128
 • Epikurosz
  #128
  Köszi szépen a linket, bravó, leülhetsz.

  De nehogy kibővítsd azt a szócikket a Wikipédián, mert leesik az ujjadról az aranygyűrű. Ahelyett szaporítsd itt a szót.
  (:tettetett harag)
 • Epikurosz
  #127
  Nyunyókáim!
  Csingilingi megjöttem! És helyreigazítalak.

  Az atombombával való összehasonlítás azért helytálló, mert az amcsik kifejlesztettek olyan kisebb - a hirosimainál is kisebb! - A-bombát, amelyet kifejezetten föld bunkerek lerombolására használnának fel. A bevetése felmerült már az afganisztáni, majd az iraki háborúban is, de végülis nem került rá sor, mert a felszín felett ugyanazt elvégzik ezek a MOAB-ok is.

  Mélyen a föld alatti célpontoknál természetesen a moab vagy a foab nem lenne az igazi, mert soha nem tudja elérni a hőhatást, amelyet egy mini-atombomba elér (és ezáltal gyönyörűen megolvasztja a vasbeton bunkerfödémek acélbetétjeit is, és a magas hőre a beton is szétporlik amúgy).

  Remélem, hogy segítettem. :-)
 • ddt500
  #126
  Hagyjad. Nagyon nincs képben a srác.
 • dara
  #125
  Hogy ki másolt kiről?
 • Doktor Kotász
  #124
  "értem. biztos más bombákon, pl atombombán is ezért van ernyő..."

  Legyen idő elrepülni a hatókörből.
 • ddt500
  #123
  Szánalmas ez az eröltetett öszahasonlítósdi. Ez 2-3 km-ről legfeljebb megtaszít egy kis atom (20kt) meg 10km-ről megvakít. Arról nem beszélve, hogy egy mai normál méretű atomtöltet sokkal kisebb mint ez a dög. Arról ne is beszéljünk, hogy az Amerikaiak már a Vietnami háborúban is használtak hasonló fegyvert. Most ezt úgy állítják be mint ha valami új dolog lenne.
 • Zenty
  #122
  rengeteg fejlesztés van csak elvetik.
  Most már a gazdaságos könnyen fentartható dolgok az előnyösek nem az, hogy mi lenne a legjobb. Szinte biztos, hogy a nagy áttörésekhez megint( gyorsan) egy háború kéne...
 • Dany007
  #121
  " Sajnos tény, hogy a 2.vh. hatalmasat lökött az ember fejlettségi szintjén. A Holdra meg egyértelműen a hidegháború miatt siettek annyira. "

  Ez tökéletessen igaz. És épp ez a szomorú, hogy háború kell ahhoz, hogy egyálltalán rászánják magukat, hogy fejlesszenek valamit és hogy nagyobb összegeket áldozzanak rá.
  Az űrkutatás fejlődése is pont azért állt meg az űrsiklónál (ami volt az oroszoknak is majdnem teljessen megegyező az Amerikaival csak sose szállt fel), mert hirtelen vége lett a hidegháborúnak és nem volt miért küzködni pénzt álldozni. És azóta a hubble, meg 1-2 mars-járón kívül nagyobb eredményeket nem is értek el.

