40
  • Randal
    #40
    Uhh. Kicsit későn jutottam el idáig.
    Tök feleslegesen vitatkoztatok értelmetlen dolgokon.
    Maga a rendszer értelmes dolog. Elvégre arra való, hogy segítse és ne helyettesítse a hadsereg munkáját. Ezzel a kütyüvel kismillió féle hadmozdulatot fel lehet vázolni és egy esetleges nagyobb változásra is gyorsan tud reagálni.
    Ez nem jelenti azt, hogy a parancsnok tudása, tehetsége sutba van dobva, hisz ő csak eldönti, hogy használja-e a gép által adott tanácsokat.
    A különböző emberi tényezőket úgyse tudják belekalkulálni, de legalább segítséget nyújthat gyorsan és könnyedén, amit egy jó taktikus sikeresen felhasználhat. Mindemelett emberéletet is menthet.
  • rigidus
    #39
    Ezt a penzt hasznosabb dolgokra is kolthetnek. Pl. elkezdhetnenek energiatakarekos jarmuveken dolgozni az USA-ban is.
  • NEXUS6
    #38
    Azért a linken annyiban nem teljes a sztori, hogy végül is a toll kifejlesztése tényleg millió dolláros nagyságrendbe esett! Más kérdés, hogy a cég a fejlesztési költséget a tollak árán kívül nem próbálta a NASA-val, az amerikai állammal vagy más űrügynökséggel megfizettetni.
  • Yurij
    #37
    Sgbo:Tájékozodtam és a válaszom ceruza
  • spydee
    #36
    hiába a precíz valószínűségszámítás, amint emberi tényező kerül bele a gépezetbe, már igencsak megnöveli a lehetséges variációk számát...azaz végtelenre. A természeti/időjárási változások is bekavarhatnak. film példa:végső állomás=egy pici apró részleten elindult folyamat óriási hatással lehet eseményekre.
  • Darth Sith
    #35
    tiszta starcraft. :) szóljanak a Blizzard-os fejlesztőknek, majd ők megírják ezt :P
  • sgbo
    #34
    Yurij : először tájékotódj (pl űrtoll sztorija : http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Pen )

    És a szokásos amerikai utálat mellett van értelme a dolognak (ha valaki tényleg elolvassa a cikket) : pl alternatív lehetőségek esete (Tábornokok szokása úgy gondolkozni hogy a terveik szerint alakul a dolog), egy szimuláció segítségével rá lehet világítani a tervezésbeli hiányosságokra például...
  • Szemi90
    #33
    Hát erre voltak jók régen a hadvezérek, akik a program által felvázolt lehetőségeket a saját tehetségükkel helyettesítették.
    Úgy látszik a "Nagy Amerikai Népbutítás" kezdi meghozni gyümölcsét. Egyre kevesebb önálló gondolkodású tehetséges ember él náluk, ezért kitalálnak ilyen abszurd dolgokat import tudósokkal. Ehhh..
  • Yurij
    #32
    Ez megint egy amerikai baromság.Anno is volt ilyen a ürbeli toll ha valki emlékszik rá.Na ez megint egy ilyen probálkozás.
    Olyan nagyra van amerika a hadseregével de még 1 háborut sem nyertek meg egyedül.
  • NEXUS6
    #31
    Sőt, a katonának ugye MINDENT meg kell tennie a győzelemért!

    Pl egy mesterlövésznek napokig ki kell bírnia, akár mozdulatlanul is, hogy jöjjön a céppont, pl valami nagyfejű parancsnok.

    Hogy veszi a számítógép számításba a fel nem derített lapuló mesterlövészeket.

    Amúgy a terepet is kb 5 cm-es pontossággal be kell digizni, ha harcászati szinten akarják alkalmazni. Bejrútban, Bagdadban szép munka lesz ezzel.

