Hunter

Valóra válhatnak a zérógravi­tá­ci­ós sportok

Egyre több cég vizsgálja a nullgravitációs sportok lehetőségeit, amiben a közkedvelt labda is helyet kapna - az egyik esélyes a parabolikus futball.

Talán van még olyan, aki emlékszik a C64-es idők űrlabdajátékára, a Hypaballra, ahol egy űrbéli stadionban a súlytalanság állapotában csapott össze két csapat egy labdával. Itt persze még nem tartunk, azonban egyre több cég vizsgálja a nullgravitációs sportok lehetőségeit, amiben a közkedvelt labda is helyet kapna.

A magát űrszórakoztatási és turisztikai cégnek valló Zero-Gravity Corp. egy módosított Boeing 727-200 repülőgéppel igyekszik kiszolgálni a súlytalanságot kipróbálni szándékozókat. A cég G-Force One névre keresztelt gépe hullámvasútszerű manőverekkel igyekszik visszaadni azt az érzetet, amit az űrhajósok is élvezhetnek. A Zero-Gravity a súlytalan sportok számos válfaján gondolkozott már, több céggel közösen igyekeznek kiagyalni egy, a közönség és a szponzorok számára is csábító űrsportot.

A gép utasai játszottak már fogócskát és kidobóst is, a cég elnöke Peter Diamandis azonban ennél jóval komolyabb, nagyobb volumenű játékokban gondolkozik. Ha valakinek valahonnan ismerősnek tűnne a Diamandis név, az nem a véletlen műve, ugyanarról az emberről beszélünk, aki megvalósította az X-díjat és az X-díj Kupát, illetve dolgozik a Rakéta Verseny Liga tető alá hozásán is.

Az űrsportok terén legesélyesebbnek az amerikai és kanadai irodával is rendelkező IPX Entertainment Inc. elképzelése a "Space Champions", azaz űrbajnokok elnevezésű show tűnik, ami egy kifejezetten a súlytalanságban játszható játékon alapul. A parabolikus futball, röviden paraball elképzeléséről az IPX elnöke Rocky Persaud nyilatkozott. "A játéknak a szabályok alakulásával lassan a nevén kívül nem sok köze lesz a futballhoz" - mondta Persaud. A paraball több sport elegye, de jó néhány egyedi jellegzetességgel is felruházták.

Persaud a szabálykönyvvel párhuzamban már tervezi a Nemzetközi Parabolikus Sport Ligát (IPSL), melyben nyolc csapat szerepelne, ebből hét amerikai és egy kanadai, hogy a "nemzetközi" jelző se nagyon szenvedjen csorbát. Az űrbajnokokat a legjobb nullagravitációs sportolók közül választják ki, majd válogatják be a nyolc csapatba, melyek számát idővel természetesen szeretnék kibővíteni, illetve valódi űrbeli körülmények közé kivinni, amit Persaud és Diamandis is a Bigelow Aerospace felfújható moduljaiban képzel el, melyek elméletileg 5-6 év múlva állhatnak földkörüli pályára, addig pedig a Zero-Gravity Corp. szolgáltatásaival is beérik, melynek az IPX hivatalos viszonteladója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sz4bolcs #24
  Látom Te is...:-)
 • Bith #23
  Látom érted az iróniát....
 • G0blin #22
  Jaja, valószínűleg már jövőre eldobják a gettókban nevelkedett lurkók az ugrókötelet, és helyette ezt az új, kitünő szórakozást igérő, egyszerű játékot fogják űzni, almásládákból átalakított űrrepülőkön, amelyek szórólapok segítségével állítanak majd földkörüli pályára:)
  Najó, mennem kell mert egy sürgős feketelyuk teniszpartim van E.T.-vel.
 • [NST]Cifu #21
  Ez az olcsóság jelenleg 3910$-t kóstál, legalábbis ennél a cégnél most ennyibe kerül egy repülőút, ami egy kétnapos kaland, elötte kiképzés, orvosi vizsgálat, kutyafüle, utána pedig egy pár órás repülő hullámvasút 15 parabolarepüléssel.
 • Omega #20
  akkor űrhotelbe meyünk majd egérkurzort dobálni
 • archkoven #19
  Ennek a sportnak a fő előnye az olcsósága. Nem kell hozzá más csak egy labda és egy speciálisan átalakított Boeing, vagy ha az épp nincs kéznél akkor egy űrrepülő is megteszi.
  Idővel igazi tömegsporttá nőheti ki magát.
 • Atees1987 #18
  Barom
 • G0blin #17
  Én asszem meg megnyitom az első hperbólikus kuplerájt, gondoljátok már el, űrben dugni, hát nem komoly?:) Csak arra kell vigyázni nehogy eltaláljon egy kósza használt gumi vagy egy adag lövedék.
 • bzz #16
  Miért nem lep meg, hogy ezt is egy amerikai találta ki?
 • sz4bolcs #15
  ezt az első képen fellelhető b*szott nagy kurzorra értettem. :D