Berta Sándor

Kristálygömbön dolgozik a DARPA

A Pentagon kutatóhivatala híres extravagáns és egzotikus terveiről. A szakemberek most egy olyan eszközt akarnak létrehozni, ami segíthet megmondani az egyes harctéri cselekmények alakulását.

A DARPA információfeldolgozási részlege ezúttal a Deep Green nevű programon dolgozik, amelynek célja egy olyan rendszer megalkotása, ami lehetővé teszi a jövőben az amerikai katonai parancsnokoknak a harcokban való döntéshozatalt és a tervezést. Kiszámítható lenne, hogy egy adott harci helyzetben mi lehet a következő jó lépés, ezáltal elkerülhetőek lennének a veszteségek, megvalósulhatna az intelligens harcvezetés.

A kifejlesztendő szoftver egyes részei segítenek egy egység parancsnokának abban, hogy előre lásson dolgokat és valós időben különböző alternatívákat dolgozhasson ki arra az esetre, ha az eredeti terv nem sikerülne. A parancsnoknak elég lesz csak továbbítania a programnak a meglévő adatokat egy harci helyzetről, mellékelni az elképzeléseit, a szoftver pedig valószínűségszámítással kiszámolja, hogy melyik harci forgatókönyvnek mekkora az esélye a megvalósulásra, valamint, hogy az egyes döntéseknek mik lehetnek a mellékvonatkozásai.



A rendszer kitérne minden részletre (ellenfél erőssége, helyzete, mozgása, időjárás és más viszonyok stb.). Nem véletlen, hogy a DARPA-nál el is nevezték a programot kristálygömb-projektnek. A cél, hogy a parancsnokok több lehetséges jövőképpel is szembesülhessenek, megtanulják, hogy az egyes döntéseiknek mik lehetnek a következményei. A szimulátor képes lesz előre megmondani a különböző erő-, terep- és más viszonyok mellett egy ütközet alakulását, illetve, hogy az egyes viszonyok változásával a végkifejlet hogyan változhat.

A tervek szerint a szoftvert, illetve annak egyes részeit tesztelni fogják iraki városi bevetéseken, például Fallúdzsában és Bászrában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Randal #40
    Uhh. Kicsit későn jutottam el idáig.
    Tök feleslegesen vitatkoztatok értelmetlen dolgokon.
    Maga a rendszer értelmes dolog. Elvégre arra való, hogy segítse és ne helyettesítse a hadsereg munkáját. Ezzel a kütyüvel kismillió féle hadmozdulatot fel lehet vázolni és egy esetleges nagyobb változásra is gyorsan tud reagálni.
    Ez nem jelenti azt, hogy a parancsnok tudása, tehetsége sutba van dobva, hisz ő csak eldönti, hogy használja-e a gép által adott tanácsokat.
    A különböző emberi tényezőket úgyse tudják belekalkulálni, de legalább segítséget nyújthat gyorsan és könnyedén, amit egy jó taktikus sikeresen felhasználhat. Mindemelett emberéletet is menthet.
  • rigidus #39
    Ezt a penzt hasznosabb dolgokra is kolthetnek. Pl. elkezdhetnenek energiatakarekos jarmuveken dolgozni az USA-ban is.
  • NEXUS6 #38
    Azért a linken annyiban nem teljes a sztori, hogy végül is a toll kifejlesztése tényleg millió dolláros nagyságrendbe esett! Más kérdés, hogy a cég a fejlesztési költséget a tollak árán kívül nem próbálta a NASA-val, az amerikai állammal vagy más űrügynökséggel megfizettetni.
  • Yurij #37
    Sgbo:Tájékozodtam és a válaszom ceruza
  • spydee #36
    hiába a precíz valószínűségszámítás, amint emberi tényező kerül bele a gépezetbe, már igencsak megnöveli a lehetséges variációk számát...azaz végtelenre. A természeti/időjárási változások is bekavarhatnak. film példa:végső állomás=egy pici apró részleten elindult folyamat óriási hatással lehet eseményekre.
  • Darth Sith #35
    tiszta starcraft. :) szóljanak a Blizzard-os fejlesztőknek, majd ők megírják ezt :P
  • sgbo #34
    Yurij : először tájékotódj (pl űrtoll sztorija : http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Pen )

    És a szokásos amerikai utálat mellett van értelme a dolognak (ha valaki tényleg elolvassa a cikket) : pl alternatív lehetőségek esete (Tábornokok szokása úgy gondolkozni hogy a terveik szerint alakul a dolog), egy szimuláció segítségével rá lehet világítani a tervezésbeli hiányosságokra például...
  • Szemi90 #33
    Hát erre voltak jók régen a hadvezérek, akik a program által felvázolt lehetőségeket a saját tehetségükkel helyettesítették.
    Úgy látszik a "Nagy Amerikai Népbutítás" kezdi meghozni gyümölcsét. Egyre kevesebb önálló gondolkodású tehetséges ember él náluk, ezért kitalálnak ilyen abszurd dolgokat import tudósokkal. Ehhh..
  • Yurij #32
    Ez megint egy amerikai baromság.Anno is volt ilyen a ürbeli toll ha valki emlékszik rá.Na ez megint egy ilyen probálkozás.
    Olyan nagyra van amerika a hadseregével de még 1 háborut sem nyertek meg egyedül.
  • NEXUS6 #31
    Sőt, a katonának ugye MINDENT meg kell tennie a győzelemért!

    Pl egy mesterlövésznek napokig ki kell bírnia, akár mozdulatlanul is, hogy jöjjön a céppont, pl valami nagyfejű parancsnok.

    Hogy veszi a számítógép számításba a fel nem derített lapuló mesterlövészeket.

    Amúgy a terepet is kb 5 cm-es pontossággal be kell digizni, ha harcászati szinten akarják alkalmazni. Bejrútban, Bagdadban szép munka lesz ezzel.

    Persze ha csak hadászati szinten akarnak maguknak jósoltatni, az más. Monnyuk kb arra lesz jó, hogy bizonyos paraméterek változtatásával, mostmár "tudományosan", számítógéppel kiszámolva is olyan tervet tudjon az Elnök a Kongresszus elé terjeszteni, amilyet ő akar. Eddig ugye max a tanácsadókra tudott támaszkodni. Powell, (aki elég jó katona) és Rumsfeld (akiről vagy jót vagy semmit, tehát semmit) eléggé elásták magukat, szal most jöjjenek a gépek, az úgyis olyan trendi.