Hunter

Egy hal, ami reményt adhat az embereknek

Az emberi gének funkcióinak tanulmányozására használt, rikító színekkel megáldott hal olyan tulajdonságát fedezte fel egy amerikai kutatócsoport, mellyel a szervezet teljes mértékben képes újra növeszteni a szív szöveteket egy nagyobb sérülés után. A példátlan felfedezés a szívrohamok és egyéb szívbetegségek által okozott károsodások kezeléséhez vezethet.

A Harvard Egyetem kutatója, Mark Keating által vezetett csoport a zebrahal alsó szívkamrájának közel 20 százalékát vágta ki. Egy hét elteltével a hal újra olyan aktív volt és úgy úszott, mint sértetlen társai. Két hónap után az elvesztett szövetek tejes mértékben regenerálódtak.

Bár arra van bizonyíték, hogy az emberi szív specializálódott izomsejtjei - a kardiomiociták - egy sérülés után képesek szaporodni, az elveszett izom nem regenerálódik. Ehelyett heges szövet alakul ki, ami meggyengíti a szív pumpáló képességét.

Keating csapata rájött, hogy a zebrahal a sérülés után gyorsan, nagy mennyiségű új szívizomsejtet állít elő, és ez a gyors sejtburjánzás - úgy tűnik -, megelőzi a hegesedést, lehetővé téve a szövet regenerációját.


Ezután a kutatók tovább léptek és megkezdték egy gén azonosítását, ami úgy fest, nélkülözhetetlen az izomsejt-burjánzáshoz, bár várakozásaik szerint jóval többre is fény derül. "Szinte bizonyos", hogy van egy nagyon hasonló gén az emberben is, mondta Keating.

"A különbség valószínűleg a génszabályozásban rejlik. Rendkívül optimista vagyok, hogy a génszabályzást megváltoztatva képesek leszünk az emberi szívszöveteket is regenerálni" - mondta a New Scientist magazinnak.

A felfedezés "izgalmas új utakat nyithat meg a szív-regeneráció tanulmányozásában", helyeselt Ian Scott és Didier Stanier, a Kalifornia Egyetem kutatópárosa, a Science magazinban megjelent fejtegetésükben.

A tudósok már eddig is tudták, hogy a zebrahal képes regenerálni gerincagyát, retináit és uszonyait. Egyes kétéltűek, beleértve a tarajos gőtéket és szalamandrákat, szintén képesek regenerálni egyes szerveiket és szöveteiket. "Ez azonban az első tanulmány, ami egyértelműen bizonyítja a szívvel kapcsolatos regenerációt" - mondta Keating.

A zebrahalat széles körben alkalmazzák az emberi géntevékenység modellezésére. A két faj hasonló vér-, máj- és optikai rendszert tudhat magáénak. A brit Sanger Intézet jelenleg a zebrahal génszekvenciáját igyekszik kinyerni, ez a genetikai térkép nagy segítség lehet a tudósoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuchACHO79 #21
    Na? 10 év alatt semmi eredmény?
  • Cheky #14
    elöbb-utóbb pedig már testrészeket is lehet növeszteni...
    Ezt elb*szták a StarWarsban! :)))
  • Tompi #13
    A zebrahal MAGYAR neve: "zebradánió". A latin neve nem jut eszembe :)
    Szinte barmelyik kisallat kereskedesben kaphato. Szoval kezdo gensebeszek elore!
  • vax #11
    Tudjátok ez is azt bizonyitja mennyi mindent nem tudunk még és az ember a károkozásával a jövőjét teszi tönkre. Napról napra olyan élőlények tucatjai hallnak ki amelyeket még talán fel sem fedeztünk vagy alig tudunk róluk valamit. Ezek a növények, állatok pedig mint egy "vegyi konyha" hordozhatják egy egy súlyos betegség, kór gyógyirjait, ellenszereit, hatóanyagait. Amit a természet évmilliók hosszú sora alatt "tőkéletesre" alkotott szemvillanás alatt kiirtjuk, tönkretesszük. Utána pedig sulyos és nagy erőforrások árán próbáljuk regenerálni illetve újra előállitani, amit korábban a természet tálcán kinált. Ez szörnyű.
  • reszcsi #6
    Engem a retina regenerálás érdekelne, csinálnék egy új 0 diptriás szemet magamnak ez a szar -3 -mas helyett :D
  • Mice #4
    Ezt is a lüke arabok fogják kihaszálni.-->újrahasznosítható önygyi terrorista
  • Falabu #1
    Ejjj