  A témával kapcsolatban még annyit, hogy nem értem miért hasonlítják ennek a bombának a hatását és erejét az atombombáéhoz vagy más nukleáris robbanás erejéhez?
  A fenti grafikán, és valamelyik videóban elmondások alapján is látszik/hallatszott, hogy 300méter sugarú körben végez iszonyatos pusztítást ez a bomba. Már az elején is furcsán kicsi volt ez a szám nekem, csak lusta voltam utánna nézni. Aztán ma felcsaptam a "Technika Krónikája" című vaskos könyvet.
  Ebben i.e. 3000től 1996-ig részletessen leír minden jelentősebb kevésbé jelentő technikai felfedezést egyéb technológiákat bő 670oldalon át.
  1945-nél ugye ott virít az atombomba.
  Egy szép kis ábrán mutatják a Hirosimai 20Ktonnás atombomba hatását.
  800méterenként A,B,C,D sugarú körökre osztották.
  A lényeg, hogy ez az atombomba, aminél azóta jóval nagyobb erejű atomot is készítettek, 800méter sugraú körben mindent letarol!!! 1600m sugárban is közel 40%-os a pusztítás. Namost ehhez képest ez a 300m sugár alig csak a fele a 62évvel ezelőtti Atombombának.
  Szal azt senki nem vitatja hogy hatásos és elég nagy robbanás, sőt a legnagyobb pukkanás ami nem atombomba, de azért a hatása a közelébe se ér.
 • Epikurosz
  #120
  A gyilkolás van vallás nélkül, és azzal is.
  Én nem látok összefüggést, akiknek megvan ez a hajlama, azok csak ürügyet keresnek.
 • ddt500
  #119
  A B1B-nek a hivatalos meve Lancer de a katonák csak Bone-nak(csontnak) hívják.
  Egyébként ha nem háborúznánk akkor a Holdraszállás simán eltolódott volna vagy 40 évet. De az is lehet, hogy még mindíg dugattyúmotoros repülőgépek repkednének az óceánok felett. Sajnos tény, hogy a 2.vh. hatalmasat lökött az ember fejlettségi szintjén. A Holdra meg egyértelműen a hidegháború miatt siettek annyira.
 • Frayer
  #118
  Hehe, úgy néz ki, hogy a fallout sorozat következő részének a fejlesztését az oroszok veszik át az interplaytől.
  Csak ők már nagyban gondolkodnak, be akarják vonni a játékba az egész emberiséget.
 • Dany007
  #117
  Hát ez tényleg érdekes elgondolás. Bár az elején sejtettem hogy a vallás lesz a megoldás :)
  Amúgy ez tényleg szörnyű dolog, hogy a világban rengetegen bizonyos vallás nevében gyilkolnak! És most nemcsak a mohamedán-ra gondolok. Sz.tem az ilyen vallásalapítók, vagy akitől származik, ilyenkor foroghat a sírjában vagy a mennyben :)
  Tök röhej amikor ilyen terrorszervezetek a vallás nevében gyilkolnak holott az az adott vallás pont, hogy elítéli a gyilkolás szó se esik benne erről. Mondjuk a keresztes háborúk is ilyesmik voltak. Bár teológiában sem vagyok járatos, de nem hinném hogy a nagyobb elterjedtebb vallások közül bármelyik is a gyilkolászást írná megoldásnak. Szal talán egyszerűen ez csak egy ürügy.
  Nevetséges az emberiség ilyesfajta gondolkodásmúdja. Ahelyett hogy fejlődnénk, az energiák nagyrészét egymás legyilkolásába fektetik, és még amikor a vallást is belekeverik. Hát röhej. Hinni mindenkinek kell valamiben. Mert az kell. De hogy ezt odáig eltorzítsák, hogy azért gyilkoljanak...
 • L3zl13
  #116
  EMP ellen elegendő egy árnyékolás.
  A fontosabb katonai eszközök szvsz mind védettek EMP ellen.
 • Molnibalage
  #115
  Nem tudom honnan vetted ezt, de ez nem igaz. A B-1 az Lancer és soha a büdós életben nem volt Blackjack. Az mindig is a TU-160 volt.

  A többi hozzászólás is a béka segge alatti színvonal, de ezt az sg-n kezdem már megszokni..

  A MOAB teljes tömege 2 tonnával több, mint ennnek. A gond az, hogy ezt a fegyvert erősen védett cél közelébe esélyük sincs az oroszoknak juttatni egy TU-160-sal, míg egy B-2-sel a MOAB-ot a fehér csillagos komáknak nem olyan nagy mutatvány...
 • Stiff
  #114
  Igen, mindíg is a pénz(hatalom) volt a hatalmas mozgatórugója az emberi pusztítások túlnyomó százalékának!Na meg említetted a vallásháborút...
  De még is a vallásháború is közvetlen a hatalomról szól, ami úgye bizonyos érdekeltségek pénztárcáját érinti.
  Olvastam egyszer valahol, hogy végeztek egy kísérletet.Tudósokat, matematikusokat, fizikusokat, bölcsészeket..stb ültettek egy asztalhoz, és adták nekik a magvas feladatot:
  Adott egy hatalmas beton szarkofág, melyben a világ által termelt rádioaktív és más különösen veszélyes anyagok vannak.A szarkofág idővel megtelik és le kell zárni.Egy lezárt bejárata van csak.Találjanak egy módot,mely nemzedékről-nemzedékre átörökíthető információként szolgál, hogy a szarkofágot kinyitni nem szabad, mert az emberiség elpusztul.Mi az a védelem, inforáció átörökítési metódus, mely megmentené az emberiséget, akár 1000- 3000év múltán is, melyet nem felednek?(tekintsünk el a felmelegedéstől és attól, hogy az emberiség előbb dönti romba a világot:))
  Gondolkodtak is eleget a tudósok, de mindannyian oda jutottak,amiben egyet is értettek, hogy hiába tiltás, elrettentés, média, könyvek, internet...stb. nem tudják átörökíthetővé tenni azt az információt, hogy soha ne nyissa ki senki a szarkofágot íly módon. Kivéve egy erre létrehozott külön vallás az,mely biztosíthatná az emberi fennmaradást!Nem érdekes?
  Hát akkor most már érthető, hogy miért tartanak a különböző vallásoktól a "pénztárcások"!Elég egy jól berögzött vallási elem, melyet a hívek örökítenek a hagyományban is, és azon nemigen lehet változtatni.
  A teljesség igénye nélkül, dióhéjban írtam...!
 • Epikurosz
  #113
  Szevasz!
  Hát, ha az olyan eccerű lenne.
  Persze, jobb is így, hogy nem olyan eccerű.
 • Neerpelt
  #112
  Ez az, irtsuk egymást.
 • Theodolit
  #111
  Szevasz!
  Most nem azért mondom de kicsit bénák vagyunk hadi technika terén...minek ez a nagy felhajtás "nézd h tonkre vág mindent a nagy bumbumm" vazze évek óta halgatom ismerősomtől(ha ilyet lát a tévében) h menniyvel hatasásabb volna egyszerune mondjuk kifejleszteni egy robotszunyogot amiben méreg van egyszeruen oda megy megszur valakit ott öszeesik holtan az ennyi minden nem pusztulnak el ártalmatlanok meg az épületek amiket fel lehetne hasznáélni na mindegy......
 • Epikurosz
  #110
  OFF
  "Epi...hát te meg mit tettél?"
  A ! jelekre gondolsz? Én ugyan nem sokat, hoztam a szokásos formám. Gaillardnak (utálja az autókat) beszóltam, és ő beárulkodott (nem vagyok biztos benne, de nagyon sejtem), de ennyit megért. Amúgy én nem írok neki privit, mint "mások", de remélem, hogy az árulkodásáért majd az SG fórum közönségének megvetése fogja sújtani.
  OFF
 • Epikurosz
  #109
  Hát akkor beletraffáltam. :-)
 • dez
  #108
  "Gondolom az adalékanyagok, katalizátorok felületének növeléséről van szó, emiatt a 4x-es erő."

