25
  • Dömper Ármánd
    #25
    "Ha kiegeszitened olyan konzekvenciakkal amelyek egyebkent nem kovetkeznek az altalam irottakbol."

    ez nem igaz. az állításodból önmagában következik, amit írtram.

    "1. nezzel utana legy szives, hogy mi az a "mesterseges intelligencia""

    nézz utána te.

    "2. adjal nemi tampontot, hogy Te szemely szerint milyen algoritmust alkalmaznal meresi zajok szuresere AI nelkul a fenti temaban. (mert ugye a peldat ennek a feladatnak a kapcsan hoztam fel)"

    én adjak neked támpontot? szép! jól letromfolsz aztán kiderül, gőzöd sincs az egész statisztikai analízisről. most csalódtam az itteni színvonalban :)))

    mit szólsz egyébként a medianhoz?
  • rigidus
    #24
    > ... de az idézett mondatból egyenesen következne ...

    Ha kiegeszitened olyan konzekvenciakkal amelyek egyebkent nem kovetkeznek az altalam irottakbol.

    > hiszen az magyar exobolygókutatóknak van egy csomó pontatlan adatuk, viszont egy szál komolyabb mesterséges intelligenciájuk nincs, sőt le merem fogadni, kevésbé komoly sincs.

    Ahamm... Na, akkor mielott tovabb fokozod ezt a temat:

    1. nezzel utana legy szives, hogy mi az a "mesterseges intelligencia"
    2. adjal nemi tampontot, hogy Te szemely szerint milyen algoritmust alkalmaznal meresi zajok szuresere AI nelkul a fenti temaban. (mert ugye a peldat ennek a feladatnak a kapcsan hoztam fel)
  • Dömper Ármánd
    #23
    rigidus, ezt írod: "A meresi zajokat, ha csupan 100 szenzorod van is komoly mesterseges intelligencia segitsegevel tudod kivalogatni ugy, hogy kizarolag az ertekes meresi adatok maradjanak meg"

    Tehát, szó szerint nem állítod, hogy a magyar exobolygókutatás nem létezik, de az idézett mondatból egyenesen következne (értelemszerűen, ha nem lenne komplett hülyeség), hogy a magyar exobolygókutatás nem létezik, hiszen az magyar exobolygókutatóknak van egy csomó pontatlan adatuk, viszont egy szál komolyabb mesterséges intelligenciájuk nincs, sőt le merem fogadni, kevésbé komoly sincs.
  • rigidus
    #22
    Majd ha lesznek...
  • darkhill
    #21
    Ékezetek....
  • rigidus
    #20
    Ami meg lemaradt:
    A tobb tizezer laptopnak egyresz muszaki jelentosege lehet, masfelol pedig a meresi zaj szureseben van neki jelentosege.
  • rigidus
    #19
    > De akkor szerinted vajon mégis mi lehet az oka, hogy elindították ezt a programot?

    En azt gyanitom, hogy ennek egyreszt oktatasi, masreszt moralis okai lehetnek. Oktatasi, mivel a nap 24 orajaban a hallgatok rendelkezesere all egy szeizmologiai megfigyelorendszer, ill. moralis, mivel ez egy tobbtizezer szereplos csapatmunka (lesz), igy tanuljak es szokjak a csapatmunkat.
  • rigidus
    #18
    > Ezek szerint a magyar exobolygó kutatás, ahol sok száz pontatlan megfigyelés alapján dolgoznak, nem is létezik.

    Ezt hol allitottam? Ugye elolvastad az egesz hozzaszolast?
  • rigidus
    #17
    > de ez nem előrejelzésre megy nem de bár? [...] Cikkbe azt irják:
    "Nem a földrengések időpontját akarjuk pontosan előrejelezni, hanem mérni akarjuk a földmozgásokat, hogy gyorsan értesíthessük a lakosságot és megelőzhessük a nagyobb károkat"


    En a ketto kozott nem latom a lenyeges kulonbseget. Ha van emellett normalis elorejelzes akkor ennek a projektnek csak legfeljebb oktatasban lehet komoly jelentosege.

