Hunter

Papírtörlő olajszennyezésekhez

Egy nanovezetékekből szőtt anyag, ami tapintásra leginkább a papírra emlékeztet, minden korábbi megoldásnál hatékonyabb lehet az olaj és egyéb szerves szennyeződések begyűjtésében, jelentették be az MIT kutatói a Nature Nanotechnology-ban.

A tudósok által előállított hártya saját súlyának a hússzorosát képes felszívni és eltárolni. A felitatott olaj visszanyerhető, akárcsak maga a "nanopapír", ami többször is újrahasznosítható. A megoldás a víztömegek olajszennyezéseinél nyújthat nagy segítséget: az évtized kezdete óta közel 200 000 tonna olaj szivárgott a tengerekbe. "Rájöttünk, hogy összefűzött nanovezetékek hálójából képesek vagyunk olyan 'papírt' előállítani, ami szelektíven fel tudja szívni a vízzel nem keveredő folyékony olajszerű folyadékokat a vízből" - magyarázta Francesco Stellacci, az MIT Anyagtudományi és Mérnöki karának professzora, a kutatás vezetője.


A 20 nanométeres átmérőjű nanovezetékek természetükből fakadóan fonódnak össze, több centiméteres szálakat alkotva

A környezeti alkalmazások mellett a nanopapír használható víz szűrésére és tisztítására is - tette hozzá Jing Kong, a munkában közreműködő villamosmérnök professzor. Kong szerint a költségeket tekintve is hatékony lesz a megoldás, a nagy tömegben történő előállításnak köszönhetően a nanovezetékek előállítása ugyanis jóval olcsóbb, mint más nanoanyagoké.

"Vannak más anyagok is, amik képesek kivonni az olajat a vízből, elválasztási képességük azonban nem olyan magas, mint az általunk előállított anyagé" - taglalta Stellacci. Más szavakkal a hagyományos anyagok a vízből is magukba szívnak több-kevesebb mennyiséget, csökkentve a szennyezőanyag befogadását. Az új anyag elvileg teljesen vízhatlan. "A mi anyagunk akár több hónapig is benne lehet a vízben, mégis száraz marad, ugyanakkor ha a vízben szennyezőanyag van, akkor azt magába szívja" - folytatta Stellacci.

A kálium mangán-oxidból készült nanovezetékek magas hőmérsékleteken is stabilak maradnak, ezért egy teli hártyából hevítéssel eltávolítható az olaj, ami forrási pontja felett elpárolog, majd újra folyadékká kondenzálódik, ami után mind a hártya, mind az olaj újra felhasználható.

A rendszernek két fontos mozgatórugója van. Elsőként a nanovezetékek szerkezetüknél fogva sok apró pórussal rendelkeznek, ami jó nedvszívó képességet biztosít az anyagnak. Emellett egy vízlepergető bevonattal is ellátják, hogy megakadályozzák a víz bejutását a hártyába. Ez az olajra nincs hatással, az könnyedén beszivároghat a nanopapírba. A hártyát nem véletlenül hasonlítgatják a papírhoz, előállításában szerepet kap több olyan technika, amit a papírgyártásban is alkalmaznak. A fő különbség, hogy a cellulózt a nanovezeték helyettesíti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sandz #24
    Ez remek, de mi a helyzet a kőolaj magas forráspontú komponenseivel? Azok nem desztillálhatók bomlás nélkül. Ott fog maradni szegény rongyon egy csomó kátrány szerű dzsuva, amit az isten se vakar le. A hővel tisztítás szerintem ezért problémás. Én inkáb oldószert használnék, és későb regenerálnám. A melegítéshez használt energiával volna amúgy a legkisebb gond, ha van a rongyon sok jó olaj. Egy részét el kell égetni és kész. Vajon mennyire lehet környzetszennyező ennek a cuccnak a nagy volumenben történő gyártása? Nem volna jobb inkább a hagyományos, lefölözéses módszernél maradni, és hagyni egy kis olajat a vízben?
  • Martouf #23
    "De nem inkább ésszerűen kéne szállítani az olajat!?"

    Hogyan? Mondj egy példát, ami észszerűbb/biztonságosabb!

