Berta Sándor

Agytevékenységre reagáló robotkezet fejlesztettek ki

A Johns Hopkins és a Rochesteri Egyetem tudósainak sikerült egy majom agytevékenységét rögzíteniük, majd a jeleket egy robotkéznek továbbítaniuk.

A sikeres kísérlet során a majom közvetetten, a robotkéz segítségével le tudott játszani néhány akkordot egy zongorán. A projekt célja olyan protézisek megalkotása, amelyek a jelenlegieknél jóval pontosabb irányítást és mozdulatok megtételét tesznek lehetővé.

"Reméljük, hogy egy nap már lehetséges lesz egy robotvégtag áramkörének beültetése közvetlenül agyba" - jelentette ki Mark Schieber, a Rochesteri Egyetem kutatója. "Így az áramkör közvetlenül csatlakozhatna az agyhoz és érzékelhetné a kéz vagy akár csak egyetlen ujj számára kiadott mozgási parancsokat" - hangsúlyozta Nitish Thakor, a Johns Hopkins Egyetem mérnöke.



A legtöbb jelenlegi műkéz egyszerű szerkezet és szinte kizárólag fogómozdulatok elvégzését biztosítja. Igaz, nemrég a Touch Bionics nevű skót vállalat egyik szakembere megalkotta a világ első, külön mozgatható ujjakkal büszkélkedő műkezét, azonban ezeknek a protéziseknek az elterjedésére még akár éveket is várni kell. A szakemberek a sikeres teszteknél különböző kézmozgásokra késztették a majmokat, majd közben rögzítették az agytevékenységüket. Ezek után létrehoztak egy algoritmust, amely dekódolta a jeleket, így pontosan tudták, hogy melyik jel melyik mozdulatsort jelöli. Végül a mintákat felhasználták egy robotkéz irányítására. A protézis sikeresen leütötte a billentyűket egy zongorán.

Az első kísérletek azonban offline zajlottak, a tudósok a következő hat hónapban tervezik a világszerte hatalmas érdeklődéssel várt online bemutatót. Ennek során a majmokba elektródákat helyeznek, amelyek a dekódoló alkalmazás segítségével összeköttetésben lesznek egy virtuális műkézzel. Kérdéses, hogy az algoritmus csak az előre rögzített jeleket képes elemezni vagy a valós időben kapott mintákat is. Ezenkívül vannak olyan mozdulatok is, mint például amikor valaki kinyújtja az izmait, amelyeket a szoftvernek szintén fel kell ismernie és meg kell különböztetnie más mozdulatoktól, mondjuk egy billentyű leütésétől.

A terv mindenesetre az, hogy a program mindent megcsinál majd, amire a majmok gondolnak. Ennek eléréséig azonban még sok időnek kell eltelnie. "Ezek az eredmények azonban nagyon biztatóak" - közölte Krishna Shenoy, a Stanford Egyetem munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #20
    Na vajon miért nem a majmócáról láttunk képeket? :)

    Szerintem felfűrészelték a kobakját, és úgy néz ki, mint NEO :(
  • sz4bolcs #19
    lol, akkor ez tök gáz. :-))
    Azok az emberek saját agymenésüket nyomatják bele a kísérletbe.
    Ha a majom megfelelő sorrendben gondol egy banán felbontásánál használt műveletekre, akkor a műkéz lejátssza az Örömódát.. Így nem nagy kunszt.
  • dez #18
    Igen, én is erre gondoltam. A trükk az, hogy akár véletlenszerűen válogatva a tárolt értelmes akkordok között látszólag eredményes a dolog...
  • Petko #17
    http://mousesalad.ytmnd.com/
  • Inquisitor #16
    ", majd közben rögzítették az agytevékenységüket. Ezek után létrehoztak egy algoritmust, amely dekódolta a jeleket, "

    Hány éve láttam ilyet itthoni kutatóktól? 4-5 éve? Csak mögö9ttük nincs se halom dohány, se egy értelmes állam aki támogatná őket ...
  • castorr #15
    A szakemberek a sikeres teszteknél különböző kézmozgásokra késztették a majmokat, majd közben rögzítették az agytevékenységüket. Ezek után létrehoztak egy algoritmust, amely dekódolta a jeleket, így pontosan tudták, hogy melyik jel melyik mozdulatsort jelöli. Végül a mintákat felhasználták egy robotkéz irányítására


    Ebből én azt veszem ki, hogy mindenféle mozdulatot csináltattak a majmokkal. Majd ezeket rögzítve dekodolták, hogy mi-micsoda aztán irtak rá "zongorázó programot".
    Szóval nem korbáccsal tanították a majmokat zongorázni.
  • halgatyó #14
    De azért annak örülök, hogy fejlesztenek.
    Csak az a kérdés hogy kinek a kezébe fog kerülni és mire használja majd.
  • halgatyó #13
    Gondolom, nem lesz olcsó ez a robotkéz. Vajon mikor lesz elérhető a dolgozó emberek számára?

    Jelenleg ott tartunk, hogy a cikkbeli robotkarhoz képest meglehetősen egyszerű szerkezetű térdprotézis is horribilis pénzbe kerül, és esetenként megtagadják a beültetést. Szarnak rá, hogy valaki tolószékbe kerül vagy fogadni kell mellé valakit, hogy naponta tegye tisztába...

    Álom és valóság.
  • UnnameD #12
    Inkább közvetlen a zongorával kéne összekapcsolni, az izgibb lenne.
  • Sir Quno Jedi #11
    MAJMOKAT EXOSKELETONBA!!! Nem kell ide a Terminátor, jön cybermajom és robománkí! Moho Yoyo ideje ím eljövend! :D