Hunter

A doppingolás olimpiája következik?

Súlyos kérdőjelek tornyosulnak az egyik kulcsfontosságú doppingteszt körül, miközben a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok megnyitójáig már csak két hét van hátra, taglalja a BBC tényfeltáró riportjában.

A brit közszolgálati csatorna olyan jelekre figyelt fel, melyek szerint a laboratóriumok negatívként sorolnak be egyértelműen pozitív EPO teszteket, ami megerősíti azokat az aggályokat, hogy a szerekkel visszaélőket nem fogják szankcionálni. Egy doppingszer szakértő szerint a hosszú távú eseményeken a döntősök többsége egészen biztosan használni fogja az EPO-t, arról nem is szólva, hogy a szer "másolatai" már 50 dollártól bárki számára elérhetők az interneten és gyakran kimutathatatlanok.

Az EPO, teljes nevén eritropoietin egy, a vese által termelt plazmafehérje, ami serkenti a csontvelőben a vörösvértestek érését. Bár 2000-ben a sydney-i játékokon bemutattak egy tesztet, amivel észlelhető a rekombináns EPO, számos atléta megtámadta az eredményeket a bíróságokon. A rekombináns EPO az eritropoietin mesterségesen előállított változata, megegyezik a természetes EPO-val az aminosav vázban, csupán a cukorrészekben van csekély eltérés. Lényege, hogy a vörös vértestek számának növelésével megnöveli a vérben térfogat egységenként raktározott oxigén mennyiségét, és így javítja az oxigénszállítás kapacitását.

A doppingolással vádolt atléták többségének, akárcsak az amerikai sprinter Marion James-nek az első mintája pozitív volt, a második, vagy B teszten azonban tisztázták magukat. Ennek hatására a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szűkített a pozitív EPO teszt kritériumain, ami a szakértők szerint nem lesz jó hatással az EPO használatra. A visszaélések hatására a szer használói jártasságot szereznek önmaguk gyógyszerezésében, ezért csökkenni fog a pozitív tesztek száma. A tudósok a doppingellenes laboratóriumokat okolják az EPO használat folytatódásáért.

Dr. Rasmus Damsgaard, aki egy doppingellenes programot vezet a Nemzetközi Sí Szövetségnél és az Astana kerékpárcsapatnál, innovációi és elhivatottsága révén világszerte elismertté vált. Elmondása szerint egyértelmű bizonyítékokkal rendelkezik, miszerint pozitív EPO teszteket nyilvánítottak negatívnak. Az év elején öt síelőtől származó mintát küldött egy WADA laborba elemzés céljából. Az összes minta negatívként érkezett vissza, azonban dr. Damsgaard kérte a vizeletminták fehérjeeltéréseinek vizsgálatánál alkalmazott gél, vagy az elektronikus elemzési adatok megküldését, ami alapján meghozták az eredményeket. Amikor ezek is megérkeztek, igencsak elcsodálkozott, mivel a legtöbb első ránézésre legalább gyanúsnak tűnt, de akadt olyan is, ami egyértelműen EPO használatra utalt.

"Teljesen nyilvánvaló volt, hogy több gél természetellenes, vagy nagyon különböznek a természetes eloszlásoktól. Ennek ellenére negatívként értékelték azokat, mert nem teljesítették a WADA pozitív tesztre kirótt kritériumait" - mondta Damsgaard, akinek meggyőződése, hogy sok ilyen eset akad a WADA laboratóriumaiban, és ezzel a nézetével nincs egyedül.

Bengt Saltin professzor, az egyik vezető doppingellenes szakértő szerint az új WADA kritériumok lehetővé teszik, hogy az EPO használók elsétáljanak díjaikkal. "Az egész helyzetben az a legelszomorítóbb, hogy túl sok gyanús mintát láttam, amik egyértelműen abnormálisak. A sportolók pedig megússzák, érdemes megnézni hány atlétát kaptak rajta EPO visszaélésen az utóbbi időben"

Tény hogy az EPO használat miatt eltiltott sportolók száma jelentősen csökkent, 2003 és 2006 között, mégpedig kétharmadával. A BBC feltette a kérdést a WADA tudományos igazgatójának, vajon ő elégedett-e a tesztek megbízhatóságával? "Igen, én megbízom bennük" - mondta dr. Oliver Rabin. "Nagyon merész lenne azt mondani, hogy 100%-os biztonsággal megfogunk mindenkit, de biztosíthatom Önöket, hogy ha rekombináns EPO-t használnának, és az jelen van a vizeletben, akkor azt észlelnénk"

A BBC forrásai azonban igen kritikusan fogalmaznak a WADA által akkreditált laboratóriumok teljesítményét illetően. Dán kutatók egy kísérletet végeztek nyolc önként jelentkező egyetemistával, akik heteken át szedték a szert. Atlétikai teljesítményük esetenként 50 százalékkal is javult, azonban amikor több mint 100 vizeletmintát névtelenül kiküldtek két WADA által elismert laborhoz, akkor igen eltérő eredményeket kaptak vissza. Az egyik labor például egyetlen mintánál sem állapította meg a doppingszer alkalmazását. Damsgaard szerint a jelenlegi ellenőrzési rendszer egyszerűen működésképtelen.

