Berta Sándor

Elkészült az első bionikus kéz

A Touch Bionics nevű skót vállalat egyik szakembere megalkotta a világ első külön mozgatható ujjakkal büszkélkedő műkezét.

A hivatalosan i-Limb nevű bionikus kéz a világon az első olyan műkéz, amelynek mind az öt ujja akár külön-külön is mozgatható, ezért az eddigi legjobb megoldásnak számít a kezüket elvesztők számára. Az első betegek amerikai klinikákon már meg is kapták az új kezüket, a páciensek többsége az iraki háború amerikai veteránja.

"A technológia, amelyen az i-Limb alapul, hosszú évekig tartó kutatás és fejlesztés eredménye. A protézist az intuitív rendszer vezérli, amely egy jelbemenetre épül. Mindez azt jelenti, hogy érzékeny elektródák segítségével megmérjük a bőr felszínén a biokémikus folyamatok során az izomsejtekben keletkező elektromos feszültséget" - mondta David Gow, a bionikus kéz megalkotója. Az i-Limb kézben minden egyes ujjnak külön motorja van és a műkéz érzékenyen reagál a nyomásértékekre is. Így a viselői felvehetnek egy könnyen deformálódó tárgyat, anélkül, hogy megsemmisítenék azt.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A nyomásadatokat egy szenzor értékeli és azonnal leállítja a motorokat, ha úgy látja, hogy a nyomás meghaladna egy bizonyos értéket. A protézis további előnye, hogy moduláris felépítésű, így azok is használhatják, akiknek részben vagy egészben megsérült, vagy tönkrement az előző i-Limbjük egyik ujja. A megoldás hátránya, hogy rendkívül drága, potom 13 000 euró, azonban a kezüket elvesztett emberek számára új reményt adhat a teljes élethez.

A hagyományos műkezet használó betegek számára az átállás zökkenőmentesen megvalósítható, akár perceken belül megtanulhatják az új funkciókat. "A protézis, amit korábban használtam, alig volt több egy fémkampónál. Az i-Limb ezzel szemben egy dinamikus kéz, amellyel bármit teljesen meg tudok fogni és azt tehetek, amit akarok" - nyilatkozta egy beteg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • keser #36
    Minden férfi ember álma teljesült, itt van a soha el nem fáradó kéz!

  • progee #35
    *nem új, hanem new
  • cateran #34
    Vagy azok sem kellenek és Cyberpunkban:D Gibson Rulez!:)
  • Inquisitor #33
    Ma reggeli hírekben láttam működés közben, elég jól működött a fazonon aki tesztelte.
  • spydee #32
    *nem új, hanem ujj
  • spydee #31
    illetve miért is ne lehetne a jobboldalamon egy bal és egy jobb kéz..a másik oldalon ugyanez. Állandóan kezet szorítanék magammal:-örvendek a találkozásnak uram!- én is uram!...skizók előnyben.
    komolyra ford.: tegnap még egyszerre mozdult az összes új, ma már külön-külön vezérelhető, holnap érzéseket közvetít(hideg, meleg, szúrás, érintés..stb), holnapután szőr és köröm nől rajta meg összeroppant egy kamiont.
  • spydee #30
    én rögtön négyet szeretnék a karból(ha lehet 2db jobb, 2 db bal kezet)(nem keverve az oldalakat, hülye...):D
  • Torzonborz #29
    ezek után már csak egy kis mutáció hiámyzik - melyben a "mágikus" képességek is benne vannak persze - s máris shadowrun világban találjuk magunkat ;)
  • Tripax #28
    Kano- nak a Mortal Kombatban már ien szeme van, és Jax- nak meg egész karja.
  • bandypappa #27
    Tegnap néztem discoveryn este egy müsort, melyben bionikus szerveket mutattak be. Csóka az alkarjába akart egy bionikus fület ültetni, az szerintem durva volt. Már létezik bionikus fül, szem és bionikus sziv is, amit már pár emberbe be is ültettek. Még elég gyerekcipöben jár a dolog, de nemsoká majd csináltathatunk magunknak bionikus szemet 50-szeres zoommal, infraképalkotással meg még sok lehetöség létezik.