A Nappal megegyező csillagra bukkantak
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Volt az Arecibós adás 1974-ben. 1 irányba küldtékel, összesen egyszer, 1GW teljesítménnyel. Mondjuk fogalmam sincs ez mennyire számít erõsnek vagy meddig juthat el úgy, hogy értékelhetõ maradjon.
Én csak annyit,h 14 mrd fényévnél messzebbrõl még nem ért ide fény.
Persze a térugrással közlekedõ lények bármikor ideérhetnek..
Kiváncsi lennék azért erre..mert ezt a 14 milliárdot asszem jó ideje tudni...azontúlról meg még semmi hír?összesküvéselméletetérzek némi árulással füszerezve <#ejnye1>#ejnye1> <#hehe>#hehe>
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Kara kánként folytatom tanításom.
Más galaxisbeli bolygók találásáról csak álmodhatunk. Csak a szoros környezetünkben tudunk keresgélni.
Szegény több mint egymillió éves civilizáció a rádiójeleket keresi a saját bolygójáról és még véletlenül sem megy ki a világûrbe.
Én is szoktam szerkeszteni a wikit. :-))
Körülbelül annyi a lényeg hogy az az élõ amit az emberek élõnek neveznek...
Amúgy vissza vehetnél a nagy arcból mert per pillanat nem tudom követni hogy mirõl is vitatkozunk...
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Pont én vagyok az aki mondja, h tuti, h nem vagyunk egyedül 😊 és nem arra gondolok, h az x. galaxisban van pár tölcsér virág 😛 😊 Szal én nem veszem magamra.
Csak neked mondom, h azért az ngc-n is foglalkoznak a témával...és nem pont a mi életkörülményünkre specializálódnak.De, ha belegondolsz....Hány milliárd csillag van..Mennyi idõ is lenne, azt végig böngészni..A Föld valóban qva speciális az tuti, h ritkán vannak ilyen bolygók.NA DE, ha a világegyetem végtelen, akkor még így is végtelen mennyiségi ilyen bolygó lehet <#szomoru1>#szomoru1><#nyes>#nyes>
Ott van az a vak kisfiú. Majd elõtte szaladgál egy csomó állat, élõlény de mit ad isten épp egyik sem ad ki magából hangot. A növények is szépen nõnek, virágoznak a virágok szintén hangtalanul.
Ezután a vak srác megállapitja hogy egyedüli élõlény a galaxisban, mivel semmilyen más élõlény hangját nem hallja, és õ sajnos csak igy tudja felfogni a külvilágot.
Ha megnézed a galaxisban uralkodó körélményeket, meg a földi körülményket, akkor még a hülyének is fel fog tünni hogy a föld egy nagyon nagyon speciális bolygó. És rajta az élet egy nagyon nagyon speciális körülmények között megmaradni tudó valami. Hisz ha csak a hõmérsékletet nézed a világegyetemben, azt látod hogy a -270 foktól néhány millió fokig terjed, azaz gyakorlatilag pár millió fok hömérséklet tartományt jelent, na most a földi élet ebbõl egy kb 80 fokos tartományban életképes, és még ez a kis tartomány is abszolut behatárolva kb. -10-tõl +70 fokig...
Na mindegy vagy felfogod vagy nem, de könnyen elõfordulhat hogy mi vagyunk a kakuktojás és egyébkén az univerzum tele van élettel, csak épp a miénk olyan speciális hogy csak minden egymilliomodik ilyen, ezért nem találjuk, közben meg ugy vagyunk mint a fennti kisfiú az erdõben...
ui: azzal nem vitatkoznék hogy mekkora az esélye egy FÖLDI életforma kialakulásának vagy egy ilyen tipusú élet detektálásank, csak arra probáltam felhivni a figyelmet hogy amikor naivan kijelentjük hogy ritka/nincs más élet a galaxisban, akkor ezzel lehet hogy csak a saját korlátoltságunkat fejezzük ki.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Csak, hogy érzékeltessem mit beszélsz : adott egy vak kisfiú, aki még az életében nem látott/hallott mondjuk LÁMÁT/RÓL (gyk: <#lama>#lama> <#eplus2>#eplus2>), és vmi csoda folytán LÁT!Odateszed 500 db állat elé, és válassza ki a lámát, 1 választásból.Szerinted kitudja?.....
