Hunter

Új szerves molekula az űrben

A bonni Max Planck Rádiócsillagászati Intézet kutatói egy az aminosavval közeli rokonságban álló molekulát észleltek galaxisunk közepén.

Az aminoacetonitril nevű molekulát első alkalommal sikerült a világűrben észlelni, felfedezésében egy spanyolországi 30 méteres rádiótávcső és két rádióinterferométer működött közre. A molekulára az LMH-ban (Large Molecule Heimat), egy óriási gázfelhőben találtak rá a galaxis közepéhez közel eső Nyilas (Saggitarius) csillagképben. Az LMH egy rendkívül sűrű, forró gázcsomó a Saggitarius B2 csillagformálódási terület belsejében. Ebben a 0,3 fényév átmérőjű halmazban - amit egy mélyen beágyazódott fiatal csillag fűt - szinte minden ismert molekula megtalálható, beleértve a legösszetettebbeket is, mint az etilalkoholt, a formaldehidet, hangyasavat, etánsavat, egy alapvető cukrot, a glikolaldehidet és az etilénglikolt.


A világűrben 1965 óta több mint 140 molekuláris típust találtak a csillagközi felhőktől egészen a cirkumsztelláris anyagfelhőkig. Ezeknek a molekuláknak a nagy része szerves vagy szénalapú. Az úgynevezett "bio-molekulák" utáni kutatást nagy érdeklődés kíséri még ma is, különös tekintettel a csillagközi aminosavakra. Az aminosavak a proteinek építőelemei, ezért kulcsfontosságúak az élet eredetének kutatásában. A legegyszerűbb aminosav, a glicin (NH2CH2COOH) után már régóta folyik a kutatás a csillagközi űrben, eddig azonban nem sikerült egyértelműen észlelni. Miután rájöttek, hogy glicint találni rendkívül bonyolult, egy kémiailag rokon molekulát, az aminoacetonitrilt (NH2CH2CN) kezdték keresni, ami feltehetőleg az emberi szervezetben is a legnagyobb számban előforduló glicin közvetlen előfutára.

A bonni tudósok erre a célra az LMH-t választották ki, és a komplex molekulák által kibocsátott színképvonalak sűrű erdejét fésülték át a 30 méteres spanyol IRAM rádiótávcsővel. Az atomok és a molekulák egészen sajátos frekvenciákon bocsátanak ki fényt, melyek jellegzetes vonalakként jelennek meg a sugárzási spektrumban. A színképvonalak elemzéséből a csillagászok meg tudják állapítani a kozmikus felhők kémiai összetételét. Minél összetettebb egy molekula, annál nagyobb az esély, hogy kisugározza belső energiáját. Ezért is bocsátanak ki olyan sok színképvonalat a komplex molekulák, melyek rendkívül gyengék, ennélfogva nagyon nehéz volt beazonosítani őket a 3700 vonalból álló dzsungelben.


"Végül mégis sikerült 51 nagyon gyenge vonalat rendelni az aminoacetonitril molekulához" - nyilatkozott Arnaud Belloche, a Max Planck Intézet tudósa, a kutatásból készült publikáció elsőszámú szerzője. Az Intézet eredményeit megerősítették két tízszer nagyobb térbeli felbontásra képes rádióteleszkóp tömbbel is, a francia IRM Plateau de Bure interferométerrel és az ausztrál Telescope Compact Array alkalmazásával. Ezek az észlelések bebizonyították, hogy az összes esélyesnek tartott vonal ugyanarról a helyről származik, ami igazolta a molekula azonosítását.

"Az aminoacetonitril megtalálása nagymértékben szélesítette rálátásunkat a sűrű, csillagformáló területekre. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben számos új, a mostaninál is összetettebb szerves molekulát tudunk majd beazonosítani a csillagközi gázban" - mondta Karl Menten, a Max Planck Rádiócsillagászati Intézet igazgatója, hozzátéve, hogy máris több jelöltjük van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #112
    Vagy küldenek egy üzit, hogy finom volt a kaja, küldjünk még (pár milkó dollárból). :)
    Esetleg idejönnek érte. :P
  • DcsabaS #111
    Ami azt illeti, igazad van (:-)! Fagyasztott angolnát és hasonlókat kellene bepakolni egy Naprendszeren kívülre küldött űrhajóra, aztán ha az alienek egyszer felmelegítik, majd csodálkozhatnak, hogy "szegény élőlény intelligenciáját hogy megviselte az űrutazás, pedig milyen klassz kis űrhajót hozott össze..."
  • Epikurosz #110
    Gondolom a hűlők kifejezetten élveznék. :-)
    Na, megvannak az ideális űrhajósok, ha betoppan hozzánk ET tudjuk, hogy mire számíthatunk.
  • toto66 #109
    Ha ki akar rajzani az emberiség a távoli jövőben, csak így lehet...
  • toto66 #108
    Írtam: leegyszerűsítve
    Másrészt pont arra akartam rávilágítani, hogy a közeljövőben nem fog menni.
  • DcsabaS #107
    Én sem hiszem, hogy túl értelmes dolog lenne emberek sokaságát a kiszámíthatatlan messzeségbe indítani űrhajókon. (Az itteni zsúfoltságot érdemben nem csökkentené, az ő távoli esélyeik pedig mindenképpen minimálisak lennének.) De hát mi az a hülyeség, amire ne akadna emberi vállalkozó?

