Hunter

Megtervezték a Concorde utódját

Egy brit cég bejelentése szerint elkészültek annak a hiperszonikus utasszállítógép terveivel, ami egy nap kevesebb, mint öt óra alatt tesz majd meg egy Európa és Ausztrália közötti utat.

Az oxfordshire-i Reaction Engines A2 repülőgépe 300 utast szállítana, csúcssebessége pedig elérné az óránkénti 6400 kilométert. Utazósebessége - ahol alkalmazhatja hiperszonikus képességeit - 6000 km/h körül mozogna, ami jóval felülmúlja a nagy előd, a Concorde tempóját. A cég szerint a koncepció stádiumban levő repülőgép 25 év múlva válhat működőképessé. A tervek az EU Framework 6. projektjének keretein belül készültek, ami többek közt a repülési idők lerövidítéséhez szükséges hajtómű koncepciókat és technológiákat igyekszik feltárni.


A 143 méter hosszú A2 nagyjából duplája lenne a jelenlegi legnagyobb jumbo jeteknek, hajtóművei folyékony hidrogénnel üzemelnek majd. Azért esett erre a hajtóanyagra a választás, mert a gépnek hatalmas távolságokat (kb. 20 000 km) kell megtennie egyetlen tankolással, így a jóval alacsonyabb energiaértékű szénhidrogén üzemanyagok szóba sem jöhettek. A szintén a Reaction Engine által fejlesztett Scimitar névre keresztelt erőforrás a cég űrrepülőgépekbe tervezett Sabre hajtóművén alapul. Mindkettő a már létező gázturbina, rakéta és szubszonikus ramjet technológia köré épül, a fő különbség a Scimitar javára a jóval hosszabb élettartam. A Scimitar rendelkezik egy második, szubszonikus üzemmóddal is, amit a ramjet technika alkalmazásával ér majd el, ezt azon területek felett alkalmazza majd, ahol nem megengedett a szuperszonikus repülés.

A különleges hajtóműhöz, és nem utolsó sorban a tartós 5 Mach körüli repülésekhez egy speciális, rendkívül hatékony szerkezeti alakkal rendelkező repülőgépváz konfiguráció kellett. A végeredmény állítólag bármilyen repülési szögben és sebességnél elégséges kontrollt biztosít a gép felett. A hosszas nagy sebességű repülés miatt az A2 az űrrepülésre tervezett gépekhez hasonlóan több rétegű szerkezetet kap egy hűtött belső védőfallal, ami képes feltartóztatni a hőszivárgást a forró külső burokból.

Az első ember alkotta objektum, ami elérte a hiperszonikus sebességet, a kétfokozatú amerikai "Bumper" rakéta volt, amit egy elfogott német V-2 rakétából raktak össze 1949-ben. A hiperszonikus sebességeket azóta csak az űrhajósok érték el a légkörön való átkelések során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gebana #108
    szuper, remélem rajta leszek az első útja során :D
  • JTBM #107
    Szvsz. direkt terveztek egy teljesen reménytelen gépet, hogy ne kérje tőlük senki számon, ha nem sikerül elkészíteni.

    Egy komoly cég, pl. Boeing v. Airbus a Concorde technikai paramétereit próbálták volna meg első körben elérni mai megoldásokkal, anyagokkal elektronikával.

    2M sebességgel 24 óráról 12 órára lehetne csökkenteni a London - Sydney utat, ami már elviselhető.

    Vagy 9 óráról 4,5 órára a London - New York utat, ami meg már kényelmesnek fogható fel.

    Amíg nincsen működőképes 2M repülőgép, addig teljesen értelmetlen 6-8M-es repülőkről álmodni...
  • NEXUS6 #106
    Hát igen, elég nagy ugrás. Csak talán vagy 10 éve olvastam, hogy asszem a Szuhoj irodával karöltve majd kifejlesztenek egy szuperszonikus business jet-et, ez viszonylag reálisnak tűnt, na abból se lett semmi.

    Az lehet a gond, hogy gyak pár száz km/h sebesség növekedés ugyan csak a mai leggyorsabb ilyen kis gépekhez képest, de ez jelentős technológia fejlesztést igényelne, és a gép is jelentősen drágább lenne, az üzemeltetése is. Ráadásul méretben ez az a kategória ahol a katonai gépeken is mindíg sokat kell mojolni. Egy kis szuperszónikus bizniszdzet csak pár száz-vagy ezer km átrepülési képességgel rendelkezne, pont mint egy kisebb kategóriájú harcigép (F-16, Mig-29), ami nem biztos hogy elég lenne. Hiába szuperszónikus, ha nem tudja átrepülni az óceánt, persze rakhatnak rá póttartályt;)
  • Molnibalage #105
    Akkor a buisness jetekből miért adnak el annyit? Első lépésben talán egy hangsebesség feletti ilyen kategórájú gép kéne. Lenne rá vevő. Ezán egy 2-3 Mach környéki és AZTÁN jöhetne feni. Ez amit itt akarnak kb. olyan mitha a Wrtight flyer után egyből a Holdra készülnénk...
  • babajaga #104
    Hogyne! Ördögöket szerződtetnek akik ijesztgetik a vízet ami ijedtében szétesik H-re meg O-re.
  • Omega #103
    Úgy tudom hogy a folyékony hidrogén költsége elég magas így nem nagyon éri meg, vagy ezt is megoldják ?
  • Epikurosz #102
    BlackBirdöt az égre!
    (3500 km/h!)
  • NEXUS6 #101
    Nézd meg a linket a cég honlapján a fejlesztésekhez, ott meglátod hogy milyen hajtóművet akarnak. Persze ugye rajzasztalon jól mutat;)

    De tényleg kicsiben kéne kezdeni. Csak ugye pár személy szállítására egy ilyen gépet kifejleszteni a büdős életbe nem hozná vissza a költségeket. Ezért írják gondolom a nagy gépet. Csak annál meg nem fognak ilyen újszülött technológiát alkalmazni, ördögi kör.
  • dara #100
    Látom nem sikerült megérteni mit is mondtam...
  • Molnibalage #99
    Az SR-71 3200-3400 körül hasított és nem 6000 fellett és nem 50-120km-en hanem max. 35-ön és nem egy EKKORA batár géphez készült a hajtmű. Ekkora géphez azért viccesebb összehozni. Egészen "apró" különbségek...