63
  • ge3lan
    #63
    Annyira mi sem kiabálunk. Nem sok rádióadásról hallottam amit idegeneknek küldtek.
    Volt az Arecibós adás 1974-ben. 1 irányba küldtékel, összesen egyszer, 1GW teljesítménnyel. Mondjuk fogalmam sincs ez mennyire számít erősnek vagy meddig juthat el úgy, hogy értékelhető maradjon.
  • ge3lan
    #62
    Igazából alig értem mit is akartál mondani.
    Én csak annyit,h 14 mrd fényévnél messzebbről még nem ért ide fény.

    Persze a térugrással közlekedő lények bármikor ideérhetnek..
  • who am I 7
    #61
    és 14 milliárd fényév után, egyszer csak van egy MALTER fal és vége VAGY söröspista korcsmája + Univerzum Viszontlátásra tábla LOL

    Kiváncsi lennék azért erre..mert ezt a 14 milliárdot asszem jó ideje tudni...azontúlról meg még semmi hír?összesküvéselméletetérzek némi árulással füszerezve
  • Epikurosz
    #60
    Pedig egy ideig, még az sz.gépem is bedolgozott a SETI@Home programba. De semmi.
  • Epikurosz
    #59
    Mindenesetre, ha vannak ott kint valakik, hallgatnak, mint sz*r a fűben. :-)
  • tpeterr
    #58
    Mindig el tudtok valamin vitatkozni. :-)
  • ge3lan
    #57
    Gyakorlati szempontból mindegy, hogy végtelen sok bolygó van-e, mert a világ úgy tűnik nem végtelen ideje létezik. Így aztán 14 milliárd fényévnél távolabbi helyekről elvileg sem kaphatunk semmi infót.
    Más galaxisbeli bolygók találásáról csak álmodhatunk. Csak a szoros környezetünkben tudunk keresgélni.
  • Angelwing
    #56
    "ezért még egyetlen rádió- vagy televíziójelünk sem juthatott el odáig, tehát ha van ott intelligens élet, akkor még nem hallhattak rólunk."

    Szegény több mint egymillió éves civilizáció a rádiójeleket keresi a saját bolygójáról és még véletlenül sem megy ki a világűrbe.
  • Epikurosz
    #55
    Vártam erre. :-))

    Én is szoktam szerkeszteni a wikit. :-))
  • who am I 7
    #54
    a "nagy" viki megmondja mi az élet
  • assdf
    #53
    Tessék itt van: Élet
    Körülbelül annyi a lényeg hogy az az élő amit az emberek élőnek neveznek...

    Amúgy vissza vehetnél a nagy arcból mert per pillanat nem tudom követni hogy miről is vitatkozunk...
  • who am I 7
    #52
    A kisfiú lát!vegyük ezt az öntudatra ébredés pillanatának.Mondjuk.Ha vak marad az oké, amit mondtál...de én erősen a változásra mutattam, h újra/vagy elkezdett látni.És hiába lát, nem fogja tudni felismerni a neki ismeretlen dolgot...

    Pont én vagyok az aki mondja, h tuti, h nem vagyunk egyedül :) és nem arra gondolok, h az x. galaxisban van pár tölcsér virág :P :) Szal én nem veszem magamra.
    Csak neked mondom, h azért az ngc-n is foglalkoznak a témával...és nem pont a mi életkörülményünkre specializálódnak.De, ha belegondolsz....Hány milliárd csillag van..Mennyi idő is lenne, azt végig böngészni..A Föld valóban qva speciális az tuti, h ritkán vannak ilyen bolygók.NA DE, ha a világegyetem végtelen, akkor még így is végtelen mennyiségi ilyen bolygó lehet
  • Epikurosz
    #51
    OK, akkor várom tőled az élet definícióját.
  • assdf
    #50
    Láma vagy te. A te példádnál maradva:
    Ott van az a vak kisfiú. Majd előtte szaladgál egy csomó állat, élőlény de mit ad isten épp egyik sem ad ki magából hangot. A növények is szépen nőnek, virágoznak a virágok szintén hangtalanul.

    Ezután a vak srác megállapitja hogy egyedüli élőlény a galaxisban, mivel semmilyen más élőlény hangját nem hallja, és ő sajnos csak igy tudja felfogni a külvilágot.

