Hunter

Kód bevitel szemmozgással

Újabb PIN kód beviteli módszeren dolgoznak a Stanford Egyetem kutatói. Az EyePassword infravörös fény alkalmazásával a szem helyzetét követi nyomon, lehetővé téve, hogy pusztán egy képernyőn elhelyezkedő számokra és betűkre ránézve adjuk meg a kívánt kombinációt.

A rendszer fejlesztői szerint sokkal nehezebb egy kívülálló számára a szem mozgását megfigyelni, mint például hátulról bekukucskálva megnézni mely gombokat nyomjuk meg a kódok beviteléhez. Az EyePassword egy láthatatlan infravörös sugárral pásztázza a felhasználó arcát, ami a szemnél visszatükröződést, csillogást idéz elő. Ez mindig ugyanazon a ponton marad bármerre nézzünk is, szemben a pupillával, ami eltolódik, ha a pillantásunkat egyik helyről egy másikra fókuszáljuk. A csillogás viszonylagos helyét és a pupilla mozgását egy kamera figyeli, a rendszer pedig ebből a két tényezőből számítja ki, hova nézünk az adott pillanatban.

A rendszert 18 alanyon tesztelték és mindössze 3%-os hiba aránnyal dolgozott. Mindazonáltal nem lehet túlságosan gyorsnak nevezni: egy 8 karakteres jelszó bevitele 10 másodpercet vesz igénybe, míg ugyanez a hagyományos beütéses módszerrel alig több mint 2,5 másodperc.

A "kikémlelés" ellen korábban grafikus módszerrel próbáltak védekezni, ahol a felhasználónak ki kellett választania a képernyőn egy részletet, melyen egy általa már korábban megjelölt kép volt számos másikkal egyetemben. A kutatók felmérése szerint azonban az emberek még mindig sokkal jobban kedvelik a hagyományos alfanumerikus jelszavakat és PIN-eket. A biztonsági szakértők ígéretesnek találják a kezdeményezést, azonban elsősorban azt szeretnék látni, hogyan használható az EyePassword egy forgalmas, zajos utcán, ahol a külvilág nyüzsgése könnyedén kizökkenti az embert a koncentrációból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #15
    Miért nem a PIN-kód bevezetéskori tesztrendszerének sebességével veti össze a cikk a módszer sebességét?
    Persze hogy lassú...
  • RealPhoenixx #14
    Baz, kicsit sokat meloztam es latszik is a hozzaszolasombol.
    Remelem azert ertitek, es nem kell ujra irjam :) *nem akarom es nem is fogom* :)
    /jo az ilyen benan is/ -hehehe-
  • RealPhoenixx #13
    Csaba42: Idezd fel Rodolfo egyik hires mondatat illetve jelszavat, es gondolkozz el mier is mondta! :) *nem a "vigyazat csalok"-ra gondolok, bar ez is egy elem, es nem veletlenul*
    Illetve gondolhatsz arra is hogy mikre szoktak hivatkozni a buveszek leginkabb.
    Es az sem egy utolso dolog, hogyha elgondolkozol azon, miert a kezugyessegre gyurnak a buveszek, illetve ha lattal jopar trukkot mar, es esetleg szepen lassan is megmutattak esetleg a kezugyesseg alapu trukkot, akkor szinten rajohetsz, hogy mennyire gyors is a szem.

    NB: amugy pedig a televizio mukodesi elve is a szem fizikai jellemzoihez vannak igazitva, gondolhatsz a palcikakra es a csapokra, illetve a kemiai reakcio idore
  • Csaba42 #12
    Amelyikre nézett.:) Ne gondold, hogy amíg a hibaarány 0% fölött lezs, valaki is használná, mert ki az a hülye, aki megadja az esélyét, hogy kizája magát a rendszerből, vagy elzárja magát a titkos adataitól?

    RealPhoenix: én eddig úgy gondoltam, hogy a szemgyorsabb, mint a billentyűkoptatás. :\
  • uniu #11
    es honnan tudja majd az user, hogy jo szamot valasztott-e ki a szemevel ?
  • RealPhoenixx #10
    Bocsanat, annyit tevedtem, hogy: gyogyaszati segedeszkozkent ertekesitheto csak es kizarolag

    NB: elnezest hogy megfeledkeztem a beteg, vagy fogyatekos szemelyekrol
  • RealPhoenixx #9
    Turul16: neked van igazad a 8-as hozzaszolasodban

    Amugy pedig ezt a rendszert biztosan nem vezetik be addig, amig legalab olyan gyorsan hasznalhato nem lesz, mint egy billentyuzet, es legalab annyira megbizhato, vagyis az elettartalma nem lesz minimum ugyanannyi, a gyartasi koltseg tekinteteben pedig szinten legalab ugyanolyan olcsonak kell lennie.
    Szval az alapkriteriumok adottak, de ezen kriteriumoknak a teljesithetosege valoszinusitheto hogy nem fog bekovetkezni, vagyis ez a tema meddo jelen per pill.

    Vagyis: egy ilyen rendszer eladhatosagi terulete maximum az otthoni felhasznaloi terulet lesz, de mivel a szem joval lassabb reakcio ideju elem az emberi testben mint annak az altalunk mar amugy is hasznalatos egyeb reszei, szval ezert szinte eselytelen az erdemleges alkalmazhatosaga egy ilyen eszkoznek.
    *jelen fizikai korulmenyeket figyelembe veve*

    Eredmeny: ez a tema tok meddo es folosleges
  • turul16 #8
    Én annak is örülnék, ha gyorsabban lehetne gépelni, azokon a szar ATM billentyűzeteken.
  • gyuri12 #7
    csak egy kicsit vagyok az
  • Csaba42 #6
    Amúgy sztem rossz ötlet a pupilát kiválasztani, elég csak a szem (relatív) mozgását figyelni, így még a kancsalok is tudnák hazsnálni! Vagy hülyeség, amit írtam?