Berta Sándor

Robotsólyom galambok elriasztására

A Robop nevű brit cég egy olyan, külsőre a vándorsólyom pontos másának látszó robotmadarat fejlesztett ki, amely akár egy asztali számítógéppel, egy laptoppal vagy egy mobiltelefonnal is irányítható.

A nem túl fantáziadús, a vállalat neve után szintén Robopra keresztelt madár a szakemberek szerint elsősorban a galambok elriasztására lehet alkalmas. A madár pontosan úgy néz ki, mint egy vándorsólyom, képes annak hangjának utánzására és úgy is mozog, mint a ragadozó. A kutatóknak azért esett a választása a vándorsólyomra, mert a valódi életben a galambok természetes ellensége.

A robot belsejében egy miniatűr számítógépet helyeztek el, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak és tárolja a hangokat, rikoltozásokat és még a szárnyaival is verdes. A sólyom távirányítható és a szakemberek pontosan nyomon tudják követni az elvileg akár két héten át is működő akkumulátor állapotát, vagy akár újra is programozhatják a különleges égi vadászt és változtathatnak a hangerősségen. A hangidőzítésért egy chip felel, a hangokat egy beszédchip adja ki, a vízálló hangszórót a sólyom farokszárnyába építették.

A gazdák számos mozgási mintából választhatnak, de a Robop munkatársai azt ajánlják, hogy mindenki maradjon a szabványos, előre beprogramozott mintáknál. Az eddigi tesztek sikeresek voltak. Solymászok szerint viszont a galambok könnyen kiismerhetik a robotmadarakat, így az elriasztás egy idő után már nem lesz eredményes.

A mesterséges példányokat eddig városközpontokban, cégeknél, farmok raktáraiban és épületekben helyezték el, de akár még egy golfpályán is beválhatnak. A liverpooli városvezetés most tíz robotvándorsólymot szeretne vásárolni, hogy elriasszák a galambokat. Mivel a település lesz jövőre Európa kulturális fővárosa, így a probléma megoldása egyre sürgetőbb. Egy szabvány Robop 1850 fontot (2750 eurót) kóstál, ehhez jönnek még az egyéb kiegészítők (tartóberendezések stb.) költségei. Egy átlagos kiszerelésben két madár és hat tartóberendezés található.

Magyarországon nem a galambok, hanem a seregélyek okoznak sok problémát. A híradásokban sokszor hallhatunk a seregélyek kártételeiről, hiszen nyáron a cseresznye, ősszel pedig a szőlőt dézsmálják meg - olvasható a GATE Zöld Klub honlapján, így alighanem hazánkban is nagyon örülnének a gazdák ennek a megoldásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #33
    "seregély elvben őshonos állat a magyar vidékeken. Talán ha lenne megfelelő területű élőhelye"

    Hát nem vagy ornitológus. A seregély tápláléka a gyümölcs ebből pedig mi következik? Az a baj hogy a ragadozók kipusztultak, vércse héja sólyom.
  • BiroAndras #32
    "Most tulajdonképpen kit zavarnak a galambok?"

    Pl. a repülőgépeket.
  • UnnameD #31
    Engem a kutyaszar sokkal jobban zavar, pl ott az emberi tényező is közrejátszik.
  • Falconer #30
    Ki beszel itt kihalas szelerol? Looolll
    Masreszt meg nem kell annyira kozel kerulni a galambfoshoz. Ha megnezed egy rakas olyan utca van, hogy a fel jarda tele van boritva, a hazak homlokzata, stb... Namarmost ez megszarad, viszi a szel, porzik. Szoval nem kell, hogy osszekend magad. De ha ennyire szereted oket, akkor vegyel 10-15 darabot a lakasodba, hagyd oket hogy osszefossanak mindent, aztan meglesz a hangulat.
  • Falconer #29
    Gondold mar at eloszor, mielott hulyesegeket irkalsz.
    Millioszor tobb galamb/gerle van, mint egyebkent az normalis korulmenyek kozott lenne. A varosokban total fel van borulva a termeszetes egyensuly, nincsnek solymok pl, de millio galamb van, ami terjeszti a betegsegeket, a szart mindenhova, baromi idegesitoek stb... Jol alkalmazkodnak a varosi kornyezethez, ezert beloluk van a legtobb. Sokkal tobb, mint amennyi kene hogy legyen. Szoval lehet szegenyeket sajnalni, meg minden, de az igazsag az, hogy valamit tenni kell ellenuk.
    (Amugy meg nemtudom mi ez a szegeny szerencsetlen galambozas, szvsz ocsmanyak is, hangjuk is baromi zavaro,stb)
  • Adam II #28
    Először is senki nem akarja kiírtani a galambokat.

    Másodszor az allergiás ugyanúgy nem tehet arról ,hogy allergiás ahogy a galamb sem tehet arról ,hogy szarik.

