20
-
irkab1rka #20 Na vajon miért nem a majmócáról láttunk képeket? :)
Szerintem felfűrészelték a kobakját, és úgy néz ki, mint NEO :( -
#19 lol, akkor ez tök gáz. :-))
Azok az emberek saját agymenésüket nyomatják bele a kísérletbe.
Ha a majom megfelelő sorrendben gondol egy banán felbontásánál használt műveletekre, akkor a műkéz lejátssza az Örömódát.. Így nem nagy kunszt. -
dez #18 Igen, én is erre gondoltam. A trükk az, hogy akár véletlenszerűen válogatva a tárolt értelmes akkordok között látszólag eredményes a dolog... -
Petko #17 http://mousesalad.ytmnd.com/ -
Inquisitor #16 ", majd közben rögzítették az agytevékenységüket. Ezek után létrehoztak egy algoritmust, amely dekódolta a jeleket, "
Hány éve láttam ilyet itthoni kutatóktól? 4-5 éve? Csak mögö9ttük nincs se halom dohány, se egy értelmes állam aki támogatná őket ... -
castorr #15 A szakemberek a sikeres teszteknél különböző kézmozgásokra késztették a majmokat, majd közben rögzítették az agytevékenységüket. Ezek után létrehoztak egy algoritmust, amely dekódolta a jeleket, így pontosan tudták, hogy melyik jel melyik mozdulatsort jelöli. Végül a mintákat felhasználták egy robotkéz irányítására
Ebből én azt veszem ki, hogy mindenféle mozdulatot csináltattak a majmokkal. Majd ezeket rögzítve dekodolták, hogy mi-micsoda aztán irtak rá "zongorázó programot".
Szóval nem korbáccsal tanították a majmokat zongorázni. -
halgatyó #14 De azért annak örülök, hogy fejlesztenek.
Csak az a kérdés hogy kinek a kezébe fog kerülni és mire használja majd. -
halgatyó #13 Gondolom, nem lesz olcsó ez a robotkéz. Vajon mikor lesz elérhető a dolgozó emberek számára?
Jelenleg ott tartunk, hogy a cikkbeli robotkarhoz képest meglehetősen egyszerű szerkezetű térdprotézis is horribilis pénzbe kerül, és esetenként megtagadják a beültetést. Szarnak rá, hogy valaki tolószékbe kerül vagy fogadni kell mellé valakit, hogy naponta tegye tisztába...
Álom és valóság. -
UnnameD #12 Inkább közvetlen a zongorával kéne összekapcsolni, az izgibb lenne. -
#11 MAJMOKAT EXOSKELETONBA!!! Nem kell ide a Terminátor, jön cybermajom és robománkí! Moho Yoyo ideje ím eljövend! :D -
dez #10 Tudom, de az eléggé korlátozott dolog. Legutóbb, mikor néztem, ott tartottak, hogy le-fel-jobbra-balra. :)
Itt meg bizony az agy mozgási központjaiba juttatott elektródákkal operálnak. (Ma már kvázi rutinszerűen hasonlóan, csak stimulációval csökkentik a Parkinson-kórosok kézremegését - na nem itthon.)
Olyan műkéz már vagy 10 éve volt, amit a kar idegeire csatlakoztattak. Persze messze volt a 100%-os pótlástól, hiszen még mechanikailag sincsenek ott, és csak a főbb idegekkel foglalkoztak. Viszont bénulásos esetekben ez nem megoldás. -
#9 Manapság tudnak olyat csinálni, hogy egy sima EEG szenzoros sisakkal némi gyakorlás után játékokat vezérelnek az emberkék. Némi biofeedback-es gyakorlás után hidd el tökéletesen mozgatná a paciens annélkül is, hogy agyon kéne szurkálni.
Egy gyerek is kb 1-2 év alatt tanul meg ugye járni, a végtagjait használni. Pl a gerinc sérültek rehabilitációja is eltart legalább eddig, szerencsés esetben.
Szal azt barokkos túlzásnak tartom, ha esetleg a kutatók arra hajtanak, hogy a mechakezet egyszerűen rácsatlakoztatják a megfelelő idegekre és már is 100% használhatóságú végtagot kapnak. -
kricsi #8 Mindig is tudtam hogy a németek hülyék...De magyarázza már el valaki, hogy miért akarna a majom zongorázni?
Csak ismételni tudom az előttem lévőket. -
dez #7 Pl. a te agyadba dugdossák az elektródákat? Ha adott helyen nem jó, 25x átrakhatják máshová, próba szerencse alapon? -
#6 Amúgy pl a bionikus füleknél, mert ilyen is van, meg retina is, ugyan így elektrodát szúrnak a paciens hallóidegeibe. Ráadásul fület már viszonylag sokat be is ültettek.
Meg lehetne kérni az egyik emberkét, hogy vegyen már részt a kísérletben, aminek szerintem sokkal kisebb a kockázata egy kézátültetéshez képest. Szal még jelentkező is lenne.
Biztos van egy szadista állatkinzó a csapatban!;)))
Előbb korbáccsal zongorázni tanítják a majmokat, aztán meg élve felboncolják és szétszurkálják az agyukat, a műkéz csak alibi. -
#5 miért nem lehet emberen tesztelni, mér kell ehez majom? Ez nem olyan mint egy gyógyszer, hogy patkányon kell az óvatosság miatt. Miért nem lehet emberrel tesztelni? -
Dexxter #4 Akkor el lehet kezdeni megtanítani a majomnak egy négykezes számot. :)Reméljük mire megtanulja már készen lesznek a szükséges "kellékek" (<-itt a plusz kezekre gondolok.) -
dez #3 (Hozzáteszem, egy adott, tehetségesebb majom példány (mert hogy az állatok sem egyformák) esetleg megtanulhat zongorázni, de az önmagában is szenzáció.) -
dez #2 Ja, nem is tudtam, hog a majmok tudnak zongorázni. :) De csak "néhány akkordot", á, az semmi... :D Mit is csináltak: "A szakemberek a sikeres teszteknél különböző kézmozgásokra késztették a majmokat" - kottát tettek eléjük, vagy fütyürésztek nekik, és ők máris jazz-zongoristákká vedlettek?
Nem inkább az történt itt, hogy pár össze-vissza jel alapján egy szoftver válogatott pár előre betáplált dallam között? Így tényleg odébb van még egy értelmes "online" bemutató (pl. hogy meghámoz egy banánt). Hatásvadász tudomány!? -
#1 "A sikeres kísérlet során a majom közvetetten, a robotkéz segítségével le tudott játszani néhány akkordot egy zongorán."
A technológia kifejlesztése csupán 1 évett vett igénybe, a nehézséget az jelentette, hogy a majmot megtanítsák zongorázni!;)))