    > Mellesleg rigidus Magyar Országon v Te egyáltalán? :)

    Nem. Ez mibol derul ki? :)
  • Cat #16
    Tök logikus amiket irsz, és csak egyet tudok érteni veled. De akkor szerinted vajon mégis mi lehet az oka, hogy elindították ezt a programot? A honlap elsősorban az adatgyűjtés olcsóságát emeli ki, és hogy oktatási, ismeretterjesztési célokra is ki akarják terjeszteni, de ehhez szvsz felesleges, hogy több tizezer laptopot bevonjanak ilyen célra.
  • Dömper Ármánd
    #15
    "Pontosabb es gazdagabb informaciomennyisegbol konnyebb relevans adatokhoz jutni, mint sok pontatlanbol"

    "A meresi zajokat, ha csupan 100 szenzorod van is komoly mesterseges intelligencia segitsegevel tudod kivalogatni ugy, hogy kizarolag az ertekes meresi adatok maradjanak meg."

    Kérem szépen, ne terjesszünk komplett hülyeségeket. Ezek szerint a magyar exobolygó kutatás, ahol sok száz pontatlan megfigyelés alapján dolgoznak, nem is létezik.
  • fizik
    #14
    mellesleg szerintem tök minegy hogy Mo-on van-e vagy sem
    a mérési pontatlanságokkal kapcsolatban szvsz igaza van ;)
  • darkhill
    #13
    de ez nem előrejelzésre megy nem de bár? hanem ugy h ha már földrengés van és az asztal is beleremeg akkor azt érzékeli a laptop:D ezért furcsa egy kicsit mert ha már érzem akkor már tök mind1 nem kell gép h észrevegyem. Cikkbe azt irják:
    "Nem a földrengések időpontját akarjuk pontosan előrejelezni, hanem mérni akarjuk a földmozgásokat, hogy gyorsan értesíthessük a lakosságot és megelőzhessük a nagyobb károkat"
    bár lehet h csak én értem félre... ebben az esetbe semmis

    Mellesleg rigidus Magyar Országon v Te egyáltalán? :)
  • Epikurosz
    #12
    Marhaság.
    Unatkozó, elhízott amcsik agymenése.
  • rigidus
    #11
    > Arra nem gondoltatok, hogy esetleg a földrengésnek más karakterisztikájú rezgése van, mint az egyszerű laptop püfölésnek...

    Valojaban ez az utolso dolog ami itt egyaltalan szoba kerul, ugyanis a foldrengesek karakterisztikaja nagyon valtozatos. A hullamforma, frekvencia, amplitudo erosen fuggnek a kozetretegek minosegetol (homokos, loszos, sziklas, kavicsos, folyadek, stb), a hipocentrum melysegetol es a mozgasok iranyatol netan iranyaitol. Arrol nem beszelve, hogy az a savszelesseg amit ezek $0.01-os taiwani oldalbab*szas erzekelok felvesznek, komoly tobbezer dollaros kb. meteres hosszusagu szelessavu giroszkopos teleszeizmometerekhez kepest olyanok mintha mondjuk egy mai csucskategorias 96bites 7.1-es hifi erositot osszehasonlitanank egy szokol radioval. Mondhatnam ugy is, hogy a pontos elojelzeshez pont a relevans adatok fognak hianyozni.

    Minel ponosabbak az erzekelok, annal gazdagabb informaciot kepesek felvenni es ugyanez a definicio igaz a fals informaciokra is es azok kiszuresere is. Pontosabb es gazdagabb informaciomennyisegbol konnyebb relevans adatokhoz jutni, mint sok pontatlanbol. Tovabb fokozva, pl. hiaba viszed be a lakasodba ami alatt mondjuk ismerik a szeizmologusok a melysegi kozetretegeket is es a GPS-ed mutatja, hogy eppen ott van a laptop, ha a lakasod fabol van (Los Angelesben/USA-ban ez nem ritkasag), a gep az asztalon van es a laptopnak gumi talpai vannak, hogy ne csusszon az asztalon. Osszessegeben ilyen adottsagok mellett az adatgyujtes amit ezek a gepek vegeznek kiertekelhetetlen es teljesen felesleges. Es akkor meg szo nem esett itt mas jellegu egyeb meresi zajok szureserol amiket a hagyomanyos adatgyujtesnel is hasznalnak. (pl. nagyvarosi gepjarmuforgalom, villamosok, metrok)

    > így kiszűrhető a dolog és a mesterséges mozgások elkülöníthetők?