    Harmadszor röhejesek az olyan emberek akik saját fajuk kipusztulásán álmodoznak csak azért mert szennyezzük a környezetet és befojásoljuk más élőlények életét. Elismerem az ember egy egoista faj annyira ,hogy nem képes felfogni nem ő fogja tönkretenni a természetet azzal ,hogy szennyezi és egyéb módon befolyásolja hanem egyszer a természet fogja kipusztítani őt valahogy. Másrészt sok ember még a zöldek is úgy kezelik az emberi fajt mintha nem lenne a földi ökoszisztéma része. Kéremszépen mi nem egy másik bolygóról jöttünk mi is itt a Földön fejlődtünk ki mi is részei vagyunk. A természet nem hibázik ha csak nem tételezzük fel ,hogy külső behatás során mutáció jön létre tehát az emberek az evolúció során alakultak ki természetes módon ugyanúgy mint akármelyik faj. Tehát evolúciós szempontból szükség volt egy mondjuk úgy felsőbbrendű fajra ami az ember lett és az ember fejlődésével nyilván befolyásolja a környezetét negatív és pozitív irányban is. Az ,hogy más fajok kárára terjeszkedünk szintén nem egy gonosz emberi dolog ha a hangyák százszor akkorák lennének mint amekkorák és ugyanennyien lennének már lemészároltak volna minden más élőlényt és ezt is teszik most is csak kicsiben. Ahogy duke írta vannak bizonyos állatfajok amik alkalmazkodnak az emberekhez lásd patkány ,svábbogár és a galambok nos ezek az erős életképes fajok. Evolúciós fejlődés során mindig az a faj marad fenn aki képes alkalmazkodni viszonylag gyorsan változó körülményekhez és képes a gyors reprodukcióra. Ha egy panda csak bambuszt eszik és mást nem és ritkán párzik akkor evolúciós szempontból halálra van ítélve függetlenül az embertől ,jó persze mondhatjuk ,hogy az emberek sok bambuszt kiírttottak de csak idő kérdése ,hogy elfogyjon a bambusz másrészt ha a panda életképesebb lenne akkor elkezdene más növényeket fogyasztani.

    Összességében elismerem néha átesünk a ló másik oldalára bizonyos dolgokban de ezért nem kell útálni az embereket és a halálukat kívánni ,és jó lenne kicsit racionálisabban gondolkozni mielőtt érzelmektől túlfűtötten nekiláncoljuk magunkat egy fához tofut rágcsálva bohócot csinálva magunkból.
  • Tyberius #27
    Tehát ha valaki allergiás, akkor az az ő baja, szenvedjen magában? Ez, gondolom, ugyanígy vonatkozik minden egyes krónikus betegségre. Gondolom, Te a remegő lábú öreg bácsinak sem adod át a helyed a buszon, mondván hogy ne ugráljon, az ő baja, hogy reumás.

    Mellesleg ha a galamboknak csak annyi a bűnük, hogy betegséget terjesztenek, és mi, emberek vagyunk a hibásak, hogy képtelenek vagyunk együtt élni velük, akkor feltételezem, nem lenne szabad irtanunk a legyeket, patkányokat, csótányokat és egyéb, a nagyvárosokban egyébként nagyszerűen megélő, és ezért csodálatra és tiszteletre méltó élőlényeket sem. Ez a te érvelésed eléggé messze vezet...

    Ja, és a kiirtás is a te mániád. Te kezdtél el a galambok kiirtásáról vizionálni. Ha nem veszed észre, a cikk nem egy galambirtó Terminátorról szól, hanem egy egyszerű madárriasztó robotról. Mellesleg hol van az megírva, hogy a galamb csak az emberek között élhet? Tudtommal nem háziállat, nagyszerűen eléldegélhetne a vadonban, a pusztán, a dzsungelben, a tundrán vagy akárhol élt addig, amíg az ember meg nem jelent.
  • Bigacsiga #26
    Ó nem erről van szó. Nem lakónegyedet követelnek csupán annyit, hogy eléldegélhessenek mellettünk. Nem, nem jó dolog az ha valakit eltalál a galambfos nade most mégis szerinbted belefér kicsiny agyába, hogy nem szabad ember fölött elengednie magát?
    Vagy talán, hogyha ő nem túl okos akkor nincs helye mellettünk? Valyon melyikőnk az idiótább ha ő véletlenül leszar nem tudva tette következményéről vagy mi ha direkt szánt szándékkal száműzük rosszabb esetben megöljük előre tudva, hogy halálra ítéljük?
    "sőt írtsuk ki az allergiásokat": Nem kell kiírtani senkit nem tudom miért lett ez mánia. Az allergiásoknak csak (szerintem) nem kéne ugrálniuk. "A hiba az ő készülékükben van."
  • Spica #25
    nem szerintem ne írtsuk ki őket és hozzunk létre lakónegyedeket nekik galamb-lakóparkokkal, főúri szemétdombbal, aranyból készített eresz alatti fészkekkel, továbbá engedélyezzük nekik, hogy bárkit és bármit büntetlenül leszarjanak és ennekaz embernek örülni kell, mert óh milyen csodás dolog a kloáka. sőt írtsuk ki az allergiásokat, hogy senki ne nyavalyogjon, a galambellenzőket meg telepítsük ki a vadonba, hogy senki ne háborgassa a nyugalmukat a természetes élőhelyükön, a városban...
  • Bigacsiga #24
    Most komolyan azért kellene a kihalás szélére sodorni egy állatfajt mert szarik?
    Mi is ezt tesszük és szétszenyezzük vele a környezetet a halakat + millióegy organizmust kipusztítunk, de arra most mindjak? Ha nincs anyagcsere meghalunk. Nade, hogy ugyanezen cselekmény miatt egy másik fajt megöljünk... Perzse az ő fekáliája nem bánt senkit, néha leszar ugye egynéhány embert. Előfordul. Néha az autóra fröccsen. Van ez így. Nade senkit komoly bajba nem sodor az biztos. S az, hogy ugye a bélsárban bacilusok találhatók amik adott esetben betegséget okozhatnak aláírom, de hangsúlyozni kell ugyanilyen miénk is, valamint nem tudom, hogy ki kerül olyan közelbe egy adag galambfoshoz, hogy attól komolyabb vírusdózist lehessen kapni.

    Vagy azért mert néhányan allergiásak rá?
    Az allergia nem az állat hanem a allergiás aberációja azért nem kell bántani a madarakat és ha elég ügyes az ember akkor ki kell találni valamit, hogy ezen betegség eltűnjön. Nem a madár, a betegség. Jaaa, hogy nem tudjuk? Szarügy. Akkkor most írtsunk ki egy fajt?