    Persze ha csak hadászati szinten akarnak maguknak jósoltatni, az más. Monnyuk kb arra lesz jó, hogy bizonyos paraméterek változtatásával, mostmár "tudományosan", számítógéppel kiszámolva is olyan tervet tudjon az Elnök a Kongresszus elé terjeszteni, amilyet ő akar. Eddig ugye max a tanácsadókra tudott támaszkodni. Powell, (aki elég jó katona) és Rumsfeld (akiről vagy jót vagy semmit, tehát semmit) eléggé elásták magukat, szal most jöjjenek a gépek, az úgyis olyan trendi.
  • Mythic
    #30
    A sakkban pedig vannak szabályok, hatalmas de mégis véges lépéslehetoség. Még szép, hogy egy számítógép ki tudja számolni a lehetoségek egy adott korlátok mellett. De a háborúban milyen korlátok, szabályok vannak? Szerintem bármit meg lehet tenni.
  • Mythic
    #29
    Most áll egy adott harckocsi egy dombon. A program kiszámolja, hogy jobbról támadjuk akkor meghal 5 katona, ha balról akkor 3. Kiadják a parancsot, hogy akkor támadás jobbról erre a harckocsi mondjuk elmozdul a pozícióból. Erre a gép eszeveszett számolásba kezd, a parancsnok leizzad. Erre kiszámolják, hogy balról mégis jobb lenne. Erre a katonák jobb oldalt visszavonulnak, a bal szárny meg támad. Erre a gép elore megy, akkor megint jon a jobb szárny még a katonák el nem fáradnak és basznak az egészre és hazamennek. :) Program csupán, normális MI-je nincs, tehát kiismerheto. Sokkal konnyebben mint az emberi viselkedés. Tehát ha az USA megcsinálja és bízik benne, sokkal nagyobb veszteségeket okozhat egy olyan ellenséggel szemben aki ismeri a program mukodését, mint az emberi irányítás. Az a "jó" az emberben, hogy kiszámíthatatlan, egy gép pedig kiszámítható. A háborúban pedig jól tudom a meglepetés nagyon fontos.
  • NEXUS6
    #28
    Új harceljárás: nem sima harckocsi aknákat raknak, az utakra, hanem 500Kg robbanóanyagot ásnak el, ami bizti megsemmisít bármilyen járművet. (Lásd legutóbbi Palesztín háború.) Vagy megvárják amíg elhalad a harckocsi és hátulról felülről tobb tucat legújabb HK elleni rakétát indítanak. Vagy új fegyvert vetnek be, pl egy EMP-t.

    A kaotikus rendszerekre nem működik a statisztika, max 3-4 napra tudják az időjárást is pontosan megjósolni.
  • NEXUS6
    #27
    Monnyuk, csak olyanra ami működik is!;)))
  • eax
    #26
    "Ja és holnaptól a DARPA-nál 1 éves időjárás előrejelzési prognózisokat is kiadnak.;)))"

    Valami ilyesmire gondolsz? ;)
  • L3zl13
    #25
    "Mivan ha bekattan egy soldier a lőtéren? Azt biztos nem számolja le. Vagy teszem azt gellert kap egy golyó és meglékeli az oldalvéd srácot."

    És az az egy darab katona mi a f@szt számít egy csata kimenetelében?
    Ezt (hasonlót) el lehet mondani kb minden valószinűségszámításon alapuló dologra, a valószinűségszámítás ennek ellenére mégis nagyon jól működik, és használható valós helyzetekben.

    Olyan hülyeségekkel jöttök, hogy rejtett tartalékok, vagy új harceljárás. Miért a katona előre látja ezeket? Nem, ő is csak a valószinűségekkel számol, és az alapján alakítja ki a tervét, ahhoz meg a gép jobban ért.
    Ha meg improvizálni kell, akkor még mindig ott van az ember.
  • mcganyol
    #24
    egy ilyen harctéri szimuláló program egyáltalán nem követel M.I.-t. Nem többet mint egy sakkprogram. És mégis megveri Kasparovot...
    Persze a sakkprogramoknak is _sok_ évi fejlődésre volt ehhez szüksége és rengeteg kraftra alá, úgyhogy egyenlőre nem valószínű h ez sikeresebb lenne egy tapasztalt embernél, de idővel...
    (ráadásul nyilván tanuló szoftver lesz, úgyhogy egy új hadi csellel / taktikával csak egyszer lehet megszivatni, utána már beleszámolja)
  • Rinc3
    #23
    Azért vicces ez az egész.
    A program kidobja az alternatívákat az elöljáró meg kiválaszt egyet. Erre még öreganyám is képes. Ennyire bíznak az amcsik a vezetőikben?

    Ahelyett hogy pénzt ölnek ilyen megoldásokba, inkább precízebben kéne kiválasztani az embereiket, hogy a legalkalmasabbak kerüljenek be.
    Mivan ha bekattan egy soldier a lőtéren? Azt biztos nem számolja le. Vagy teszem azt gellert kap egy golyó és meglékeli az oldalvéd srácot.