    Ha megnézed a galaxisban uralkodó körélményeket, meg a földi körülményket, akkor még a hülyének is fel fog tünni hogy a föld egy nagyon nagyon speciális bolygó. És rajta az élet egy nagyon nagyon speciális körülmények között megmaradni tudó valami. Hisz ha csak a hőmérsékletet nézed a világegyetemben, azt látod hogy a -270 foktól néhány millió fokig terjed, azaz gyakorlatilag pár millió fok hömérséklet tartományt jelent, na most a földi élet ebből egy kb 80 fokos tartományban életképes, és még ez a kis tartomány is abszolut behatárolva kb. -10-től +70 fokig...
    Na mindegy vagy felfogod vagy nem, de könnyen előfordulhat hogy mi vagyunk a kakuktojás és egyébkén az univerzum tele van élettel, csak épp a miénk olyan speciális hogy csak minden egymilliomodik ilyen, ezért nem találjuk, közben meg ugy vagyunk mint a fennti kisfiú az erdőben...


    ui: azzal nem vitatkoznék hogy mekkora az esélye egy FÖLDI életforma kialakulásának vagy egy ilyen tipusú élet detektálásank, csak arra probáltam felhivni a figyelmet hogy amikor naivan kijelentjük hogy ritka/nincs más élet a galaxisban, akkor ezzel lehet hogy csak a saját korlátoltságunkat fejezzük ki.
  • who am I 7
    #49
    Ennyi hülyeséget baszod.HOGY AZ ISTENBE "keresel rá" az ürben arra amit NEM ISMERSZ te mindentudó?A rákot direkt írta, h ironizáljon, mert amit írsz hülyeség.Nevetséges lenne, egy ISMERETLENRE keresni.A legelső lépés szerintem, a saját fajtánk keresése.Sokkal könnyebb úgy keresni valamit aminek már tudod a tulajdonságát, ha ez nehézkesen megy, és nem lesz eredmény akkor lehet gondolkodni egyéb hülyeségeken.

    Csak, hogy érzékeltessem mit beszélsz : adott egy vak kisfiú, aki még az életében nem látott/hallott mondjuk LÁMÁT/RÓL (gyk: ), és vmi csoda folytán LÁT!Odateszed 500 db állat elé, és válassza ki a lámát, 1 választásból.Szerinted kitudja?.....

    Egész egyszerüen szépen fejlődni kell, és pásztázni az eget stb, és emellett pluszba keresgélhetünk a mi civilizációnkhoz hasonlóakat.Amiről tebeszélsz, olyan civilizációkat véletlenül fogunk csak megismerni.Ezért fölösleges ez a "mekkora fass*ság, h csak a mi életformánkra keresünk rá, korlátolt majmok vagyunk" mentalitás.

    Ott a spore, jó kis játék lesz.Szerintem el vagy maradva pár évvel
  • tékelakréker
    #48
    Ezen vitáztok lol. Mire az elsö földünkívüli életformát észlelik majd, ti mind [és én is] már rég a föld alatt leszünk.
  • xizor
    #47
    Kicsit könnyebb dolog azt megtalálni, amit már ismerünk a teljesen ismeretlennél nemgondolod?
  • L3zl13
    #46
    "Én megmondom neked, hogy van élet a Földön kívül. Most boldog vagy?"
    Nem vagyok boldog, mert ez csak annyit jelent, hogy TE hiszel benne. Számomra viszont ez nem változtat semmit.

    "Az Európa (hold) kéreg alatti óceánjában alatt valszeg lesz valamilyen primitív élet. Ennyi elég?"
    Nem lehet valószinűséget becsülni az élet kialakulására 1 db előfordulás (Föld) alapján. Van rá esély. Remélem találnak valamit. De, hogy valószínűleg...
    Valószínűleg van ott egy óceán a felszín alatt...
  • L3zl13
    #45
    "csak a nagy számok alapján mondjuk, hogy elég valószínű"
    Természetesen akkor is csak valószinűségről lessz szó, de egészen más kategórában, mint jelenleg nem tudunk, nemhogy a valószinűséget mondani arra, hogy bármilyen élet kialakuljon valahol, de azt sem tudjuk, hogy nincs-e valami olyan speciális dolog a földben, vagy nem történt-e valami olyan dolog annak idején, amitől annyira kicsi lesz a valószinűség az élet kialakulására, hogy szinte kizárja a lehetőséget, hogy más élőlényekkel találkozzunk a világegyetemben.

    Ellenben amint rálelünk csak egyre... Ez az első, jelentős bizonytalansági tényező máris kikerül a képből.
  • Su0my
    #44
    "Mert a TÉNY, hogy létezik élet a Földön kívül (bármilyen fejletlen is), méghozzá szinte a közvetlen közelünkben a világűr óriási méretéhez képest, előre vetíti, hogy fejlettebb életneki is lennie KELL valahol"

    abszolút nem áll a kettő ok-okozati kapcsolatban. mi(akarom mondani, korunk nagy tudósai[úgy értem, én nem vagyok az, hanem a mi úgy kb az emberiséget jelenti.. most ebbe belebonyolódtam?[#buck]]) csak a nagy számok alapján mondjuk, hogy elég valószínű, h létezik az embereken kívül is értelmes életforma. már, ha magunkat nevezhetjük annak?

