Hunter

Egy új galaxis peremén éghet ki a Nap

A csillagászok évtizedek óta tudják, hogy galaxisunk ütközési pályán halad a szomszédos spirális galaxissal, az Andromédával. Az azonban még nem igazán ismert, hogy az összecsapás milyen hatással lesz a Naprendszerre.

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ két elméleti tudósa, T.J. Cox és Avi Loeb legújabb számításai azt bizonygatják, hogy a Nap az összeolvadt galaxis külső tartományaiba száműzettetik, az ütközés pedig még szülőcsillagunk életében bekövetkezik, mielőtt kiégett fehér törpévé válna. Jelenleg sem éppen a galaktikus központban éldegélünk, a kozmikus csetepaté után azonban kifejezetten a perifériára tolódik a Naprendszer, taglalta Cox.A két asztrofizikus által készített számítógépes szimulációk szerint a nagy változásokra csak 2 milliárd év múlva kerül sor, amikor a Tejút és az Androméda először halad el közvetlenül egymás mellett. A Földről nézve az éjszakai égbolton a Tejútrendszerből látható ezüstös csillagsáv kusza összevisszasággá alakul, ahogy az Androméda erőteljes vonzása kilendíti a Tejút csillagait megszokott pályáikról. Ekkor a Nap még mindig egy hidrogént elégető fősorozati, azaz élete leghosszabb szakaszában lévő csillag lesz, igaz fényessége és hője jócskán megnő, olyannyira, hogy elpárologtatja a földi óceánokat.

A két galaxis többször elhalad egymás mellett, összekeverve csillagaikat. Körülbelül 5 milliárd év múlva olvad a két spirális galaxis egyetlen elliptikus galaxissá. Ekkor a Nap már egy idős, a vörös óriás állapothoz közelítő csillag lesz, ami körülbelül 100.000 fényévnyire helyezkedik majd el az új galaxis középpontjától, ez négyszerese a jelenlegi 25.000 fényéves távolságnak.

Ha lesz még ember, aki akkor az égboltot kémlelheti, igen jelentős eltéréseket látna a mai viszonyokhoz képest. A Tejút sávja helyett egy hatalmas, csillagok milliárdjaiból álló halmaz tárulhat elé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #82
  Azért benne van a pakliban a csillagütközés, persze nem akkora eséllyel mint a csillagközi anyag söprése, v mágneses erőterek módosulása.. ami valszeg hasonlóan sterilizál, mint 1 közeli szupernóva. A gravitáció sem lesz ilyen homogén a Naprendszer körül mint most.
  /A galaxisunk közepén feltételezett feketelyukról és az ugyancsak feltételezett antianyagról nem is beszélve..
 • Epikurosz #81
  Ó, dehogy, ezek csak baráti fricskák. Aki megszokja, megszereti. :-)
 • Tetsuo #80
  Te meg "kacsi 01". Ami rosszabb. :)
 • Tetsuo #79
  azért mert nem jut eszébe 1 csillagászati szakszó, pontosabban szleng..?
  Inkább úgy kelett volna kezdened, h: Igazad van, de..

  Nem értem ezt az állandó agresszivitást ami itt megy!
 • DcsabaS #78
  Eppen azert, mert a galaxisokban olyan sok csillag van, szamolhatunk egy atlagos tomegeloszlassal. (Ez persze csak kozelites, de egy sor kerdesre megis elegendoen pontos eredmenyt ad. Hasonlo "atlagteres" kozeliteseket sokfele hasznalunk a fizikaban.) E kozelites szerint a galaxisok kozeget alkoto csillagok es a lathatatlan anyag nemikepp a folyadekokera is hasonlito mozgast vegez (az atlag szempontjabol pontos egyenletek vannak e mozgasra). Annak alapjan, hogy hol vagyunk a gravitacios mezoben, hogy mekkora es milyen iranyu a sebessegunk, es hogy mekkora es milyen iranyu a kornyezo tartomanyban a csillagok mozgasa altal kepviselt atlagos tomegaram, lehet valoszinusegeket szamolni, hogy mi fog tortenni a mi Napunkkal.

  *******
  Kedves Kornan!

  Jok a kerdeseid (:-). Mindenesetre a galaxisok eleg ritkak ahhoz, hogy a kozvetlen csillag-csillag utkozesek relative ritkak legyenek. Sot, nem csak az utkozesek, de meg az is, hogy olyan kozel menjenek el egymas mellett, mint a mi bolygorendszerunk tavolsaga a Napunktol. Ha pedig ettol joval tavolabb "huz el" egy idegen csillag, az inkabb csak modositani, es nem szetszedni lenne kepes a bolygorendszert. Modositasok kiterjedhetnek a keringesi sikok kifordulasara is az ekliptikabol.
 • Epikurosz #77
  Ja, és egyszerűbb, közréthetőbb...meg realistább is (le-fel mászkálnak rajta).
 • Epikurosz #76
  Jákob lajtorjája a mennybe vezető út, magyarán a fejlődés maga. Kapiszkó?
 • Meridian #75
  Na, és ezt hogyan számolták ki? A két galaxisban darabonként van 100 milliárd csillag, ezeknek a mozgását hogyna modellezték le? Nem beszélve a sok csillaközi anyagról, stb. Ez hír kb arról szól hoyg lehet hoyg holnap esni fog az eső... vagy bejön, vagy nem.
 • L3zl13 #74
  Bár látok hasonlóságot, de nem értem, miért pont Jákob lajtorjája jutott eszedbe.
  Ha azt mondod, hogy Kardashev skála, akkor azt még jopbban megérteném.
 • Epikurosz #73
  Nem mondtál újat. A fejlődés kötelező grádicsai:
  1. Ellenőrizd a bolygód
  2. Ellenőrizd a csillagrendszered
  3. Ellenőrizd és fejd meg a galaxisod (vö. nyerd ki az energiáját).
  Ez lenne t.képpen Jákob lajtorjája.