MTI

Próba alatt az új katonai harci öltözet

Negyven katona próbálja ki a következő hónapokban azt az új harci öltözetet, amelyet 2001-től fejlesztettek ki a mérnökök az amerikai hadsereg kutatóközpontjában.

Elsősorban az uniformisok digitális hálózatát tesztelik, vagyis azt, hogy harci körülmények között miként tudnak egymással kommunikálni a katonák. A ruhapróba helyszíne Fort Dix, egyfajta szellemváros, ahol a "divatbemutató" során zavartalanul lövöldözhetnek a "modellekre". A legújabb katonai divat a biztonság, hiszen a golyóálló mellény ezúttal tíz százalékkal nagyobb lett, a harcosok oldalát is védi, sőt, a has alsó tájait is, és nem utolsó sorban valóban golyóálló.

"Ez a felszerelés ellenáll minden gépfegyver tűzének, mégpedig a kerámia páncél miatt", - állítja Jean-Louis DeGay, a fejlesztők ruha specialistája, aki szerint lehetséges, hogy a becsapódás okozta ütésektől a katona elesik, azonban a testét nem érinti a golyó. A Future Force Warrior-nak nevezett projekt fejlesztői úgy vélik, hogy három-öt éven belül már valódi csatatereken is kipróbálható az új felszerelés.


Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az amerikai hadsereg eddig 150 millió dollárt, mintegy 28 milliárd forintot költött a fejlesztésre. Az egyenruhákban iránykereső rádióadók, és a Google Earth digitális térképéhez hasonló térképek segítik a tájékozódást, és egyúttal megpróbálják meggátolni, hogy saját embereire nyisson tüzet a tüzérség. A védőszemüvegébe épített bélyegnagyságú képernyőn a katona látja saját helyzetét és bajtársaiét is, továbbá az ellenséges páncélosokat, mégpedig méterre pontosan. A legújabb fejlesztések révén a fegyverek is képesek lesznek az együttműködésre: ha egy katona lézerrel megjelöl egy ellenséges célt, a hálózaton a többiek is látják.

Az ehhez szükséges számítógépet minden katona magán viseli, mérete egy szokásos laptop harmadára csökkent, és a katona övére csatolják. "A főpróba most következik, hiszen ahol katonák vannak, ott valami mindig tönkremegy" - véli Josh Deveraux őrmester, a tesztben résztvevők egyike. Az egyik gyenge pont a fejhallgató, amely nagyon gyorsan eltörik. A felszerelésnek komoly súlya van, meghaladja a 33 és fél kilogrammot, ezért a hátizsákot egy kis járműbe teszik, a fegyvereket pedig az eddiginél könnyebb anyagból építik.


Klikk a képre a nagyobb változathoz

Közben a fejlesztők már dolgoznak az újabb harci ruha generáción, hiszen itt egy kollekció némileg lassabban készül, mint a nagy divatházaknál. Erről annyit tudni, hogy az anyag színváltós lesz, a nanotechnológián alapul, antibakteriális hatású, és felismeri a vegyi és biológiai fegyvereket, továbbá természetesen golyóálló. Színe fekete, és vékony anyagból készül majd, a 2025-ös divat szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #99
    Senki nem állította, h COD-ozni ugyanolyan mintha élőben mészárolnál embereket.
    Éppen a hozzászólásomban volt, h mit kéne felhoznod különbségnek. LOL
    A visszalövésről volt szó.. (Te mondtad, h -A valóságban visszalőnek ám! -Mér a CODban nem?? Így már érted a választ?)
    A célkereszt "nemléte" megint 1 szar példa volt, mert ki lehet kapcsolni.
    De szerintem ezt a hozzászólást sem tudod majd értelmezni..
  • vaakuum #98
    egy újabb adalék:
    http://index.hu/tech/blog/2007/06/04/acelnal_is_erosebb_golyoallo_anyagot_fej#comments
  • BiroAndras #97
    "Szóval et ceterum censeo: a katonákat jobb hazavinni."

    Ez nem így működik. Van amikor tényleg szükség van katonákra, és akkor nem árt ha van valami védelmük. De a rendőrök is tudják használni.
  • BiroAndras #96
    "Most tartsunk egy csendes kis emlékezést: amikor a kevlár és társai megjelentek (évekkel ezelőtt) miket írtak az ilyen ruhákról? Meg a gépkocsiba építhető kevláros és hasonló betétekről?
    Azután szép csendesen kiderült, hogy szükség van kerámia betétekre is. Aztán meg hogy rétegezni kell ám titánlapocskákkal meg miacsudával."