    Ettől még a Naprendszeren belüli hatékony űrutazás realitássá válhat a következő pár évtizedben, és ezt még értelmesnek is gondolom, persze elsősorban tudományos szempontból.

    "És szerinted ez a mennyiség mire és hogyan lenne elegendő egy űrhajó gyorsításánál/lassításánál?"
    Ezek a mennyiségek ilyen célra még szóba sem jönnek. De ez nem elvi korlát, ez immár csak annak a függvénye, hogy mennyi energia és pénz áll rendelkezésünkre a kétségkívül NAGYON ROSSZ hatásfokú konverzió lebonyolításához (ami később sokat javulhat!), és hogy konkrétan van-e már most szükségünk antianyag hajtásra. Azt gondolom, hogy jópár egyéb (olcsóbb) trükk lehetséges még előtte a következő évtizedkben (évszázadokban?).


    "vagy talán inkább az a hatás, hogy a melegebb levegő felfelé mozog (a Földön)... "
    Ez is egy kihasználható hatás, bár inkább a lassúbb repülés szerelmeseinek.
  • DcsabaS #106
    Legyeket, angolnákat, valamint sokféle halat és békát meglehetősen jól lehet hibernálni. Sőt, kimondottan _fagyasztani_ is, amely állapotból (ha nem törtük össze) megfelelő módon felmelegítve újra életre kelnek. Emlős ilyen fokú hibernálásáról nem tudok, de téli álmot azért sok emlős is alszik.
  • DcsabaS #105
    Kedves toto66!

    Ha rögzítjük, hogy az űrhajó teljes tömegének hányad része lehet olyan "üzemanyag", vagy "ballaszt", amit a gyorsítás során kilőhetünk, és ha tudjuk, hogy mekkora sebességgel lehetséges a kilövés, akkor kiszámolhatjuk, hogy milyen végsebességre tehet szert. Azért a számolás éppen meghaladja a középiskolás szintet, ugyanis az űrhajó teljes tömege folyton csökken (ezért muszáj differenciálegyenletek integrálásával manipulálni). (Többfokozatú rakétáktól el is tekintettünk.)

    De az könnyen belátható, mint azt írtad is, hogy a hátrafelé kilőtt anyagra nézve van egy felső sebességi határ, amit egyébként elvileg nem is nehéz elérni, ha antianyagot és fotonrakétát használunk. De ebben az ideális esetben sem számíthatunk arra, hogy a rakéta túlzottan meg tudná közelíteni a c határsebességet. (Villámbecslés: az üzemanyag tömegéből felszabadított energia alakul át (részben) az űrhajó kinetikus energiájává, amit mérhetünk a megnőtt mozgási tömegével (lásd: E=m*c^2), vagyis ideális határesetben az üzemanyag nyugalmi tömege átalakul az űrhajó mozgási tömegévé (a kilőtt fotonok energiáját elhanyagoljuk a Doppler-effektusra hivatkozva!), tehát az űrhajó nem gyorsulhat fel nagyobb sebességre (mire kiürül) mint amely sebességen a _mozgási tömege_ megegyezik az eredeti teli űrhajó _nyugalmi tömegével_. Ebből durván azt kapjuk, hogy ha az induló tömeg fele volt üzemanyag, akkor legfeljebb 0.5*c-re gyorsulhatunk fel.)

    Szóval galaxisok közötti röpködéshez alighanem még az antianyag is kevés. De a Naprendszeren belüli, és a szomszédos naprendszerek közötti utazáshoz bőven megfelelne, ha még tankolnánk is itt-ott kilőhető szemetet...
  • willcox #104
    Csillagközi utazás? Még ha fénysebességgel is tudnának menni, a felgyorsításhoz, a lefékezéshez és a maradék úthoz is nagyon sok idő kéne (energiaforrásról nem is beszélve). Szerinted van olyan elmebeteg ember, aki hajlandó erre?

    A menet közbeni külvilágból begyűjtött, kilövendő tömeg begyűjtéséről igazán írhatnál, mert itt bukik az egész.

    "Csak arra van szükség, hogy "üssön szöget" a fejedbe, és kezdj el gondolkodni rajta!" - nem vagyok rakétatervező, és annyira nem is érdekel a dolog, hogy ezen agyaljak. Csupán szeretek a realitás talaján maradni, és ha olyat látok, ami maximum a képzeletben működik (vagy éppen nem is működik), akkor szólni szoktam.

    "Mindenesetre ma már akkora mennyiségekkel dolgoznak, hogy lehet vizsgálni a makroszkopikus tulajdonságait." - konkrétan? És szerinted ez a mennyiség mire és hogyan lenne elegendő egy űrhajó gyorsításánál/lassításánál?

    PS: "valójába az történik, hogy a lemezek felülete az eltérő fényelnyelés miatt különböző hőmérsékletűvé válik, és a melegebb felületről nagyobb sebességgel fognak visszapattanni a gázmolekulák és ez biztosítja onnan a nagyobb tolóerőt." - vagy talán inkább az a hatás, hogy a melegebb levegő felfelé mozog (a Földön)...
  • willcox #103
    Olvasd el az "Amíg világ a világ" c. könyvet :)

    Egyébként meg nem hiszem, hogy bárkinek is az legyen az vágya, hogy bezárva élje le az életét.
    Mellesleg azok a generációk mit zabálnak? Mert ha ott gazdálkodásra akarnának berendezkedni, ahhoz elég nagy űrhajóra lenne szükség.