    A meresi zajokat, ha csupan 100 szenzorod van is komoly mesterseges intelligencia segitsegevel tudod kivalogatni ugy, hogy kizarolag az ertekes meresi adatok maradjanak meg. Az, hogy ez mi munkaval jar, hany ev tesztuzemmel, finomitassal mire hiteles riasztorendszer lesz belole azt gondolom nem tudod elkepzelni sem. Hat meg tobb tizezer, szazezer pontatlan meresi adatbol kinyerni barmit is...

    Csak peldanak okaert gondolj bele: kinn altok szazan a prerin ahol kb. egy kilometerre van egy fa. Meroeszkoz nincs nalatok, de pontosan meg akarjatok hatarozni a tavolsagat. Egyszeruen matematikara bizzatok: mindenki felir egy szamot, hogy kb. hany meterre lehet szerinte majd ebbol atlagot vesztek es kijon egy szam. Mittomen: 1000m. Utana valaki megjelenik egy meroszalaggal es lemeritek pontosan is. Legyen mondjuk: 850m. Ugye 1 km-en eleg eletszeru 150 metert tevedni? Nem nehez kiszamolni, hogy 15% szazalekot tevedtetek. (es ez meg csak nem is hatarertek!) Ha jobban belegondolsz talan tobbre mentetek volna ha neki sem altok. :)

    Miert? Szeizmologiaban csupan 1% hibaszorasba is belefer legalabb annyi fals riasztas, hogy a lakossag rovid ido alatt belefaradjon, s felzuduljon. Ami meg ennel is rosszabb, ha egyre kevesebben veszik komolyan a riasztasokat es vegul amikor mar valos riasztas van fuluk botjat sem mozditjak. Na ez az amiert kar volt neki allni is, mert ez az adatgyujtesi modell egy Los Angeles eseten akar tobb millio, tobb tizmillio sebesult/halalos aldozatot jelenthet.

    Az termeszetesen ketsegtelen, hogy programozoi szemmel egy erdekes tamagocsit kaptunk, de tovabbra is ugy gyujtunk adatot, hogy megkerdojelezendo az eletmento mivolta.

    > Miért kell mindig azt hinni, hogy egy tudós hülye és bármelyik SG olvasó egyből kiszúrja az elmélet hibáját?

    1. Nem mindig hiszek ilyesmit.

    2. Nem csak gamer pistikek olvasnak SG-t hanem olyanok is akiknek van/volt koze ilyen es hasonlo adatgyujtesi feladatokkal nagy szamok mellett.
  • whito
    #10
    Arra nem gondoltatok, hogy esetleg a földrengésnek más karakterisztikájú rezgése van, mint az egyszerű laptop püfölésnek, így kiszűrhető a dolog és a mesterséges mozgások elkülöníthetők? Miért kell mindig azt hinni, hogy egy tudós hülye és bármelyik SG olvasó egyből kiszúrja az elmélet hibáját?
  • darkhill
    #9
    Hülyesséég! egyet értek Willcoxal! jah és mellesleg ez azt jelzi ha remeg a föld, azt már én is észreveszem és kifutok! sztem full hasztalan! bar az igaz h lehet benne annyi h ha az összes lapi egyszere egy irányba való mozdulást jelez akkor az földrengés...de akkor sem raknám fel!
  • willcox
    #8
    Mi a biztosíték arra, hogy ez a program csak a rezgéseket figyeli, és csak arról küld információt? Semmi pénzért nem raknék ilyet a gépemre, pláne nem ingyen...
    A földrengésekre egyébként kiterjedt megfigyelő hálózat működik, speciális műszerekkel és információs hálózattal. Az a gyanúm, hogy ez a programocska nem a földrengések megfigyelésére van kihegyezve.
  • valamit
    #7
    Ha kellően nagy számú gépet néznek egyszerre rövid intervallumban relatíve szűk területen, akkor ez jó ötlet, az kiszűri a véletleneket.
  • gizmoboy
    #6
    Nekem az jutott eszembe, hogy mondjuk egy csapat informatikus utazik egyazon buszon, mindegyik püföli is a laptopot rendesen (há mér is ne tennék? =D), erre a fél országot kitelepítik...
  • Polemius
    #5
    Valószínűleg nem is az ipari felhasználású gépekre fog felkerülni egy külső, ismeretlen program, hanem inkább az oktatásban illetve saját tulajdonú laptopokra.