    Ezt úgy hívják, hogy fejlődés. Van amit egy adott technológiai szinten meg lehet csinálni, és van amit érdemes megcsinálni. A fegyverek és a páncélok is fejlődnek, így egyre jobb páncélt lehet csinálni, de közben szükség is van arra, hogy egyre jobbak legyenek.

    "Mindig az éppen aktuális fejlesztés a csoda. Az átüthetetlen, legyőzhetetlen."

    Természetesen mindíg az aktuálisan legjobb az aktuálisan legjobb. Legyőzhetetlennek egyébként a marketingesek mondják, ezért kell elolvasni a specifikációt is, onnan többnyire kiderülnek a valüós képességek.
  • BiroAndras #95
    "ráadásul ha nagyobb súlyt kell a katonának cipelnie akkor jóval nagyobb a valószinűsége annak is, hogy eltalálják"

    Erre nyílván gondolnak az illetékesek is.

    "a földön meg már addig lövik amig jólesik..."

    Nem igazán, mivel a társai többnyire elég komoly tűzerővel rendelkeznek, és nem félnek használni.
  • BiroAndras #94
    "A gondja is tényleg az lehet, hogy nagy háttérzajban nehézkes kiszűrni a lövést, pláne, ha pl. a háttérzaj is lövöldözés"

    A mesterlövészek általában nem lövöldözés közben akcióznak, mert akkor többnyire fedezékben vannak a katonák, és sokkal nehezebb őket eltalálni.
  • BiroAndras #93
    "A gyenge pontja szerintem ugyanaz, mint a többi nagyon drága és nagyon technikás eszköznek: a megtévesztő célok sokasága közüli válogatás emberi aggyal sem könnyű feladata."

    A lövések hangja azért elég jól felismerhető. Egyébként ennek a rendszernek van civil változata is, amit a rendőrség használ. Valamelyik amcsi városban tesztelték, és tökéletesen működött.
  • BiroAndras #92
    "A legnagyobb hátrány az, hogy fegyvert adsz emberek kezébe, plusz elhiteted vele, hogy halhatatlan lett a ruhában. ergó megszállás, civilek basztatása( sérthetetlen ruha, istennek képzeli magát,stb)"

    Ezt nem tudom honnan veszed. A civilek ellen egyébként egy szál pisztoly is elég, hogy sokkal erősebbnek érezd magad.

    "vagy akár a baráti tüzet is nyihtat, egy baráti, de más ország katonájára, ha kedve tartja"

    Ez baromság.

    "lásd: iraki invázióban baráti tűzben elesettek száma."

    Az igazi harcokban az ellenséget nem jelzi piros pötty a térképen, és nincs a feje fölé írva a neve pirossal. Szóval negyon nem egyszerű megkülönböztetni a baráti és az ellenséges egységeket egymástól.
  • BiroAndras #91
    "Nem az a fontos, hogy hány sorozatot bír ki meg hogy egy arab hány lőszerrel képes rohangászni a sivatagban..."

    De, pontosan ez a fontos.

    "Egy orvlövésznek általában egyetlen lövésre nyílik lehetősége"

    Az ellenség igen kis százaléka orvlövész, és azok közül se mind jut hozzá megfelelő fegyverhez.
    És még ha meg is sebesül a katona, akkor is lelassulhat annyira a lövedék, hogy ne legyen halálos a seb.

    "Házilag is össze lehet állítani olyan puskát, ami akár 10ezer Joule mozgási energiájú lövedéket is ki tud bocsátani, és nem több 10 kilónál"

    A világ kevésbbé fejlett felén jóval nagyobb nehézséget okozhat ez. ÉS a puskának nem elég erősnek, lennie, az sem árt, ha pontos, ami sokkal nehezebb feladat.
  • BiroAndras #90
    "Olyan páncél ugyanis nincs, amit ne lehetne átütni."

    Nyílván minden páncél átüthető, de attól még nagyonis hasznos tud lenni. Legtöbbször az ellenségnek nincs lehetősége kellően felfegyverkezni (mennyire reális szerinted az összes arab AK-ját lecserélni valami komolyabbra?). És mint már többen is említették a komolyabb fegyver túl nehéz lehet.