    érdekes az élő galaxis és egyéb felvetésekbe belegondolni: mi van, ha a galaxisunk csak 1 kis sejtszervecske(nekem amúgyis 1-2 sejtszervecskéről a galaxis jutott eszembe, van, amelyik hasonlít rá) egy nagyobb lényben, amelynek a mi eszünkkel felfoghatatlan hosszúságú az életciklusa, és amely épp 1 gyorslefolyású, halálos betegségben szenved, olyasmi, mint a rák, egy véletlen mutáció hatására (a Föld körüli Hold->kiszakadt a Földből még anno, vagy egyéb elméletek) megjelenik az ember, amely aztán tönkretesz és elpusztít mindent maga körül. szaporodik, sokasodik stb.. az elmúlt 50 év alatt micsoda forradalma van a technikai civilizációnknak: ha ez valamilyen formában megmarad, leigázzuk a galaxist.. egyszer... soká.. ha addig nem pusztítjuk ki magunkat... ha addig nem találkozunk egy olyan civilizációval, amelyik együtt él a természettel->fehérvértestek analógiájára... mindez a gigantikus lénynek 1-2 pillanat(nap?), nekünk egy földtörténeti korhoz hasonló időszak.. álmodjatok szépeket!
  • Epikurosz
    #43
    Az Európa (hold) kéreg alatti óceánjában alatt valszeg lesz valamilyen primitív élet. Ennyi elég?
  • Epikurosz
    #42
    Magyarázd meg, hátha!
  • Epikurosz
    #41
    Ne lolozz, te lol.
    Én megmondom neked, hogy van élet a Földön kívül. Most boldog vagy?
  • kricsi
    #40
    Azért jólenne ezt a gyarló fénysebességet már egyszer túllépni.
  • L3zl13
    #39
    Ne röhögtess. Bármilyen földön kívüli vírusoknál magasabb rendű életforma hatalmas tudományos szenzáció lenne. Sőt. Nem is csak tudományos, hanem filozófiai, és vallási is. Mert a TÉNY, hogy létezik élet a Földön kívül (bármilyen fejletlen is), méghozzá szinte a közvetlen közelünkben a világűr óriási méretéhez képest, előre vetíti, hogy fejlettebb életneki is lennie KELL valahol.
    Méghogy nem érdekel minket minden... LOL
  • atys2
    #38
    Epikurosz: szerintem te még mindig nem érted. :o)
  • Epikurosz
    #37
    hasogatod a hajszálat. Hát, ha te ezt élvezed...

    Nem minden életforma érdekelhet minket.
    Példa: itt a Földön ott van a hangyák társadalma.
    Felvettük velük a kapcsolatot, tanulmányozzuk őket. És?

  • L3zl13
    #36
    Aki ilyet igért, az számomra leírta magát mint objektív szemléletű komoly tudós... :(
  • Viet
    #35
    Aztmonták hogy 10 éven belül találnak földönkivüli életet vagy bolygot amin lehet és most itvan lehetöség , akik ezt monták szavatrtó emberek.
  • assdf
    #34
    Tökmindegy hogy ragazzuk az a lényeg hogy csak szén alapú a földihez hasonló életformát tudunk felismerni. És én simán el tudom képzelni (főleg ismerve az univerzumban uralkodó zord körülményeket) hogy valójában mi vagyunk a kakukktojás akiknek valamilyen nagyon speciális körülmények kellenek nagyon szük határokon belül hogy életben maradjanak.
  • L3zl13
    #33
    "nem ismerünk másik szén alapú életformát a galaxisban. De ez csak a mi felfogoképessünk korlátoltságát jelenti"

