Hunter

Rajzol a "félig élő művész"

Amerikai és ausztrál kutatók egy új kreatív lényt alkottak, melyet "félig élő művésznek" neveztek el, mindez nem más, mint egy rajzoló robot Perth-ben, aminek mozdulatait kitenyészett patkánysejtek irányítják Atlantából.

A felettébb bizarrul hangzó eszköz három színes tollat markol robot karjával egy fehér vászon felett, működése pedig annak a pár ezer patkány agysejtnek a tevékenységén alapul, melyeket egy speciális Petri-csészében helyeztek el, ami életben tartja a sejteket. A csésze egy úgy nevezett többszörös elektróda elrendezés (MEA), amit 60 kétirányú elektródával láttak el az agysejtek és a külső elektronika közötti kapcsolathoz. A neurális jeleket rögzítik és eljuttatják egy számítógéphez, ami az agytevékenységet mozgássá alakítja a robot számára.


A robotkart a petri csészében lévő többezer neuron irányítja

Az agysejtek hálózata Steve Potter professzor atlantai laboratóriumában helyezkedik el, míg a robotkar Guy Ben-Ary perth-i laborjának ékessége. A két egység valós időben áll kölcsönhatásban egymással, az adatáramlás Internet kapcsolaton keresztül zajlik. A robot rajzai ugyan nem veszélyeztetik napjaink művészeinek megélhetési lehetőségeit, mégis nagy jelentőséggel bírnak. A kutató csapat reméli sikerül áthidalniuk a biológiai és mesterséges rendszerek között tátongó szakadékot egy olyan gép megalkotásával, ami képes összemérni intelligenciáját az egyszerűbb organizmusokkal.

"Egy olyan lényt próbálunk alkotni, ami az idők során fejlődik, tanul és a művészeten keresztül fejezi ki magát" - mondta Potter a Georgia Tech és az Emory Egyetem biomedikai mérnöki karának tanára. Potter csapata 2002-ben kezdte meg együttműködését a Ben-Ary vezette ausztrál kutatókkal. A robotot "MEART" névre keresztelték, ami a több elektródás elrendezésű technológia angol kezdőbetűiből áll össze.


Egy rajz a "félig élő művésztől"

"Mindkét csapat célja, hogy megismerjük az agy működését és alkalmazzuk a tanultakat egy alapjaiban eltérő mesterséges számítógépes rendszer megtervezéséhez" - mondta Ben-Ary az anatómia és az ember biológia professzora.

Az elektródák által rögzített neurális tevékenységet kétirányú kommunikációs rendszeren keresztül juttatják át, amit Atlantában és Perth-ben is feldolgoznak a robotkar irányításához. Attól függően hogyan sül el a neuro-elektromos tevékenység, a robotkar rajzol a vászon egy részletére, vagy kiválasztja mennyi színes tollat használjon egyszerre, és mely színeket alkalmazza. A kísérletek középpontjában Potter azon elképzelése áll, mely szerint idővel képesek lesznek létrehozni egy olyan in vitro hálózati rendszert, ami úgy tanul, mint az emberi és állati élő agyak. Ennek eléréséhez a robot érzékelőiből származó információt elektromos stimuláció formájában visszaküldik a rendszeren keresztül a kitenyésztett sejthálózatnak. A kört bezárandó a csapat reméli, hogy a robot tanulni fog valamit magáról és környezetéről.


A kutatók az edényben lévő neuronok elektromos aktivitását mérik

"Remélem hogy a művészet és a tudomány ilyenformán való ötvözésével felkeltjük a művészek figyelmét tudományunk iránt, míg a tudósok megismerhetik mi a művészet és mi az a minimum, ami egy kreatív lény létrehozásához kell" - magyarázta Potter. "A tudományos oldalt tekintve remélem sikerül bizonyítékokat találnunk a tanulásra. Onnantól alaposabban szemügyre vehetjük a kitenyésztett hálózatot mikroszkóp alatt, hogy megismerjük a tanulás folyamatát a sejtek szintjén."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #26
    Fejőgép. rád. :-)
  • dez #25
    Időgép? Világ-gép! :)
  • Epikurosz #24
    "ha egy középkori lovag meglátna egy 2008-as autót lehet sátánizmusnak nevezné, meg szívrohamot kapna"

    Kutyabaja nem lenne, mint ahogy nekem se, ha egy időgépbe ültetnének.
    Ő harci szekérnek nézné, én űrhajónak.
  • dez #23
    Lehetett volna akár új is. :)
    Azóva vajon történt már valami? Tudatára ébredt és kinyírta Dr. Pottert, azért nem hallottunk róla azóta sem? :P
  • dez #22
    Nem lennék annak a tudatnak a helyében, ami arra eszmél, hogy be van zárva valami hülye gépbe, és egész életében idióta feladatokat kell végrehajtania, különben jön az elektrosokk...
  • dez #21
    Értelmezésem szerint kétirányú kommunikáció csak lesz.
    Amit itt látunk, az csak ismeretlen célú jelek alapján létrejött összevisszaság.
  • dez #20
    Elakadtak. Valahogy az erősen leegyszerűsítő, az élő neuronokat egyszerű kapcsolónak feltételező modellekből csak nagyon primitív dolgok sültek ki. Pl. alap szintű karakterfelismerés.

    De egyébként nem ez az első kísérlet élő neuronokkal.
  • Lost Lont #19
    hupsz, azt nem is néztem hogy mikori a cikk csak érdekelt, rákattintottam, elolvastam, írtam, de öt évvel lekéstem a vitát :D
  • dez #18
    Szerintem azért ezt válaszották, mert - még ha nincs is túl sok értelme - látványos, rögtön bekerül az újságokba, lehet publikálni, ami hozza a kutatási hozzájárulásokat, amiből pár évig el lehet játszadozni. Aztán később ha befuccsol a dolog, mert kb. semmi újat nem értenek meg belőle, még mindig el lehet adni a képeket gyűjtőknek. :)
  • Lost Lont #17
    Érdekes, és tényleg bizarr meg groteszk, és lehet túl nagy lépés lenne egy ilyen az emberiségnek most, meg azt mondjuk hogy nem szép meg erkölcstelen, de ha egy középkori lovag meglátna egy 2008-as autót lehet sátánizmusnak nevezné, meg szívrohamot kapna hogy úristen ebbe bele is ülnek egyesek.
    Jó az igaz hogy abba csak beleülnek és nem konkrétan egy lényt alakítanak át, de ez csak addig gusztustalan, amíg ragaszkodunk ahhoz hogy az ember alapjában véve gusztusos.