával' tönkrevágták az egészet, kellett az osztrákpiacra a gabona s ahhoz kellett az árterekből a gyümölcsösöket kivágni s búzát vetni.. az ukrán, román stb.. fairtások következményeként a hegyekből az enyenes folyókon gyorsan jön a víz s kiönt (mimást csinálna?) s régebben csak a búzaföldeket tette tönkre ma már az odatelepült házakat is. (A gyümölcsfák simán bírják az áradásokat, amíg a rügyek kilátszanak a vízből..)
    Nem akarom mindig szidni az USÁt de tény h ők nem írták alá a Kiotói egyezményt ami az üvegházhatású gázok csökkentéséről szólna, és tény h ők a legnagyobb kibocsájtók.
    Sok ezer dolgot lehetne írni (csapongok én is mindenfelé -azt a qrva zenét sem találom), pl az is 1 tény h mérések alapján a légkör portartalma egyre nagyobb(Toyota effektus), azt senki nem tudja h ez mennyivel hat bármire is, csak mérik..
    Tény az is h az ivóvízellátás ritka pazarló módon történik: talaj ill mélyebb vízrétegekből a folyókba (szennyvízként, aminek pl BPen a 20%át tisztítják csak).
    A nád gyökerén olyan baktériumok élnek amik szervesen megtisztítják a szennyvizet, ezt kihasználva egyre több helyen (nem csak Hollandiában) épülnek olyan üvegházak amik télen is teljes kapacitásúak s egy város szennyvízét is tisztítják akár, az üvegházban mindenféle növény trópusi stb ügyesen kiválogatva a lánc végén pedig aranyhalak indikátorként jelzik a tiszta vizet. Ami röhej hogy olcsóbb ilyet kialakítani mint a hagyományos ülepítőst..
    Ezt családiház szinten is meg lehet valósítani (itthon is van már több tucat) s nem kell rácsatlakozni egy sokkilométeres vezetékre.
    Ha nem Henkel terméket hanem sajnos csak bioboltban kapható és olcsó mosóport használunk akkor a (sokan utálják ezt a szót:) bioszennyvíztisztítónk előtt már nics akadály..
    A szélenergiát itthon is egyre több helyen használják (olcsó s hatékony pl vízszivattyúzásra), napkollektorok pedig (nem napelemek) egy csőrendszerben lévő vizet melegítve még télen is fürdéshez kellemes vizet szolgáltatnak (havernak 600rugó volt a rendszer cakumpakk), a napelemek már drágább mulatság és a Föld termikus energiáját hasznosító berendezés is, de ha a magyar állam kedvezményt adna rá akkor talán jobban terjedne..
    Az atomerőművekről meg csak annyit h jobb mint a szén, de a végén a biztonság s a hulladékkezelés miatt legalább olyan árban van (az előállított áram).
    A bálnák, elefántok, tigrisek stb majdnemkihalását úgy bizonyítom hogy kibsztt drága kozmetikumalapanyagról s nemtommémilyen alapanyagról van szó amire óriási kereslet van, meg arról hogy kapitalizmus van..
  • Tetsuo #18
    Remélem az már ultrahangos lesz h ne halljuk..
  • Cat #17
    sokkal olcsóbb, és könnyebb is (sokezer ford/percnél számít)
  • HUmanEmber41st #16
    janos te télleg így gondolod?
    ne már...
  • janos666 #15
    De most így a témáról szólva: Merevlemezekbe miért jobb a műanyag korong mint a fém?
  • janos666 #14
    Hhh. Igen, de ne felejtsük el hogy a készletek így is úgy is kimerülnek hacsak nem megyünk vissza 100000 fős emberiséggel barlangba lakni és gyűjtögető életmódot folytatni. Akkor viszont miért ne élvezzük ki amíg lehet amit csak lehet, amennyire csak lehet? Engem pl. nem igazán érdekel az esetleges unokámon túli utódaim sorsa. abszolut nem, sőtt, örülnék ha velem egütt halna ki az emberiség...