Többen úgy vélik, hogy a WADA laborok tudósai aktívan együttműködnek a sportolókkal vagy orvosi tanácsadóikkal, melyből belső információk jutnak ki a legújabb tesztprocedúrákról. "Egészen bizonyos, hogy van bizonyos ismeretcsere a kerékpárcsapatok orvosai és a laboratóriumok alkalmazottai között" - nyilatkozott az egykori profi kerékpáros Jorg Jacksche, aki elismerte, hogy már jó ideje doppingolt, mielőtt a spanyol körversenyen 2006-ban lebukott volna. Ha nem így működne a rendszer, akkor már jóval hamarabb kimutatták volna nála a tiltott szereket, tette hozzá.

A cikk elején már szó esett az EPO-utánzatokról. Az EPO pénzügyi sikerei miatt egyre több cég kezdett olyan szerek kifejlesztésébe, ami hasonló munkát végez a testben, azonban molekuláris jegyei némileg különböznek. Indiai, kínai és kubai cégek rukkoltak elő az EPO olcsó változataival, melyekhez könnyen hozzá lehet jutni az interneten. Werner Franke professzor, aki anno nagy szerepet játszott a keletnémetek szisztematikus dopping gyakorlatainak leleplezésében, ezt egyre növekvő problémaként értékeli. "Számos összetevőjük van, ami az eritropoietin receptorhoz kötődik, viszont nincsenek tesztjeink hozzájuk, ezek bárki számára megrendelhetők az interneten és még házhoz is hozzák"


Szabad a vásár

A szakértők szerint 80 különböző EPO-utánzat készül a világ különböző pontjain. A tudósok szerint a WADA-nak ki kellene szélesítenie kritériumait a pozitív mintákkal kapcsolatban. Amennyiben nem állapítató meg egyértelműen, hogy a mintákban természetes eredetű EPO van, akkor azt gyanúsnak kell minősíteni. Ez kivitelezhető, mivel a doppingoláshoz használt mesterséges EPO leállítja a test természetes EPO termelését. A tudósok azt is szeretnék elérni, hogy a tesztek ne csak a vizeletet, a vért is vizsgálják, a fiatal vörösvérsejtek számából ugyanis szintén lehet következtetni a doppingolásra.

Ezek a változások egészen biztos, hogy nem lépnek életbe Pekingben. Saltin szerint az atléták szabadon élhetnek a szerekkel a Kínában megrendezésre kerülő játékokon és még olyan nagyon elővigyázatosnak sem kell lenniük ahhoz, hogy ne bukjanak meg a teszteken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akoshun #93
    ziipp:

    Természetesen megértem azt, aki nem akarja kipróbálni pl a futást. Megértem, hogy sokaknak semmi jó nincs benne, satöbbi, satöbbi. A gond akkor kezdődik, amikor valaki ilyesvalaki megpróbálja megérteni ezt, rosszabb esetben kritizálja, lenézi az atlétákat (pontosabban futókat, ne keverjük). Félre ne értsd, itt nem rólad beszélek, hanem a sporthoz abszolúte, vagy szinte abszolút kívülállóként állnak hozzá. Egy másik sportembertől - teszem azt tőled - ez elfogadható. Mármint a megérteni próbálás, enyhe kritika, nincs benne semmi rossz.
    AZONBAN azt írtad, hogy:
    "Gyerekkora óta azért gyakorol, hogy egyszer majd a kezében foghassa a legjobbnak járó érmet, hogy elmondhassa magáról - idén én futom a leggyorsabban XY számot. Számomra egyetlen ésszerű indoklás ez, az atlétáknak mindennél fontosabb a győzelem."
    Nem. Nagyon nem. Természetesen aki az Olimpiáig eljut annak - minden sportágban - a legfontosabb a győzelem, de ez a kevés sportló egészen kicsi, legfelső rétege. Az átlag futóban - maradjunk a futásnál, hagyjuk az atlétikát - éppenhogy nem az mozog, hogy meg kell verni a másikat és mindennél fontosabb a győzelem. Ez magadról szól, semmi másról. Az, ahol a másikat kell megverni, az a foci ;)
  • CELL9999 #92
    Ezzel az erővel hol vannak a magyarok???(--->hunok???)Mi is turmix vagyunk...
  • Epikurosz #91
    A magas hadikiadások nem indokolnak egyéb felesleges költekezéseket. A fáraó is mondhatta, hogy hát kedveseim, ha van pénzetek és energiátok különféle állatokat (macskákat, kutyákat, íbiszmadarakat stb. stb.) mumifikálni, kanópuszba helyezni, majd embereknek kijáró ceremóniával eltemetni, akkor legyen már pénz felépíteni nekem ezt a kis kőhalmot, amit majd az utókor Nagy Piramis néven fog ismerni.