Egész egyszerüen szépen fejlõdni kell, és pásztázni az eget stb, és emellett pluszba keresgélhetünk a mi civilizációnkhoz hasonlóakat.Amirõl tebeszélsz, olyan civilizációkat véletlenül fogunk csak megismerni.Ezért fölösleges ez a "mekkora fass*ság, h csak a mi életformánkra keresünk rá, korlátolt majmok vagyunk" mentalitás.
Ott a spore, jó kis játék lesz.Szerintem el vagy maradva pár évvel
Nem vagyok boldog, mert ez csak annyit jelent, hogy TE hiszel benne. Számomra viszont ez nem változtat semmit.
"Az Európa (hold) kéreg alatti óceánjában alatt valszeg lesz valamilyen primitív élet. Ennyi elég?"
Nem lehet valószinûséget becsülni az élet kialakulására 1 db elõfordulás (Föld) alapján. Van rá esély. Remélem találnak valamit. De, hogy valószínûleg...
Valószínûleg van ott egy óceán a felszín alatt...
Természetesen akkor is csak valószinûségrõl lessz szó, de egészen más kategórában, mint jelenleg nem tudunk, nemhogy a valószinûséget mondani arra, hogy bármilyen élet kialakuljon valahol, de azt sem tudjuk, hogy nincs-e valami olyan speciális dolog a földben, vagy nem történt-e valami olyan dolog annak idején, amitõl annyira kicsi lesz a valószinûség az élet kialakulására, hogy szinte kizárja a lehetõséget, hogy más élõlényekkel találkozzunk a világegyetemben.
Ellenben amint rálelünk csak egyre... Ez az elsõ, jelentõs bizonytalansági tényezõ máris kikerül a képbõl.
abszolút nem áll a kettõ ok-okozati kapcsolatban. mi(akarom mondani, korunk nagy tudósai[úgy értem, én nem vagyok az, hanem a mi úgy kb az emberiséget jelenti.. most ebbe belebonyolódtam?<#buck>#buck>]) csak a nagy számok alapján mondjuk, hogy elég valószínû, h létezik az embereken kívül is értelmes életforma. már, ha magunkat nevezhetjük annak?<#alien>#alien>
érdekes az élõ galaxis és egyéb felvetésekbe belegondolni: mi van, ha a galaxisunk csak 1 kis sejtszervecske(nekem amúgyis 1-2 sejtszervecskérõl a galaxis jutott eszembe, van, amelyik hasonlít rá<#buck>#buck>) egy nagyobb lényben, amelynek a mi eszünkkel felfoghatatlan hosszúságú az életciklusa, és amely épp 1 gyorslefolyású, halálos betegségben szenved, olyasmi, mint a rák, egy véletlen mutáció hatására (a Föld körüli Hold->kiszakadt a Földbõl még anno, vagy egyéb elméletek) megjelenik az ember, amely aztán tönkretesz és elpusztít mindent maga körül. szaporodik, sokasodik stb.. az elmúlt 50 év alatt micsoda forradalma van a technikai civilizációnknak: ha ez valamilyen formában megmarad, leigázzuk a galaxist.. egyszer... soká.. ha addig nem pusztítjuk ki magunkat... ha addig nem találkozunk egy olyan civilizációval, amelyik együtt él a természettel->fehérvértestek analógiájára<#buck>#buck>... mindez a gigantikus lénynek 1-2 pillanat(nap?), nekünk egy földtörténeti korhoz hasonló idõszak.. álmodjatok szépeket!<#banplz>#banplz>
Blackmail the Universe
Én megmondom neked, hogy van élet a Földön kívül. Most boldog vagy?
Isten nem létezik, nem létezhet, nem is fog...
Méghogy nem érdekel minket minden... LOL
Nem minden életforma érdekelhet minket.
Példa: itt a Földön ott van a hangyák társadalma.
Felvettük velük a kapcsolatot, tanulmányozzuk õket. És?
Az, hogy mit ismerünk az nem a felfogóképességünk vagy a képzelõerõnk függvénye...