  Igen, és ez már a nanotechnológia egy területe. ;)

  Nanotechnológia

  A nanotechnológia gyűjtőnév az alkalmazott tudomány és technika széles területeit fedi le. Ezek legfőbb közös vonása az anyag tulajdonságainak meghatározása, illetve eszközök készítése 100 nanométernél kisebb léptékben. E multidiszciplináris területen olyan tudományágak működnek együtt, mint a kolloid-kémia, a félvezető-fizika, vagy a szupramolekuláris-kémia."
  link
 • DompR
  #107
  Könyörgök, honnan tudod, hogy nincs? Tudod, nem kötik az orrodra, nem véletlenül (gyk. ezt hívják hadiTITOKnak)
 • KLT
  #106
  "(Egyébként hasonló elven működő terrorista fegyver a gázolaj-ammoniumnitrát mix is, amit bagóért lehet hordószámra előállítani, és a rombolóereje igencsak komoly.) "

  Ez így nem igaz.
  Egyáltalán nem így működik, és nem is kifejezetten terrorista fegyver (használják ipari robbanóanyagként), de tényleg olcsó és egyszerű, cserébe nem olyan könnyű elindítani (más robbanóanyag szükséges hozzá).
 • lopbisz
  #105
  "Ne feledjétek az SG-n vagytok " Nem is feledik! A Névhez hűen mindenki kretén.
 • roliika
  #104
  Látom a színvonal megint megvan. :D Epi...hát te meg mit tettél? Mellesleg Waneknek igaza van, nem kéne manó technológiát ott emlegetni ahol nincs. :D
 • Epikurosz
  #103
  "az orosz kreáció azonban négyszer nagyobb erejű, ami az új, nanotechnika alkalmazásával kifejlesztett anyagnak köszönhető"

  Igen, ez tényleg érdekes állítás, mármint, hogy egy porlasztásos robbanóelegy kifejlesztéséhez nanotechnológiát alkalmazni.

  Gondolom az adalékanyagok, katalizátorok felületének növeléséről van szó, emiatt a 4x-es erő.
 • hispan2
  #102
  A TU-160-as másik neve White Swan, nem BlackJack. A BlackJack melléknevet az amerikai Boeing B-1B Lancer kapta, ami megszólalásig hasonlít a szovjet verzióra, hisz azt másolták le.
  Boeing B-1B
 • uniu
  #101
  értem. biztos más bombákon, pl atombombán is ezért van ernyő...
 • BCS pixel
  #100
  a békéhez minél nagyobb , minél nagyobb pusztító fegyverek kellennek
  ha a döntéshozók tudják, hogy a nyuszi könnyen vissza lőhet, már nem mernek ész nélkül háborusdít játszani
 • Dany007
  #99
  hümmhümm hát jó kérdés, mondtam hogy hülye példa :) De biztos lenne ott valami ami amit megérné... =/ Márcsak arra alapozva is, hogy nagyon keveset tudunk még róla. Hogy mivan a felszín alatt arról mégkevesebbet. De tényleg csak egy rossz példa volt.
 • Doktor Kotász
  #98
  "De nem lett volna hosszútávon nagyobb pénz mondjuk a Mars kiaknázásából? Jó kicsit erőltetett példa, de nem hinném hogy a háború az amivel a legnagyobbat lehetne kaszálni..."