    "van más olcsóbb megújuló forrás"

    Nincs.
    Bármire is szeretnél átállni a kőolajról, iszonyú beruházást igényel. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség átállni megújuló energiákra, ez csak azt jelenti, hogy minden profitérdekelt vállalkozásnak sokkal olcsóbb a hagyományos energiahordozók megvásárlása, mint megújuló forrásokba pénzt fektetni.
  • Martouf #22
    "A cikk szerint a magas hőfokkal történhet a visszanyerés..mert azt kiemelték,hogy magas hőfokon sem sérül a nanoszál.
    De a költség,hogy mennyit tárol és mennyibe kerül felfűteni."

    Az a kérdés, hogy lehet-e sótalanítani az olajat úgy, hogy előtte nem szedtük ki a nano-felmosórongyból, ill. hogy kell-e, és lehet-e így vízteleníteni. Ha lehet, akkor nincs probléma, nem kell extra hevítést beiktatni.
    Ha nem lehet, és mindenképpen ki kell szedni a hordozó nanopapírból, akkor jöhet szóba az extra hevítés.
    Ha ez szükséges, még mindig el tudom képzelni, hogy elég egy hőcserélős megoldással más folyamat hőjét erre használni, és nem kell külön fűteni ezért.

    Ha meg külön kell fűteni, akkor meg fizesse az extra költségeket az, akinek a hibájából a baleset történt, vagy a biztosítója. Ez egyébként az összes többletköltségre is érvényes.
  • Martouf #21
    "Úgy tudom, hogy a nanoszálak legalább olyan rákkeltőek mint az azbeszt. Merthogy túl vékonyak, és belélegezhetők...."

    Asszem az a kérdés hogy mennyire törékeny vagy rugalmas az a nanoszál. Ha rugalmas, és nem töredezik, akkor nincs mit belélegezni, és nem lesz rákkeltő.
  • djyuri #20
    Igen köszi!
    A cikk szerint a magas hőfokkal történhet a visszanyerés..mert azt kiemelték,hogy magas hőfokon sem sérül a nanoszál.
    De a költség,hogy mennyit tárol és mennyibe kerül felfűteni.
    Igazságszerint engem is a BIO része érdekel. Mert ígyis úgyis a medúzák voltak megközelítőleg az elsők,de biztosan ők lesznek az utolsók is a földön. Hacsak nem lesz globálison felüli atomháború.


    Karmicsek:
    Ésszerűen szállítani? Ahhoz mindenhova ésszerű vezetés kell...és nem alkoholista hajókapitányok. Nem is emlékszem,hogy mikor volt utoljára az,hogy nem alkohol okozta a balesetet tankerhajóknál.

    Rákkeltő? Maga a rák búrjándást okoz,vagy elzáródást,eltömődést. Tulajdonképpen megállíthatatlan osztódást.(sejtszintü) Ami anyag ezt a folyamatot be tudja indítani,az rákkeltő.
  • Dexxter #19
    Te a szén nanocsövekre gondolsz. Azt én is olvastam. De nem hiszem hogy ez is rákkeltő lenne. Bár... ma már minden rákkeltő. ... És ha az ... nem szagolgatni kell .
  • karmicsek #18
    De nem inkább ésszerűen kéne szállítani az olajat!?
    Má nem azé mondom de:
    1. van más olcsóbb megújuló forrás
    2.ha költenének többet a biztonságra mikroszálas papír nélkül is megtérülne a pénz az olajból.
  • dekorex #17
    Úgy tudom, hogy a nanoszálak legalább olyan rákkeltőek mint az azbeszt. Merthogy túl vékonyak, és belélegezhetők....
  • tungi52 #16
    Sztem mikroszkóp
  • Martouf #15
    "minek melegítenék? előbb párologna el a víz."

    Aztán mondd, vizet szeretnél kinyerni belőle vagy olajat?
    Igen, el fog belőle párologni a maradék víz is. Na és?

    Egyébként a cikk szerint nemigen megy bele a víz, ezért a víztartalommal szerintem nem sokat kell foglalkozni.
    Viszont elég kétségesnek tartom, hogy sajtolással kellőképpen kitisztítható lenne az anyag.