Hunter

A Nappal megegyező csillagra bukkantak

Sikerült azonosítani egy csillagot, ami szinte mindenben azonos a Nappal. Az elemzések szerint az "ikertestvér" ideális vadászterületet nyújt az idegen civilizációk utáni kutatásoknak.

A HIP 56948 jelű csillag a Földtől valamivel több, mint 200 fényévnyire helyezkedik el. Méretében, tömegében, hőmérsékletében és kémiai összetételében annyira hasonlít a Naphoz, hogy a McDonald Obszervatórium 2,7 méteres távcsövének nagy felbontású megfigyelései szerint nincs mérhető különbség köztük. Az elemzést Jorge Melendez az ausztráliai Mount Stromlo Csillagvizsgáló munkatársa és Ivan Ramirez, a Texas Egyetem csillagásza végezte el.

Korábban is találtak már a Naphoz nagyon hasonló csillagokat, mint a 18 Scorpii, a HD 988618 és a HP 100963. Ez a három csillag azonban a Nap lítium készletének sokszorosával rendelkezik, a HIP 56948 viszont még ebben a tekintetben is megegyezik csillagunkkal. A hasonlóságnak azért van ilyen nagy jelentősége, mert több tanulmány szerint a kevesebb lítiummal rendelkező csillagok aktivitása alacsonyabb, kevesebb kitörést produkálnak, így a körülöttük keringő bolygók sem kapnak annyi ártalmas sugárzást, taglalta Ramirez. Ha mindezt további megfigyelésekkel is sikerül alátámasztani, akkor vélhetően ennek a csillagnak lesz a legnagyobb az esélye, hogy körülötte valaha is élet alakulhatott ki.

A napszerű csillagokra különösen nagy figyelmet fordít a földönkívüli intelligencia után kutató SETI, melynek a listáján nem kevesebb, mint 17 000 magas prioritású objektum szerepel. "Nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy a napszerű csillagok valóban a legjobbak egy intelligens élet számára, azonban mindenképpen jelentős kiindulópontok annak tudatában, hogy legalább egy civilizáció már kialakult egy ilyen csillag közegében" - mondta Margaret Turnbull, a baltimore-i Űrtávcső Tudományi Intézet munkatársa, aki maga is közreműködött a fent említett lista, a HabCat összeállításában.

A Nap újonnan felfedezett ikertestvére már amúgy is rajta volt a listán, így a Melendez-Ramirez tanulmány fényében sem fog kiemelt bánásmódot kapni, árulta el a SETI hamarosan elkezdődő kutatási projektjét vezető Peter Backus. A McDonald Obszervatórium csillagászai időközben elkezdték keresni a HIP 56948 kisebb, földszerű bolygóit.

Egy dologban a csillag eltér a Naptól, ez pedig a kora: a mérések szerint körülbelül egymilliárd évvel lehet idősebb. Ez viszont mégis vonzóbbá teheti a SETI számára, véli Ramirez, mivel itt több idő állt rendelkezésre az élet kifejlődéséhez és egy esetleges civilizáció megteremtéséhez. A SETI továbbra is rádiójelek után fog kutatni az általa megjelölt területeken, amihez az új, novemberben munkába álló Allen Teleszkóp Tömb (ATA) lesz a segítségükre. Mivel a szóban forgó csillag több, mint 200 fényévre található bolygónktól, ezért még egyetlen rádió- vagy televíziójelünk sem juthatott el odáig, tehát ha van ott intelligens élet, akkor még nem hallhattak rólunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ge3lan #63
  Annyira mi sem kiabálunk. Nem sok rádióadásról hallottam amit idegeneknek küldtek.
  Volt az Arecibós adás 1974-ben. 1 irányba küldtékel, összesen egyszer, 1GW teljesítménnyel. Mondjuk fogalmam sincs ez mennyire számít erősnek vagy meddig juthat el úgy, hogy értékelhető maradjon.
 • ge3lan #62
  Igazából alig értem mit is akartál mondani.
  Én csak annyit,h 14 mrd fényévnél messzebbről még nem ért ide fény.

  Persze a térugrással közlekedő lények bármikor ideérhetnek..
 • who am I 7 #61
  és 14 milliárd fényév után, egyszer csak van egy MALTER fal és vége VAGY söröspista korcsmája + Univerzum Viszontlátásra tábla LOL

  Kiváncsi lennék azért erre..mert ezt a 14 milliárdot asszem jó ideje tudni...azontúlról meg még semmi hír?összesküvéselméletetérzek némi árulással füszerezve
 • Epikurosz #60
  Pedig egy ideig, még az sz.gépem is bedolgozott a [email protected] programba. De semmi.
 • Epikurosz #59
  Mindenesetre, ha vannak ott kint valakik, hallgatnak, mint sz*r a fűben. :-)
 • tpeterr #58
  Mindig el tudtok valamin vitatkozni. :-)
 • ge3lan #57
  Gyakorlati szempontból mindegy, hogy végtelen sok bolygó van-e, mert a világ úgy tűnik nem végtelen ideje létezik. Így aztán 14 milliárd fényévnél távolabbi helyekről elvileg sem kaphatunk semmi infót.
  Más galaxisbeli bolygók találásáról csak álmodhatunk. Csak a szoros környezetünkben tudunk keresgélni.
 • Angelwing #56
  "ezért még egyetlen rádió- vagy televíziójelünk sem juthatott el odáig, tehát ha van ott intelligens élet, akkor még nem hallhattak rólunk."

  Szegény több mint egymillió éves civilizáció a rádiójeleket keresi a saját bolygójáról és még véletlenül sem megy ki a világűrbe.
 • Epikurosz #55
  Vártam erre. :-))

  Én is szoktam szerkeszteni a wikit. :-))
 • who am I 7 #54
  a "nagy" viki megmondja mi az élet