Hunter

A napimádó inkák kapták a legtöbb fényt

Köztudott, hogy az inkák kötődtek a Naphoz, de úgy tűnik a Nap is kedvelte az őt istenként tisztelő népet. A műholdfelvételek tanúsága szerint az inka civilizáció egykori napimádó fővárosa, Cuzco mondhatja magáénak a Föld legnagyobb UV szintjét, lekörözve a földrajzi adottságok révén jóval magasabb UV szintet feltételező helyeket.

Bár Ausztrália és Új-Zéland áll az élen a káros UV fény okozta bőrrákos megbetegedésekben, ez az új-zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet csapata szerint elsősorban a betelepülteknek a földrajzi környezethez alkalmatlan világos bőrtípusából adódik, mintsem a kiemelkedően magas UV szintből. A legmagasabb UV értékeket elvileg a Baktérítő közelében fekvő trópusi területeken kellene mérni, ahol viszonylag nagy magasságokban jelentős napfény többlet gyűlik fel, köszönhetően többek közt az alacsony az ózon szintnek is.



Az új-zélandiak a NASA Total Ozone Mapping Spectrometerének 1997 és 2003 között összegyűjtött adattengerét vizsgálták át, megállapítva, hogy a legmagasabb UV szintek a perui Andokban fordulnak elő, az Altiplano területen. A terület legmagasabb UV index értékét, 25-öt Cuzco érte el, ahol ma 300 000 ember él. A fenti érték körülbelül duplája az új-zélandi csúcsértéknek.



A 3416 méter tengerszint feletti magasságon, egy széles völgyben fekvő Cuzco a 14. században vált az Inka birodalom fővárosává. Egészen 1533-ig az is maradt, amikor a spanyol hódítások elérték a területet, ekkor azonban Pizzaro katonái, majd a kincsvadászok hatalmas pusztítást végeztek. Cuzco az Inka birodalom kereskedelmi és gazdasági központja volt, rengeteg arany és ezüst érkezett ide, amit a város palotáiban és templomaiban helyeztek el, nagy csábításként a javakra éhes spanyoloknak, akik később új várost emeltek a régi romjain, megtartva annak alapjait.

A régi város szerkezetét tekintve merőben különbözött az európai nagyvárosokétól. Úgy alakították ki, hogy egy pumát, az inkák szent állatát formálja meg. A puma fejét a 15. századi Szakszahuaman erőd testesítette meg, remek példájaként az inkák kőépítészetének. A másik ilyen jeles építmény a Naptemplom volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torques #27
    uff!
  • wiraqocha #26
    Ñokaqa manam iñini wañuq wirakochapi, ñokaqa iñini inti mana imaypas wañuqpi!
  • Mersant #25
    régen is a "jó" nevében tették: keresztesháborúk...
  • roliika #24
    Csak bennük volt annyi, hogy nem bántották őket...
  • katarzis #23
    Hmm érdekes teoria lehet benne valami
  • virs lee #22
    Azt nem tudom minek az évében jöttek, de leginkább azért estek hasra a spanyolok előtt, mert hasonlítottak rá. Quetzalcoatl, a Tollas Kígyó kelet felől jött (és arra távozott), szakállas, fehér bőrű csóka volt, és földművelést tanított a bennszülötteknek. Az utóbbit leszámítva ez a spanyolokra is ráillett. Egyes teóriák szerint Quetzalcoatl nem más mint az amcsit felfedező Vörös Erik brigádja, akik eljutottak odáig is. A fehér bőr, szakáll elég jellegzetes viking "népviselet" (nem mintha pl. Oszamára nem passzolna, de ő nem járt arrafelé), a tollas kígyó pedig szintén ráillik a vikingek sárkányfejes, vitorlás (tollas) hajóira.
  • BCS CORPS #21
    a spanyolok köhintetek eggyet és máris ezrek hulottak a betegségektől írtani se nagyon kellett, csak amennyí lőszer volt a hajón
  • magus #20
    őket nem egy népbutító demagóg eszme vezeti, hanem nyilvánvalóan az olajért mentek...
  • magus #19
    ha jól tudom, akkoriban mikor a spanyolok megjöttek, az aztékok voltak hatalmon, az inkák jó pár km-el arrébb voltak, valamikor, addigra már sehol. a maják meg egy nagyon kis nép volt jóval arrébb. a spanyolok az aztékokkal találkoztak, legalábbis a hozzájuk tartozó emberekkel.

    a Római Birodalom meg a rabszolgatartáson alapult, folyamatosan területeket kellett szerezniük, amint nem tudtak felbomlott, vagyis az erőszakon alapult. Még a kultúrában is van annyi hasonlóság az aztékokkal, hogy mindkettő beolvasztotta a környező népek szokásait és isteneit.
  • Fikusz Kukisz #18
    "Egy ünnepség alatt támadtak, kezdték a Maja vezetőkkel, majd elkezdtek "hódítani"."

    Azaza elkezdték a népírtást!