• Dany007
    #121
    " Sajnos tény, hogy a 2.vh. hatalmasat lökött az ember fejlettségi szintjén. A Holdra meg egyértelműen a hidegháború miatt siettek annyira. "

    Ez tökéletessen igaz. És épp ez a szomorú, hogy háború kell ahhoz, hogy egyálltalán rászánják magukat, hogy fejlesszenek valamit és hogy nagyobb összegeket áldozzanak rá.
    Az űrkutatás fejlődése is pont azért állt meg az űrsiklónál (ami volt az oroszoknak is majdnem teljessen megegyező az Amerikaival csak sose szállt fel), mert hirtelen vége lett a hidegháborúnak és nem volt miért küzködni pénzt álldozni. És azóta a hubble, meg 1-2 mars-járón kívül nagyobb eredményeket nem is értek el.

    A témával kapcsolatban még annyit, hogy nem értem miért hasonlítják ennek a bombának a hatását és erejét az atombombáéhoz vagy más nukleáris robbanás erejéhez?
    A fenti grafikán, és valamelyik videóban elmondások alapján is látszik/hallatszott, hogy 300méter sugarú körben végez iszonyatos pusztítást ez a bomba. Már az elején is furcsán kicsi volt ez a szám nekem, csak lusta voltam utánna nézni. Aztán ma felcsaptam a "Technika Krónikája" című vaskos könyvet.
    Ebben i.e. 3000től 1996-ig részletessen leír minden jelentősebb kevésbé jelentő technikai felfedezést egyéb technológiákat bő 670oldalon át.
    1945-nél ugye ott virít az atombomba.
    Egy szép kis ábrán mutatják a Hirosimai 20Ktonnás atombomba hatását.
    800méterenként A,B,C,D sugarú körökre osztották.
    A lényeg, hogy ez az atombomba, aminél azóta jóval nagyobb erejű atomot is készítettek, 800méter sugraú körben mindent letarol!!! 1600m sugárban is közel 40%-os a pusztítás. Namost ehhez képest ez a 300m sugár alig csak a fele a 62évvel ezelőtti Atombombának.
    Szal azt senki nem vitatja hogy hatásos és elég nagy robbanás, sőt a legnagyobb pukkanás ami nem atombomba, de azért a hatása a közelébe se ér.