Hunter

Megsem­misültek a teremtés oszlopai

A NASA szerint egy szupernóva robbanás formájában elérte a vég a Hubble űrtávcső talán leghíresebb és leglenyűgözőbb felvételének alanyait, a teremtés oszlopaiként emlegetett hatalmas portornyokat.

A Spitzer űrtávcső felvételén az oszlopok közelében már egy hatalmas forró porfelhő látszik, amit minden bizonnyal egy csillag halála indított útjára. A csillagászok szerint a szupernóva lökéshulláma már elérte a teremtés oszlopait. A Spitzer által most észlelt esemény 6000 évvel ezelőtt zajlott le, azonban mivel a szóban forgó terület, a Sas-köd fénye 7000 év alatt ér el hozzánk, még körülbelül egy évezredre lesz szükség, hogy magát a megsemmisülést is lefotózza a jövő egy űreszköze.


A "teremtés oszlopai" a Hubble felvételén

A Spitzer felvétele elérhető a NASA és a tudományos munkát vezető Caltech oldalán is. Ezen a teljes ne­bu­la lát­ha­tó, a maga hatalmas és viharos csillag­kö­zös­ségével, és természetesen itt tornyosulnak a jelleg­ze­tes poroszlopok is. A Hubble 1995-ben örökítette meg az objektumot, felvételével lenyűgözve a világot, olyannyira, hogy a Spitzer eredményeiről most beszámoló Nicolas Flagey saját bevallása szerint en­nek hatására kötelezte el magát a csillagászat mellett.

A szakértők régóta jósolgatják, hogy egy szupernóva hamarosan véget vet a jelenségnek, a területen ugyanis legalább 20 olyan csillagot észleltek, melyek már életük legvégső szakaszába léptek. Emiatt az esemény bekövetkezése csupán idő kérdése volt. A Spitzer felvételei pontosan azt bizonyítják, hogy az egyik időzített csillagbomba valóban felrobbant, magát az eseményt az égbolton azonban csak 1000-2000 év múlva fogjuk látni egy szokatlanul erős fényű csillag képében - magyarázta az Amerikai Csillagász Társaság seattle-i ülésén Flagey, a Caltech végzős hallgatója, a francia Institut d'Astrophysique Spatiale munkatársa.

A Spitzer űrteleszkóp infravörös tartományban dolgozik, azaz jóval messzebbre ellát, mint az emberi szem, így vált lehetővé, hogy megpillantsa a port, majd egy másik hullámhossz alkalmazásával pedig át is tekintsen rajta. A Spitzer felvételén a három oszlop éterien áttetszőnek tűnik. A Hubble felvételén látható amint egy beágyazódott csillag formálódik a legnagyobb oszlop csúcsán.


A Spitzer felvételén a Sas-köd, külön jelölve a portornyok, bevágva a Hubble felvétele is

Az oszlopok felett azonban ott tornyosul a szupernóva robbanás szülötte, egy hatalmas forró porfelhő, amit a képen vöröses színben tüntettek fel szemben a zöldes, hidegebb porfelhőkkel. A kép nagyon hasonlít több korábbi szupernóva észleléshez, ezért Flagey és kollégái szinte biztosra veszik, hogy ebben az esetben is egy csillag haláláról lehet szó. Emellett kivehető egy kagylóalakzat is, ami a kifelé irányuló lökéshullámot testesíti meg.

A porfelhőt már az ESA Infravörös Űrobszervatóriuma is észlelte, a Spitzer nagyobb hullámhosszakkal dolgozó műszere azonban jóval átfogóbb képpel szolgált, melyből be lehetett azonosítani a történéseket. A hatalmas oszlopok szétmorzsolódásával gáz és por terjed szét a régióban, melyben új csillagok alakulhatnak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #84
    Olvasd el még1x, vmit félreértettél. Ismétlés a tudás anyukája.
  • n3whous3 #83
    Jó kérdés a hírhez:
    1.: Tudtommal a fény terjed a leggyorsabban. Hogy lehet az, hogy az a rohadt gázfelhő előbb érte el az oszlopokat?
    2.: Ha a felhő 6000 fényév, a csillag pedig 7000, akkor az is érdekes, hogy a csillagtól 1000 fényévre levő felhőt ennyire felhevítette a dolog.
    3.: Arról nem is beszélve, hogy ezek szerint a hőhullám előbb érte el a kérdéses felhőt, mint a fénye, ami megntcsak ellentmondás. (persze a kettő együtt terjed, de éppen ez a furcsa: ez előbb elérte?)
  • wanek #82
    Ő készítette - többek között - az Alien figurát.
  • Borzpapir #81
    PS:
  • Borzpapir #80
    Anyám! Hülye kérdés volt! Maradok a GM-nál!
  • Borzpapir #79
    az az utóbbi mi? (H.R. Giger)
  • wanek #78
    :)
    Az én háttereim is Greg Martin illetve H.R. Giger képek.
  • Borzpapir #77
    Az összes hátterem innen van
  • Epikurosz #76
    Miskolci (!) kutatók számolták ki a tavaly, hogy az ősrobbanás nem is volt olyan nagy durranás, inkább őspukkanásról kellene beszélni.
    Aztán elült a híre...

    Én amúgy írtam itt az SG-n, hogy ezek a szerkesztő fijúg ahelyett, hogy állandóan fordítanak, elmehetnének Miskolcra, és meginterjúvolhatnák a tudósainkat, végre olvasnánk vmi eredetit itt.

    A zindex persze már ott volt, csinált is velük interjút, szokásos fikázós, megjátszós stílusban, én olvastam, és roppant érdekes volt.
  • wanek #75
    Nagyszerű! Csodáltam volna, ha a guglival nem találtál volna cikket. De csak egyet? :)
    Ez a háttérsugárzás sokmindenből adódhat, ez egyáltalán nem igazolja az ősrobbanást.