    Mit értek el az egyiptomiak a piramisokkal? Leszámítva azt, hogy ma turistalátványosságok... Hol vannak ma az egyiptomiak? Pár tízezer kopt persze még él, de Egyiptomot ma arabok lakják.
  • kukacos #90
    Én erre mindig azt mondom, 1000 milliárd dollár tutira van minden évben haszontalan dolgokra. Semmi sem felesleges addig, amíg kevesebbet költünk rá, mint fegyverekre.
  • Epikurosz #89
    a sport persze nem szellemi tevékenység, hanem fizikai erőnlétet, kitartást stb. segítő tevékenység. Persze van szórakoztatóipari, sőt esztétikai jelentősége is. Még társadalmi feszültségek levezetésére is alkalmas. a másik, hogy jó kondi segíti a munkavégzést.

    A baj itt is akkor van, amikor torzulnak az arányok, előjön a haszonlesés stb.
  • Epikurosz #88
    Sok dolog van, ami elsőre haszontalannak tűnik: költészet, képzőművészet, sport, filozófia, vallás, stb.
    Ezek a szellemi tevékenységek áttételesen hatnak a társadalomra. A baj akkor kezdődik, amikor elvesz az arányérzék. Például: a Húsvét-szigeteki szobrok szépek, de 1. az nem jó, ha a társadalom túlnyomó része csak ezzel foglalkozik 2. pláne, ha egy ökoszisztéma természeti kincsei is rámennek erre. Ugyanez elmondható az egyiptomi piramisépítésekre, vagy a maják építkezéseire és a termőföld extenzív kihasználására, de az űrkutatás is ilyenné válhat, ha fórumon is meg-megjelenő túlzó szirénhangoknak engedve túl sok erőforrást csoportosítunk oda.
    Mind másban, úgy itt is a JPÉ segít, figyelembe véve az aranymetszet törvényét, a kiegyensúlyozottság követelményét, és az erkölcsöt. Meg még sok mindent, amelyre most nincs idő kitérni.
  • Xmas76 #87
    A sport nem igazán ad hozzá semmit az emberiség jövőjének épüléséhez. Ebből kifolyólag eléggé érdektelen az egész terület. Ha valaki gyorsan úszik, az mivel fogja jobbá tenni unokáink életét?
  • passatgt #86
    szinte az összes versenyszámot majd nevenincs kínaiak fogják megnyerni, akik az olimpia után eltűnnek

    kb erre lehet számítani
  • CELL9999 #85
    bocs de a legfontosabbat nem említetted...ők növényekből állítják elő a "tiltott szereket"--míg a nyugatiak mind vegyületekből...utóbbit sokkal könnyebben ki lehet mutatni...:P;)
  • CELL9999 #84
    Az Olimpia pár évtized múlva már csak arról fog szólni, hogy melyik sportolónak van jobb doppingszere, amit nem tudnak kimutatni...az idei pekingi játékokra is kíváncsi leszek hány ismeretlen, eddig a nevét soha nem hallott, látott, kínai "sportoló" fog érmet szerezni...mondjuk 1milliár sárgából...akik versenyszerűen sportolnak azok száma szerintem-ha rosszindulatúan állok hozzá-a több tízmilliós nagyságot eléri...míg más országokban még annyian sem élnek...pl.:100ezer versenyfutóból nem nehéz kiválasztani a legjobb 1000-et akit aztán agyondoppingolnak....és az aki a legtovább bírja, elküldik a 100m-es síkfutásra!...nem lehet mondani olyan sportágat ahová a dopping a lábát be nem tette sajnos...és ha kicsit reálisan nézzük-oké, beleszámítom azt is hogy a sportágak fejlődnek-hogy 8-10 éves világrekordokat nem lehet megdönteni csak úgy...tovább nem is folytatom mert "citius, altius, fortius"<---"gyorsabban, magasabbra, erősebben" ma már dopping nélkül nem megy...