    Az, hogy mit ismerünk az nem a felfogóképességünk vagy a képzelőerőnk függvénye...
  • L3zl13
    #32
    Nem mondanám, hogy csak ilyet tudunk elképzelni, azonban ez az egy, amiről biztosan tudjuk, hogy működőképes, tehát ez az egy "kombó", ami után tudjuk, hogy érdemes keresgélni.
    Ehhez képest az összes többi csak elmélet, tehát hiába állapítjuk meg egy bolygóról, hogy ammóniában és nitrogénben gazdag atmoszférája van és 342C° a napi átlaghőmérséklet, azzal semmivel nem jutottunk előrébb abban a tekintetben, hogy megbecsüljük, kialakulhatott-e ott élet, vagy sem.
  • feamatar
    #31
    de az amóbőbát is jobban érdekel egy sajátjához hasonló életforma, amit biztos betud azonosítani, mint egy olyan amit nem, illetőleg valószínűbb hogy több haszna származik egy hozzá hasonló életformából...
    lehet nem szén alapú életformát is keresni, de ehhez gondolj bele, hogy meg kell tudnod mondani hogy mit keresel... szénből biztos létezik számunkra felfogható élet, ergo ezt a legkönnyebb keresni...
  • assdf
    #30
    Amit mondasz csak azért érdekes, mert az összes erre irányuló kutatás arra alapoz hogy nekünk földi szén alapú életnek milyen körülmények szükségesek.

    Idézem a linkedből:
    "A lakható övezet (LÖ) egy csillagrendszer ama területe, amelyben az általunk ismert élet ki tud alakulni."

    Ez úgy érzem semmiben sem különbözik attól mint amikor az amőbánk (és nem rák tanulj meg olvasni) megállapitja hogy ő milyen életkörülmények között él, majd csak ezt tudja elképzelni lakható övezetnek. Miközbe ugye tudjuk hogy nem.

    És akkor arról már nem is beszélek, hogy egy nem a miénkhez hasonló életformát lehet hogy fel sem tudnánk fogni. ha egy életformának 10 millió év az életciklusa, akkor abból mi semmit sem éreznénk hogy az a valami él. Vagy ha egy életforma pl egy galaxis, és mi magunk csak egy parányi sejt v baktérium vagyunk benne akkor fel sem fogjuk tudni fogni hogy az a valami él. Azért mert akkora nagy és olyan hosszú az életciklusa. És most csak pár példát mondam.

    Úgyhogy per pillanat csak egyvalamti lehet biztosan kijelenteni:
    nem ismerünk másik szén alapú életformát a galaxisban. De ez csak a mi felfogoképessünk korlátoltságát jelenti
  • Epikurosz
    #29
    Amúgy meg, ki lehet bővíteni, ha úgy érzed, hogy te annyira okosabb vagy.
  • Epikurosz
    #28
    "mindig oda lyukadunk ki hogy csak a miénkhez hasonló életformát tudunk elképzelni"

    Ezzel nagyon mellélőttél, mert az embert épp az különbözteti meg a rákodtól, hogy van fantáziája, el tud képzelni még nem tapasztalt dolgokat is, persze azért a háttérben ott marad a ráció.

    Aztán, hogy a képzeletből mennyi igaz, azt eldönti a tapasztalat és a megfigyelés.

    Mert ugye elképzelni mindent lehet, de ami soha nem realizálódik a valóságban, az a szellemvilág része, így sok vizet nem kavar.
  • NEXUS6
    #27
    Most láttam, egy filmet a HOld kialakulásáról és szerepéről. Noshát ha úgy nézzük ha nincs hold, most nem lenne élet. Másrész meg lehet, hogy már vagy 3-4 milliárd évvel ezelött megjelenhetett volna az ember. Mert uyge amíg kilóméteres dagályok voltak, addig a szárazföldön max rákok éltek valszeg.
  • assdf
    #26
    Egyébként meg vihar a biliben. Mondok példát:
    Ha egy amőba tudna gondolkodni és az oceán legközepén élne a felszin alatt 1000 méterrel és egész élteében 100 métert ment arrébb, akkor megállapithatná a következőket:
    -Élet csak vizben lehetséges.
    -Minden élőlénynek usznia tudnia kell.
    -Az élethet oldott állapotú oxigén szükséges, lég halmazállapotú halálos!
    -Az élethez nem/alig szükséges hő és fény.
    -Az ideális nyomás 1000kg/dmm

    Na szóval ezzel csak azt akartam mondani hogy mindig oda lyukadunk ki hogy csak a miénkhez hasonló életformát tudunk elképzelni
  • Thrawn
    #25
    Igen, elég tág határok között mozoghatunk. A pontos azonosság valóban nem feltétel. Inkább csak érdekesség.
  • L3zl13
    #24
    Ez igaz. De bizonyos, méghozzá elég tág, határok között az általad felsorolt érvek még mind ugyanúgy igazak a legtöbb csillagra. (Elegendő élettartam, megfelelő kor, összetétel...) Tehát nincs különösebb jelentősége annak, hogy pontosan a Nappal megegyező méretű, tömegű, összetételű legyen a csillag az élet kialakulásának szempontjából.