52
-
#52 ugyanez a cikk -
#51 én már 100éves tűz elóltásáról is halottam -
#50 aham... a visszamaradt hő kiszárad. vágom... -
Epikurosz #49 Olyan is van, hogy tőzegtűz. -
cassini #48 Hasonlo eset magyarorszagon is volt az 1700-as evek vege fele. Sopron mellett a hegyekben akkoriban egy helyi pasztor nem igazan tudta eloltani a tabortuzet amit rakott... Az is egett allitolag egy darabig. Kesobb aztan bánya kerult a teruletre, illetve Brennbergbánya nevu telepules. -
Akuma #47 Bedobtam volna egy-két alu söröshordóban néhány köbméter TNT-t, és amíg megolvad a hordó addíg meg igyekeztem volna jó messzire futni :D Még jobb az az eset, ha még van rá idő, hogy visszatemessük a lyukat. A robbantás beomlasztotta volna a kőzetet, sarat, így teljesen elfolytotta volna tüzet... a visszamaradt hő pedig már a cikkben is leírt módon kiszárad és ismét meg lehet fúrni, majd kinyerni a nyersanyagot...
Ja bocsi, ha már leírt valaki ilyet, de az éjjel csak 3 órát aludtam és a cikket és csak éppenhogy át tudtam futni :P (Most szunya) -
AzUs #46 Ejnye Paul Van Dyk bácsi menjen inkább vissza, nyomassa az electronic-ot -
RealPhoenixx #45 Lezlie: akarmelyiket nezzuk, a koncentracio a lenyeg!
Vagyis egesz pontosan a megfelelo elegy, illetve oxigen es "szerves" anyag megfelelo keverekenek aranya.
"Tuz-gyulladas" esetere tekintve
Pl: motorok - nyomas es megfelelo elegy
tarolok - megfelelo elegy (gabona es egyeb porszemcses tarolok, illetve szalma, etc)
Vagyis a ho ott sem ok, hanem okozat (meg a kemiaban is).
Az teny, hogy ho segitsegevel lehet szinten tuzet gyujtani, vagyis de tisztan hovel tuzet gyujtani, ha nincs meg a megfelelo "koncentracio", ugyanmar.
Masreszt en a tarnakat messzel toltenem fel, ugyanis konnyen elbonthato, masfelol pedig a mesz igencsak sok "szendioxidot tarol".
Afelol meg ketseg ne essen, hogy az emberiseg okozza a legtobb kart, ugyanis nem csak a gepjarmuvek es eromuvek bocsajtanak ki szendioxidot, hanem az ember reven jelentosen no a szendioxid kibocsajtas. Meghozza azert, mert a kornyezetet elsavasitjuk, igy az esok savasak, es ezek a savas esok oldjak a meszkohegyeket, vagyis szinten szendioxid szabadul fel.
Szval nem csak a kozvetlen kibocsajtast kell tekinteni, hanem a kozvetettet is, vagyis azt az egeszet, amit az emberiseg okoz!
-
L3zl13 #44 Nem kell folyamatosan lángolnia az egésznek. Az a vastag földréteg olyan jó hőszigetelő, hogy évekig, évtizedekig izzik folyamatosan. Még viszonylag kevés oxigén is elég lehet ahhoz, hogy annyi égés végbemenjen ami folyamatosan fenntartja ezt a magas hőmérsékletet. -
L3zl13 #43 És akkor mi lesz?
Legrosszabb esetben is ugyanannyi energiát termel a keletkező hidrogén és oxigén az elégésekor, mint amennyit elvont a vízbontás, de jó eséllyel csak elforr, és a gőz kiszökik legalább részben. -
archkoven #42 És hogyan jutott folyamatosan oxigénhez? Nehéz elhinnem, hogy néhány repedésen keresztül. Tutdjuk, hogy a kazánban is könnyen kialszik a láng ha nem megfelelőek a feltételek, a föld alatt a levegőtől elzárva kurvára nem lehettek ideálisak a feltételek, nehezen tudom elképzelni, hogy olyan légcsatornák lettek volna a földben amik évtizedekig tudták táplálni az égést és senki nem talált rájuk. Valójában ott süvítenie kellett a beáramló levegőnek, meg valahol az égésterméknek is távozni, na de mindegy.
De lehet, hogy ez maga volt a pokol, szegény kis buta kínaiak meg megpróbálták eloltani:) -
Robi000001 #41 Elég gonosz dolog lenne: izzó szénre vizet öntve az lebomlik: keletkezik oxigén meg némi hidrogén is...
(Régen azt hiszem így készítették a világító gázt, de lehet tévedek) -
#40 Nem elég lezárni, betömni a tárnákat? Akkor nem kapna oxigént. -
dara #39 Csak el kellene olvasni a cikket: "Ennél azonban jóval régebbre is visszamehetünk az időben, számos fosszília tanúskodik ilyen esetekről még a történelem előtti időkből." Szóval nem az emberiség találmánya ez. -
mclevi #38 ha 50 evig egett akkor hol van a fustje tan elparolgott vagy mi?
