Berta Sándor

Virtuális látogatás Pompejben

Újabb lépcsőfokához érkezett a Cyberwalk nevű európai uniós program. A szakemberek ugyanis olyan rendszert fejlesztettek ki, amelynek a segítségével bárki sétát tehet különböző virtuális világokban.

A projekt - melyről már 2005-ben is beszámoltunk - célja a szimuláción túl annak vizsgálata, hogy az emberek mozgása, viselkedése és érzékszervi észlelése miként valósul meg egy tetszőlegesen kiválasztott térben. A Cyberwalk a Cybercarpet nevű platformra épül, ami valójában egy 4 x 4 méteres méretű járópad, amin keresztben további kisebb futófelületek vannak elhelyezve. Ennek köszönhetően a felhasználók gyakorlatilag bármelyik irányba elindulhatnak.


Külön, kamerákkal kiegészített rendszer ügyel arra, hogy senki ne lépjen le a szőnyegről, illetve hogy a kutatók később kielemezhessék a felhasználók virtuális térben tett mozdulatait, például egy ajtónyitást. "Ahhoz, hogy az emberek erőt vihessenek át a padlóra, egy vagy két lépést legalább tenniük kell. Amennyiben kisebb lenne a felület, akkor a mozgásokat azonnal ki kellene egyenlíteni és mindenki úgy érezné, mintha jégen járna" - jelentette ki Marcus Ernst, a projektben résztvevő Max Planck Intézet Biológiai Kibernetikai Intézetének munkatársa.


A virtuális világokat egy fejre szerelt kijelző (Head Mounted Display) jeleníti meg. Jelenleg azonban csak egyetlen város fedezhető fel ilyen módon, a Vezúv kitörése előtti antik Pompej. A virtuális városmodellt régészek kutatásai, feljegyzések, rajzok és fotók segítségével készítették el a Cyberwalk program szakemberei. A használt szoftver, amelyet a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETHZ) munkatársai fejlesztettek ki, alkalmas más környezetek szimulálására. Így például lehetőség van a rendszer építkezéseken, katonai kiképzéseken, sportedzéseken vagy az egészségügyi rehabilitációban való alkalmazására is. A Cybercarpet létrehozásában részt vettek még a Müncheni Műszaki Egyetem és a Római Egyetem kutatói.


A rendszert most először mutatták be a szakmai közönség előtt, a nagyközönség először csak októberben tehet majd virtuális sétát a vulkánkitörés pusztítása előtti település utcán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)