  Szerinted mennyire lenne gazdaságos a Marson bányászni?
 • Doktor Kotász
  #97
  "ejtőernyő minek?
  hogy legyen idő elmenekülni?
  hogy valami stingerrel kilehessen lőni mielőt a földre ér?"

  Ennek a lényege, hogy a tartájban lévő éghető anyag egytized másodpercel a robbanás előtt szétporlad a levegőben és csak a már szétporladt éghetőanyag és levegő egyvelegét gyújtják be, és ha ezerrel zuhanna, akkor ez nem lenne megvalósítható. Lefele fröccsenne sugárban, mint egy zuhany, és nem egyenletesen oszlana el.
 • DompR
  #96
  Pl. egy lokalizált gerilla/szabadságharcos/terrorista(ízlés szerint) tábor ellen jóval költséghatékonyabb, mint a tüzérséges-gyalogságos-tankosromantikus harc. Meg ez kipucolja a földalatti folyosókat, rókalyukakat, stb. szal nem csak terrarista fegyver
 • Dany007
  #95
  " De a robbanáseffekt elég jó lett :) " Biztos már DirectX10-es haszálltak xD

  Amúgy amikor ilyet látok, belegondolok ha csak az elmúlt 100év katonai és a hogyan gyilkoljunk mégtöbb embert project helyett, egyéb tudományokra áldozták fel a dollár trilliárdokat, meg a tudósok garmadáját, hol tarthatnánk már ?
  Ugye mindig, legtöbb esetben a pénz miatt megy a War. Olaj vagy terület vagy csak szimplán a hadiiparból származó profit miatt. ( a másik a vallás =/ )
  De nem lett volna hosszútávon nagyobb pénz mondjuk a Mars kiaknázásából? Jó kicsit erőltetett példa, de nem hinném hogy a háború az amivel a legnagyobbat lehetne kaszálni...
  De tényleg, ha mindezt a sok pénzt, időt, tudóst technológiát, olyan dolgokra használlták volna mint orvostudomány, űrkutatás, alternatív energiakutatás, az élet hosszabítására szánt kutatás vagy bármi ami az emberiséget előre és nem a kipusztulás felé viszi, az nem termelt volna elég pénzt hosszútávon?
  Megint hülye példa, kitalálták az iphone-t, semmi technológiai robbanás nem volt benne, mégis alig 2 hónap alatt eladtak 1 milliót csak egyetlen országban.
  És amúgyis röhej hogy mondjuk egy rákellenes kutatásra mindenféle alapítványokat kell létrehozni meg úgy kell összekönyörögni a pénzt, közben milliárdokat költenek arra, hogy hogy tudnának minnél hatékonyabban embertölni.
  Pedig sz.tem annyi pénzből amit csak az elmúlt 10 évben költöttek ilyesmire, már rég elkészült volna a rák elleni megoldás. na de ez már lehet túl elvonatkoztatott következtetés volt...
 • smokedoc
  #94
  jön egy védelmi repülő, összeszedi a levegőben, és visszaviszi a feladónak !
 • BCS pixel
  #93
  ejtőernyő minek?
  hogy legyen idő elmenekülni?
  hogy valami stingerrel kilehessen lőni mielőt a földre ér?
 • Kain
  #92
  Nekem tetszik :) Mondjuk az kevésbé tetszene, ha mellettem pukkanna el. De a robbanáseffekt elég jó lett :)
 • dez
  #91
  (Főleg, hogy ennek bevetését nem gondolják meg annyira adott esetben, mint a nuke-ot.)
 • dez
  #90
  Nos azért ez is elég nagyot szól, és ahhoz képest valószínű igen olcsónak számít. Ez is alkalmas lehet a megfélemlítésre, hogy pár ilyennel könnyen és olcsón fel lehet számolni egy várost...

  Tényleg: terroristák ellen nem tudom, mennyire jó, de terroristák számára annál inkább...

  Ja, adja isten, hogy ne legyen semmi, de fenyeget azért a nem is túl távoli jövőben itt még energiahordozó, élelmiszer-, stb. hiány, és akkor elindulhat az acsarkodás.
 • Stiff
  #89
  Mi van itten? Szánalom.hu vagy szánalom.hu? Ne feledjétek az SG-n vagytok nem az óvódában, a jó Isten áldjon már meg mindenkit egy kis ésszel....Nem térhetnénk vissza az eredeti témához?