Ehhez képest az összes többi csak elmélet, tehát hiába állapítjuk meg egy bolygóról, hogy ammóniában és nitrogénben gazdag atmoszférája van és 342C° a napi átlaghõmérséklet, azzal semmivel nem jutottunk elõrébb abban a tekintetben, hogy megbecsüljük, kialakulhatott-e ott élet, vagy sem.
lehet nem szén alapú életformát is keresni, de ehhez gondolj bele, hogy meg kell tudnod mondani hogy mit keresel... szénbõl biztos létezik számunkra felfogható élet, ergo ezt a legkönnyebb keresni...
Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar előtt.
Idézem a linkedbõl:
"A lakható övezet (LÖ) egy csillagrendszer ama területe, amelyben az általunk ismert élet ki tud alakulni."
Ez úgy érzem semmiben sem különbözik attól mint amikor az amõbánk (és nem rák tanulj meg olvasni) megállapitja hogy õ milyen életkörülmények között él, majd csak ezt tudja elképzelni lakható övezetnek. Miközbe ugye tudjuk hogy nem.
És akkor arról már nem is beszélek, hogy egy nem a miénkhez hasonló életformát lehet hogy fel sem tudnánk fogni. ha egy életformának 10 millió év az életciklusa, akkor abból mi semmit sem éreznénk hogy az a valami él. Vagy ha egy életforma pl egy galaxis, és mi magunk csak egy parányi sejt v baktérium vagyunk benne akkor fel sem fogjuk tudni fogni hogy az a valami él. Azért mert akkora nagy és olyan hosszú az életciklusa. És most csak pár példát mondam.
Úgyhogy per pillanat csak egyvalamti lehet biztosan kijelenteni:
nem ismerünk másik szén alapú életformát a galaxisban. De ez csak a mi felfogoképessünk korlátoltságát jelenti
Ezzel nagyon mellélõttél, mert az embert épp az különbözteti meg a rákodtól, hogy van fantáziája, el tud képzelni még nem tapasztalt dolgokat is, persze azért a háttérben ott marad a ráció.
Aztán, hogy a képzeletbõl mennyi igaz, azt eldönti a tapasztalat és a megfigyelés.
Mert ugye elképzelni mindent lehet, de ami soha nem realizálódik a valóságban, az a szellemvilág része, így sok vizet nem kavar.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Ha egy amõba tudna gondolkodni és az oceán legközepén élne a felszin alatt 1000 méterrel és egész élteében 100 métert ment arrébb, akkor megállapithatná a következõket:
-Élet csak vizben lehetséges.
-Minden élõlénynek usznia tudnia kell.
-Az élethet oldott állapotú oxigén szükséges, lég halmazállapotú halálos!
-Az élethez nem/alig szükséges hõ és fény.
-Az ideális nyomás 1000kg/dmm
Na szóval ezzel csak azt akartam mondani hogy mindig oda lyukadunk ki hogy csak a miénkhez hasonló életformát tudunk elképzelni
William Orbit - Barber\'s Adagio For Strings \"Life is simple when all your world is a world of melodies.\"
Nyilván a fentiek a Földihez hasonló élet kialakulására érvényesek, ez van, mást nem ismerünk, erre kell építeni a keresési stratégiát.
A nap egy kicsi csillagnak számit, a föld egy pici bolygónak, túl közel kering a napjához a többi bolygóhoz képest (ha belegondolsz 8-9 bolygó van (plutó rulez) és ebbõl a 3. a föld...). A naprendszer épphogy a galaxis peremén helyezkedik el, kurva messzire a közeppontól, jóval túl a szél és a közép felezõpontján és a csillagsürüség is átlagon aluli.
Ha mindezt egy külsõ pontból tudnánk szemlélni és hasonlitani probálnák a földhöz, akkor gyakorlatilag úgy nézne ki a dolog mint a földön valahol a csendes oceán közepén az isten háta mögött egy apró kis sziget, amihez a legközelebbi sziget is 500 mérföldre van.
A ktudja milyen életformákat lehet akkor sem látnánk, ha az orrunk elõtt lenne.
Gracie Barra
http://bexter.hu Szép Fényeket!