-
Pochok #37 Rohadt Föld itt szennyezi a környezetet
Írtsuk ki!
-
L3zl13 #36 Pedig szerintem a cikkben szereplő változat közel áll az igazsághoz.
Mondjuk a "hő" elég homályos megfogalmazás, feltételezem a cikkben magas hőmérsékletet értik alatta, bár kétségtelenül leggyakrabban a magas hőmérséklet szolgáltatja az égési reakció beindításához szükséges aktiválási energiát ez valóban pontatlan. Ha azonban a fizikában és kémiában használt hő (Q) fogalmat értik alatta akkor viszont nagyon is megfelel a valóságnak. -
Zro #35 De tüzet gyújtottak.
S ha a hegy barlangjában rakták meg azt a tüzet, akár be is gyújthatták...
De lehetett akár egy villám is. A lényeg, hogy mi emberek gyújtottuk az ilyen tüzek nagyrészét, s hogy Kínában heti egy új szénerőmű épül. S egy ilyen erőmű 12 év alatt szerinted hány tonna szenet éget el ? Szerintem nagyságrenddekkel földbe alázza ezt a föld alatti tüzet, de ha valaki tud pontos adatokat az megoszthatná velem. -
haxoror #34 Az ausztrál benszülöttek nem bányásztak. -
#33 A füstöt a klotyómanó ette meg. -
RealPhoenixx #32 Hibas:
"A tűz kialakulásához mint tudjuk hőre, éghető anyagra és oxigénre van szükség."
Egesz pontosan a tuz kialakulasahoz sok esetben elegseges feltetel az egheto anyag es az oxigen, mellekeskent pedig jol jon mondjuk a megfelelo egheto anyag megfelelo koncentracioja (lasd: gabonatarolok, vagy szenak, szenrakas eseteben is van ilyen, ezert van meghatarozva, hogy mekkora szenrakast milyen klimatizalasu helysegben ill. kornyezetben lehet tarolni).
Azt, hogy a koncentraciot hogyan erjuk el, illetve hogy milyen anyag eseten mibol fakad (porszemcse eseten mas, szen eseten pedig nyomas, etc), mar mas kerdes.
Lenyeg: hogy a "hő" az ennek az egesznek a mellektermeke es kovetkezmenye, es nem pedig okozoja!
Az pedig szinten mas kerdes, hogy gyakorlatilag az ember rajott arra, hogy a kovetkezmeny segitsegevel hogyan lehet tuzet kelteni (okozni). -
brueni #31 má bocs, de a füst hova távozott? -
dara #30 Már a történelem előtti időkben is ott volt az ember, hogy bányaalagutakat fúrjon... -
Sirus86 #29 Úgy emlékszem egy magyar filmben is volt hasonló szituáció. Fekete Gyémántok volt talán a címe. Ott is egy ilyen szénbányát oltottak, vagy hasonlót. -
#28 Mondjuk azt a 6000 eve ego hegyet nem hiszem, hogy ember gyujtotta volna be. Burn mountain, burn! -
#27 Ha figyelmesen olvastál volna tudnád hogy nem lenne tűz ha nem fúrtuk volna szarrá a földet, + a legtöbb ilyen tüzet ember indítota el. -
Xantia #26 Ugyan már... Meg kell várni, mig a globális felmelegedéstől megemelkednek az óceán vizszintje, betör a területre a víz és lesz egy fasza termálmedencénk. -
K Ace #25 hmm. Egy kis Silent Hill beütésem van. -
#24 ehehe
-
Epikurosz #23 Na, most akkor ki pusztítja a Fődet?
Mi, vagy maga a Főd? Szerintem ezek a trutymók több CO2-őt okádnak, mint az összes autó. -
#22 szerinted mennyi víz kéne hozzá?
egy egymillió négyzetméteres területhez.
lol
csak nézd meg összehasonlításnak hogyha egy full vödör vizet öntesz egy tábortűz parazsára még akkoris másnapis füstölögni fog. -
L3zl13 #21 És ez miben is különbözne attól ami a cikkben említett folyékony nitrogénnel történik? -
#20 Asszem azért, mert robbana akkor a dolog. Nagynyomású gőz keletkezne oltáskor és lent nem nagyon tud a gőz hová tágulni. -
Zoleeca #19 Ugyanez jutott eszembe :) -
Doktor Kotász #18 Azt nem értem, miért nem árasztják el vízzel? -
#17 :) -
#16 ha már eloltani olyan macera, nem lehetne felhasználni erőműnek? tűz, víz, gőz, turbina és kész elektromos áram, nem? ha már eloltani 50 meg 120 évbe kerül -
#15 Minek felhozni a szenet és elégetni, ha ugye már odalent is éghet...
Le kell tolni pár viztartályt a felszínen meg kellenek gőzturbinák és voila kész az erőmű.
-
AZso #14 Én is nyomoztam egy kicsit, amikor elolvastam az Indexes cikket...
http://www.azso.hu/?tag=centralia
Burning Mountain egyébként szerintem New Castle, Colorado-ban van, de lehet, hogy tévedek... -
#13 hm, és mennyi szén éghetett el 6 ezer év alatt?