    Az egyéb zajt két egyszerű módon ki lehet szűrni: egyrészt ha csak nyugalmi helyzetben fut (pl. képernyővédőként, mint a seti és más progik esetében), illetve az egymás közelében levő gépekről gyűjtött adatok elemzésével (a többi közé egyértelműen nem illő adatot könnyű kiszűrni).

    A helyzetmeghatározás sem olyan bonyolult: egyrészt gondolom arrafelé több laptopban fordul elő GPS, másrészt pedig ip cím alapján körülbelül meg tudják mondani merre volt az adott gép. Ha a szolgáltatóval megegyeznek, akkor meg egészen pontosan.

    Az adatszolgáltatásnak pedig nem kell feltétlen folyamatosnak lennie minden gép esetében. Minél több gépen van fenn a progi, annál több van éppen bekapcsolva, és neten.

    A mindenhová telepített érzékelőkkel meg egy apró probléma van: pénzbe kerül. A berendezés is, a telepítés, karbantartás, üzemeltetés is no meg az adatok begyűjtése is problémát okozhat.

    Viszont egy ilyen programot egy példányban kell csak megírni, és bármennyi gépre feltelepíthető további költségek nélkül.
  • GyaxyBoy
    #4
    Nekem is az az érzésem, hogy itt nem igazán van átgondolva a téma! Ötlet nem rossz, de attól hogy ennyire el van terjedve a laptop és az internet, még nem mindent a számítástechnikához kéne kötni! Egyetértek az előttem hozzászólóhoz, hogy a ház az igen fix alap és a rádió is biztos adattovábbító eszköz egy napelemmel! Szóval sztem amerikában már csak a számítógépből tudnak kiindúlni?! :D

    Pl: Vki vonatozik jó hazánkban! :) Olyan jelzés sorozatott fog küldeni, hogy megukhoz nyúlnak! XD

    Inkább egy falra szerelt kis adapter, mely az összes lehetőséget használva küldené a jeleket (Bluetooth, wi-fi esetleg még ha vezetékesen lenne összekötve asztali vagy laptop számítógéppel) Több esélyt látok erre, hogy hiteles adatokat szolgáltat!
  • rigidus
    #3
    Vagy a laptop az agy vegen hever mig az agyon valakik aktiv hazaseletet elnek...
  • assdf
    #2
    Gondolj bele, ülök az ágyon és warcarftozok a laptopomon. Majd egyszercsak kiszáll a katasztrófavédelem mert érzékelték hogy 6os szintü földrengés várható :)
  • rigidus
    #1
    Az otlet nem rossz de azert van nehany dolog ami nem tiszta:

    1. Ipari kornyezetben hasznalt laptopokbol a meresi adatokat nem lehet felhasznalni mert nem biztos, hogy hitelesek. (gepek altal keltett rezgesek)

    2. Gepeles, tacsipad, merevlemez mozgasai mind belekerulnek a meresi adatokba. Ezeket szurni kell, igy - ertelemszeruen - amig nincs elegendo ilyen keszulek rengeteg lesz afals riasztas.

    3. A pontos helyzetmeghatarozas is szukseges amihez pl. GPS vagy hotspot csomoponti adatokra van szukseg.

    4. Folyamatos adatszolgaltatas csak folyamatos internet kapcsolat eseten lehetseges.

    5. Gagyibb erzekelovel szerelt gepek rosszabb minosegu adatokat fognak szallitani, igy a meresi adatok meg foldrajzilag azonos helyen levo gepek eseten is nagyban elterhetnek.

    6. Miert nem telepitenek erzekeloket epuletek tetejere mint masutt? Energiaellatas napelem, radios adattovabbitas. Ezek a nap 24 orajaban hiteles adatokat tovabbitanak es a fals riasztas eselye minimalis.