Berta Sándor

Wii-egér - vezérlés ujjakkal

Bruce Howard mérnök olyan eszközt fejlesztett ki, amelynek a segítségével akár a levegőbe rajzolt kézjelekkel is irányítható egy számítógép.

Az 50-es éveit taposó férfi a karperec segítségével a legkülönbözőbb feladatok végrehajtására képes a laptopján vagy egy asztali PC-n. Akár flippert játszik, akár valamit kijelöl, mindezt az egér és a billentyűzet megérintése nélkül teszi. Kizárólag a találmányát használja.

Az egész hasonlít a Különvélemény című sci-fi filmben látott megoldásra, ahol a kiberrendőrök a virtuális térképek és adatlapok között lapoznak. Bruce Howard Lightglove-nak nevezte el az általa megalkotott eszközt, amely hasonló elven működik, mint egy Wii-kontroller. A Lightglove előnye azonban, hogy a Wii-kontrollerekkel ellentétben képes akár az egyes ujjak mozgásainak, rezgéseinek érzékelésére is. Így az ember akár több ujját is különböző feladatok elvégzésére használhatja egyszerre.Howard szerint a "fénykesztyű", amely egyébként inkább nevezhető a csuklóra szerelhető karpántnak, segítségével egy játékban különböző dolgokat lehetne egyidejűleg elvégezni. A játékos az egyik ujjával kijelölhetné a mozgás irányát és arra haladhatna, miközben szabályozhatja a mozgási sebességét, míg a másikkal lőhetne. Vagy lehetőség lenne a Second Life világában két avatárnak kezet fognia, a számítógépet és a televíziót vezérelnie. A mérnök tíz évvel ezelőtt a lakóhelyén, Catharpin faluban, a saját pincéjében kezdte el kifejleszteni a karpántot. Az édesanyja évekig dolgozott egy amerikai kormányhivatalnak, azonban egy idő után nem tudta mozgatni a kezét. Az orvosi diagnózis: úgynevezett kéztőcsonti-alagút szindróma.

"Olyan készüléket akartam létrehozni, amellyel nem kell órákig kattogtatni és amelynél nem kell a kéznek órákig egy helyben lennie. Az első prototípusok működtek és azonnal szabadalmaztattam az eszközt. Hat évvel ezelőtt fogadták el a beadványomat. Azóta lobbizok a szoftver- és a hardvergyártóknál, hogy támogassák a találmányomat. A jelenlegi meghajtóprogrammal már zökkenőmentesen együttműködik a kesztyű, azonban ahhoz, hogy játékokat, virtuális hangszereket vagy rajzprogramokban is használható legyen, a szoftverfejlesztő cégeknek támogatniuk kellene" - közölte a mérnök-feltaláló.A Lightglove könnyebb, mint egy karóra, a használata pár perc alatt elsajátítható. Gyakorlatilag bármi irányítható vele: televízió, számítógép, zenelejátszó, sőt akár még a fényforrások is. A programot eddig Howard barátai és néhány kisebb vállalat támogatta. A szakember már csak abban bízik, hogy a Wii megjelenése óta egyre nagyobb az érdeklődés és egyszer megkeresi őt is egy nagy konszern.

Bruce Howard azonban addig sem tétlenkedik. A következő három hónapban összesen száz további prototípust fog készíteni a pincéjében. Kézzel. S közben reméli, hogy egyszer valaki felfigyel majd a találmányára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lapaleves #19
  ez a wii-s cucc mekkora! gyak egy 10990 hufos wiimote meg egy usb vevő kell hozzá ahogy olvasom, a szoft ingyen megoldható (nem kéjgenre gondolok...), onnantól kezdve azt csinálsz, amit akarsz... húú
 • Devon Májsz #18
  Johnny Chung Lee vs Bruce Howard: 3 - 1 :D és ez még csak az első félidő
 • Vogel #17
  www.naturalpoint.com

  ennyi
 • JeD #16
  Power Glove-ról ennyit: AVGN videó.

  Az Amiga meg 16 bites volt (később 32).

  Az viszont szentigaz, hogy szerintem a munka produktivitását semmilyen mértékben nem javítják ezek a cuccok, sőt. Játékoknál oké, de nem véletlen, hogy (ha már desktop-metafora) az íróasztal is 2D-s. Ami site-ot belinkeltem alul, ott az infratollas videó pl. kifejezetten életképesnek tűnt.

  Egyébként a vakok 10 gombos billentyűzetet használnak? Ez most meglepett, mert pl. én is vakon gépelek. Igaz, azt látom, amit írok, de ez hangalapú feedbackkel helyettesíthető, nem? Vagy kényelmesebb a 10 gomb?
 • kvp #15
  Ket szo: Nintendo Powerglove

  Olcso es mukodokepes volt, kb. azt tudta amit a mostani talalmany, csak uzembiztosabban. Nem volt tul nepszeru. A wii balance board-ja is eredetileg amiga joyboard neven futott anno a 8 bites korban. Akkor nem tudtak eladni oket, ma viszont van ra kereslet. A minidisk is lassan 30 eves talalmany volt, de akkor azt mondtak, hogy tul rossz a minosege a tomoritett hangnak, nem vennek meg. Az mp3 rosszabb hozza kepest, mostanra megis elterjedt. Ekkor kiadtak ujra, mintegy miert ne alapon. A wii is igy szuletett, a regi NES (aka. famicom) rendszer otleteinek ujjaelesztesekent.

  3d-s sisak es kesztyu, amilyen a Johnny Mnemonic-ban volt mar jo 20 eve van, es mostanra kb. 10-20 ezer forint koruli osszegre jonne ki. A gepek mar eleg erosek is ahhoz, hogy 3d-ben mehessen a gui. A kerdes, hogy az embereknek kell-e. Jelenleg valamiert meg mindig a hagyomanyos interakcio a nepszeru. En legjobban egy thinkpad billentyuzeten tudok dolgozni, ahol a gombok elerhetok a csuklok mozgatasa nelkul es meg az eger joystick-ja is ott van a mutatoujjaim alatt. Ennel sokkal kenyelmesebb megoldast nem igen lehet csinalni (csak mondjuk egy 10 gombos billentyuzetet, amilyet a vakok hasznalnak), bar jatekhoz sokkal jobb a wii fele testmozgast igenylo interface, mivel valosagos mozgasra kesztet.
 • weine #14
  elmondanám, hogy 1996 ban az IFABO-ra mi kivittünk egy ultrahangos "egeret", amivel ugyanezt lehetett megcsinálni. 3 érzékelő volt a monitor 3 sarkában es egy gyurut kellett felhuzni a kezre, és igy lehetett karikákat "dobálni" különböző távolságú és méretű tüskére. Akkor volt kb 6 ezer Ft.
  Azóta eltelt 12 év, ehhez képest elég nevetséges ez a dolog(ami egyébként nagyszerű, de ennek kb 1999-re kellett volna "feltalálódnia")
 • JeD #13
  Érdemes megnézni az ürge többi videóját is, nem semmi:
 • bkonrad #12
  EZ az igazi Wii alapú ujjvezérlés: http://youtube.com/watch?v=0awjPUkBXOU
 • tnm #11
  ez de jóóóó!!!
  a kettő együtt meg még durvább lehetne
  ezzel együtt nem temetném a billeket még (gépelni akkor is ezeken jobb:D )
 • szurop #10
  Mi lessz ha még egy-két ilyet kitalálnak?