Berta Sándor

Ultrahanggal érezhetők a virtuális objektumok

A Tokiói Egyetem kutatói olyan rendszert alkottak meg, amely lehetővé teszi, hogy ultrahang segítségével bárki megtapinthassa a virtuális tárgyakat.

A megoldás előnye, hogy nincs szükség különleges kesztyűkre vagy más mechanikus eszközökre, a tapintható tárgyak pedig látszólag szabadon lebegnek a levegőben. "Nagyszerű, hogy egyszerűen odamehetünk és anélkül használhatjuk a készüléket, hogy valami kiegészítő hardvert kellene magunkon viselnünk vagy a kezünkben tartanunk" - reagált a hírre Stephen Brewster professzor, a Glasgow-i Egyetem munkatársa.

A rendszert Takayuki Iwamoto és kollégái fejlesztették ki. A szakember úgy vélte: találmánya elsősorban a játékosok számára lehet majd érdekes és például egy teljesen új kezelőfelület alapjául szolgálhat. Lehetővé válik ugyanis, hogy az emberi tapintást bárki bevonhassa a programok világába. "A felhasználók megérinthetik például a levegőben megjelenő Leia hercegnőt. Mindez azt jelenti, hogy az érinthető, tapintható 3D-s grafika valósággá vált" - nyilatkozták a japán tudósok a SIGGRAPH 08 kiállításon.


Takayuki Iwamoto és csapata a rendezvényen óriás feltűnést keltett és számos vállalat azonnal jelezte érdeklődését a találmány iránt. Iwamoto úgy vélte, hogy az általuk megvalósított eljárás új szintre emelheti a videojátékokat, megváltoztathatja a 3D-s modellező szoftverek világát és ezekkel az alkalmazásokkal akár össze is köthető. "Az egészben az a fantasztikus, hogy miközben mind a két kezünkkel érinthetünk és tapinthatunk, mások is élhetnek a lehetőséggel" - sorolta az előnyöket Stephen Brewster.

A japán tudósok eljárása azon alapul, hogy több ultrahang-hullám metszéspontja találkozhat a levegőben, amelyet tapintva olyan érzésünk támadhat, mintha egy szilárd tárgyat érintenénk meg. A felhasználó kézmozgását kamerák segítségével követik és a kézmozgást a projekciós ponthoz igazítják, így a virtuális objektumot bárki valódiként éli meg. A kutatók most azon dolgoznak, hogy a 3D-s tárgyak formáját minél pontosabban és élethűbben adják vissza, valamint hogy az emberek még inkább úgy érezhessék, hogy egy valódi objektumot érintettek meg. A tervek szerint - a befektetőknek köszönhetően - a rendszer hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #53
    Ha a metszespontokon lathato feny is keletkezne, kesz lenne az igazi 3Ds TV, aminek mukodeset 12 evesen elmagyaraztam a fizikatanaromnak. :P
  • AgentKis #52
    Az ürhajók pajzsai nem lehetnek belőle, mert a hang csak közegben képes terjedni, létrejönni. Vákuumban nincsenek részecskék, amik továbbítják a rezgést. Az ultrahang is hang...
  • Piripotty #51
    Kedves Myron!
    Igaz, hogy a műpinára még várnunk kell, de a rolliika hozzászólásával egyetértve, a metszéspontok bárhol létrehozhatók, akár az emberben is.
    Tehát a dolgozó lányoknak, asszonyoknak már nem kell sokat várniuk az újgenerációs műfaszra.
  • lordofchaos #50
    http://ussmessenger.uw.hu/adatbazis/technologia/technologia.htm <- "Erőterek" címen
  • lordofchaos #49
    Akkor nem sok sci-fit néztél/olvastál életed során. Erőterek:
    Film: Star Trek
    Novella: Asimov - A halhatatlanság halála

    De pl. a legtöbb sci-fi filmekben ilyenek az űrhajók pajzsai.
  • Locotus #48
    Attól hogy nem ismered a sci-fi ket és nem olvasod végig a hozzászólásokat még nem kell hülyeségeket írnod a Star Trek ben 1988 óta (gondolom valmi könyvben már rég leírták) van holofedélzet amiben mindeni valósághűen lehet szimulálni (sérüléseket is) valamiért csak ezt találtam a youtubeon róla érdekes XD : What is ST
  • duke #47
    Hat nem eppen.A nationalon az egyik "tudomanyos" musorban azzal szorakoztak,hogy bementek egy konyvtarba,es ott a teljes csondben sugaroztak ki hangokat,egy olyan 30 centi atmeroju parabola antenna szeru dologgal.10-15 meterrol megceloztak valakit es elkezdtek beszelni hozza.Azok persze nem ertetek honan jon a hang, mert lattak hoy kozelukben senki sincs,megis ugy hallotak mintha kozvetlenul melletuk allt volna a beszelo.
  • darkhill #46
    Csak nehogy Terroristák kezébe jusson
    Csak h hűek maradjunk a Sg forum kötelező beszólásaihoz
  • KISSMYPS3 #45
    Hi!

    Azért megnézném egy ilyennel a pokemont vagy digimont vagy bármi verekedős játékot, ha már itt tartunk lehet, hogy rendesen a gép ellen nyoomhatnánk a tekkent!!!!!
  • Tetsuo #44
    az uccso mondatod folytatasa: "..laboratoriumi korulmenyek kozott."