Berta Sándor

Elektronikus papír fotonikus kristályokból

Kanadai kutatók olyan rugalmas elektronikus papíron dolgoznak, amely képes a teljes színspektrum megjelenítésére.

Az újfajta képernyőt úgynevezett fotonikus kristályok alkotják és ezek lehetővé teszik, hogy akár minden egyes képpont saját színt vegyen fel és jelenítsen meg. "Az eddigi modellekhez képest egy jóval világosabb és intenzívebb színmegjelenítést kapunk" - jelentette ki André Arsenault, a Torontói Egyetem kémikusa és a technológia értékesítésére létrehozott Opalux nevű vállalat társalapítója. A megoldást a szakemberek P-Inknek nevezték el.

Elektronikus papírt már több cég, illetve intézmény is gyárt, köztük van az E Ink és a francia Nemoptic vállalat. Elmondható, hogy a fekete-fehér megjelenítésre képes kijelzőknél a képminőség és a kontraszt már gyakorlatilag megegyezik a hagyományos papír jellemzőivel, azonban eddig a szakemberek csak nagy nehézségek árán tudtak színes képeket előállítani elektronikus papíron. "Mi a teljes felületet be tudjuk festeni különböző színűre. Így a színek háromszor világosabbak, mitn más megoldásoknál. Ez az egyik jelentős különbség" - közölte Arsenault.



A kutatók ezt az alkalmazott fotonikus kristályok közötti távolság ellenőrzésével érték el, ami egyúttal kihatott a visszatükrözött fény hullámhosszára is. A fotonikus kristályok képesek befolyásolni a fényfotonok mozgását és nekik köszönhető például az is, hogy az opál a szivárvány minden színében képes tündökölni. A P-Ink esetében a képernyő minden képpontja kvarcgolyócskák százaiból áll. Minden fotonikus kristály átmérője 200 nanométer és mindegyiket egy szivacsszerű polimerbe integrálták.

A P-Ink bistabil, ami Arsenault szerint annyit jelent, hogy az egyes, 0,3 milliméteres pixelek a színüket képesek akár napokig is megőrizni, anélkül, hogy ehhez külön energiára lenne szükségük. Ezenkívül az alkalmazott anyag nagyon rugalmas is. A technológiát Arsenault két torontói kollégája, Geoffrey Ozin és Daniel Puzzo, valamint Ian Manners, a Bristoli Egyetem kutatójával közösen fejlesztette ki. A P-Ink előnye, hogy amennyiben megnövelik a kristályok méretét, akkor az azok által kibocsátott színek akár az infravörös tartományban is érzékelhetővé válnak.


A szín az alkalmazott feszültség hatására változik

Eddzer Huitema, a Polymer Vision nevű eindhoveni cég műszaki vezetője szerint óriási előrelépés történt, hiszen még napjainkban is minden LCD- vagy plazmakijelzőben három vagy akár négy különböző színű pixelt használnak a színek megjelenítésére. Így viszont csökkenthető lenne a képpontok száma, amivel párhuzamosan nőne nemcsak a színminőség, de az elérhető legnagyobb felbontás is.

Arsenault úgy vélte, az első termékek akár már két éven belül megjelenhetnek a világpiacon, azonban a P-Ink világméretű elterjedése ennél jóval több időt vesz majd igénybe. "Még teljesen az út elején tartunk, sok mindenen kell még változtatnunk és javítanunk akár az anyagokat, akár a képek megjelenítési sebességét tekintve" - nyilatkozta végül a szakember

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #33
    Color printing
  • Epikurosz #32
    Az index.hu kicsit leült. Serintem ez amiatt van, hogy a szélsőséges liberalizmusuk miatt sokan elpártolunk tőlük, mondjuk én is félig-meddig, és kevesebb a hirdetés, emiatt szűkebbre keleltt húzni a nadrágszíjat. De eleht, hogy nincs igazam, és sima koncepció van megette.
  • wanek #31
    Valamit nagyon benézhettél. Az indexen továbbra sem lehet a hírekhez közvetlenül alatta hozzászólni. Amihez lehet, az mind blogbejegyzés, amihez értelemszerűen lehet. Ez azóta van így, hogy az index "új megjelenési felületet" használ. Gyakorlatilag így összemosódik a hír az egyes bloggerek magánvéleményével, amitől még bulvárosabbá vált. A felületes olvasót így elég szépen meg lehet vezetni.
  • dez #30
    Hát, nem néztél szét eléggé... Főleg külföldön.
  • dez #29
    Figyu, gondolj bele: ha egymás mellett vannak a színes foltok, akkor tök mindegy, hogy a fény honnan származik eredetileg, hátulról vagy elölről, az eredmény ugyanaz: feléd egy bizonyos alapszínű fény halad onnan. És ezek szépen összeadódnak ilyenkor.
  • dez #28
    "Azt mondod ez más mint amikor a festékszemcsék kivonnak egymás szinéből ezt azt? Miben más?"
    Abban, hogy a festékszemcsék össze vannak keverve, azaz átfedik egymást, és mindegyik kivon egy színösszetevőt. Ennél a kristályos valaminél nincs átfedés.

    "Gondolkozz el rajta hogyan működik a szines nyomtatás. Különálló szinű pontokat nyomtatnak egymás mellé, melyek összessége adja a különböző szineket az arányuktól függően."
    Ez tévedés, nem egymás mellé kerülnek, hanem pontosan egymásra.
    A nyomtatásban nem piros-zöld-kék színt alkalmaznak, hanem cián, magenta, sárga színeket, néha fekete rásegítéssel. Namost ha te egymás mellé helyezed ezeket, abból nem sül ki túl sok jó.

    "De fehéret kikeverni nem tudnak vele. Max feketét."
    Valóban.
  • Epikurosz #27
    Ne lolozz László, mert én ezt sehol máshol nem láttam, csak itt az esgén.

    Mindenütt az volt, hogy voltak külön cikkek, és ülön fórumok, de hogy egy cikket rögvest lehessen ízekre szedni, ezt sehun nem láttam korábban, ezért szoktam ide az esgére, ahol meg aztán büntiket kapok. De, persze, lehetett ez máshol is, nemtom, de nekem itt ez volt az első.
  • L3zl13 #26
    Te komolyan gondolod, hogy ez az SG "találmánya"?
    LOL.
    [ironia]Lehet, hogy az index.hu azt is az SG-től lopta, hogy képeket szúrnak bele a cikkekbe? Na de a kattintható linkeket egészen biztosan.[/ironia]
  • Epikurosz #25
    OFF
    Amúgy, nemtom vettétek-e észre: a www.index.hu ellopta az SG.hu ötletét, vagyis egy ieje ott is lehet kommentelni a híreket.
    Mamlasz SG, nem védte le ezt az érdekes megoldást...
    OFF
  • L3zl13 #24
    Itt nem világít egy pixel sem. Tehát minek az intenzitását kell visszavenni?