    Nekem a Gyilkos számok sorozat jut erről az eszembe...
  • NEXUS6
    #22
    Ja és holnaptól a DARPA-nál 1 éves időjárás előrejelzési prognózisokat is kiadnak.;)))

    Egy kaotikus rendszer viselkedését bizonyos határokon túl előre jelezni lehetetlen. Ha az ellenség olyan harceljárást vet be, amit ez a progi nem ismer akkor ez az egész, sz.rt sem ér.
  • Mice
    #21
    lol szinte látom magam előtt:
    -elnök úr, ki kell adni a parancsot!
    rázza, rázza,
    -csak még egy picit george!
    rázza, rázza,
    -ki kell adni a parancsot!
    rázza, rázza, rázza, rázza..
    -elnök úr, hasaljon le kérem! atomvillanás job...
    <----->
    <-------------------------------------------------------------------->

    nade most komolyan
    végy csak egy egyszerű terminátor mesét
    landwarrior vagy sem, global communication vagy sem

    mindent nem figyelhetsz meg, tarthatsz számon, ez hülyeség..

    ennyi erővel inkább legózzanak, meg ólomfigurázzanak..
  • mikike
    #20
    ennek elég kicsi a valószínűsége, amíg olybá tűnik, hogy a konfliktusok kezelésére ez optimális megoldás
    (na már, túlzásba viszem)
  • mikike
    #19
    úgy konstatálom, hogy tényleg kezdesz konyítani a programozáshoz

    egyébként gondolom itt valami olyan "MI"-re gondoltak, mint ami a command and conquer (meg a többi RTS)ben van
    nevezetesen, hogy megadott paraméterek alapján képes valószínűségeket számolni
    meg gondolom valami advanced input output interfésze lesz és ready
    (úgyis szereted az idegen szavakat)
  • szurka
    #18
    annyira beteges már ez a háborúsdi...kinőhetnének már belőle XD
  • Lami
    #17
    Pedig nem rossz egy ilyen kütyü. A katonának adot helyzetben döntenie kell. De a harctéri stressz stb. miatt lehet nem éppen a legjobb döntést hozza, meghát nem ismerhet/vehet számításba minden apró kis adatot. De a számítógép igen. A változókat meg nem lehet belekalkulálni, dehát a katona sem tudja ugy megalkotni a tervét hogy minden lehetséges eseményre felkészülne.
  • dronkZero
    #16
    Azért nem ilyen egyszerű ez.

    Arra épül a dolog, hogy az ellenségnek _nincs_ ilyen kütyüje. Meg hát oda is kell menni azt' megölni őket, mert valószínűleg nem fogják elhinni, ha csak megmondod nekik, hogy most ők vesztettek.

    Meg nyilván a már meglévő cuccaikkal fogják kombinálni a dolgot. Saját katonán GPS+Landwarrior, ellenséget folyamatosan megfigyelik(és bomázzák) az UAV-ok.
    Érdekes lesz. Képernyőn látszik mindenki, csak le kell nyomni párszor RTSben a csatát. Aztán amelyik meccsben a legkevesebb amcsi döglött meg, azt kiadni parancsba.

    Volt Irakban valami sziget, amin úgy zajlott le a "csata", hogy az irakiakat ellepték az UAVok, azok meg megadták magukat. Tudták, hogy utána bomba jön. Szóval még akár a rábeszéléses megoldás is működhet... :)
  • AranyKéz
    #15
    Esélytelen, még egy normálisabb, emberi nyelvet megértő M.I.-t se sikerült összegányolniuk, pedig egy nyelvet pár év alatt megtanul egy gyerek; több évtizednyi katonai tapasztalatot, több tucat katonai vezető gondolkodását és együttes eredményét meg főleg nem fogják reprodukálni.
  • lee56
    #14
    Harc a kristálygömbbért loll
  • burninhell
    #13
    ellopja az ellenség és megnézi hogy támadják le őket majd :D
  • Csirke4
    #12
    Generalsban lejátszák azt kész. :D
  • metaljesus
    #11
    akkor még biztos nagyon fiatal vagy :D
  • brueni
    #10
    jó az a szivaros figura a képen...
  • djukel
    #9
    Ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem hallottam.
  • magyarszurke
    #8
    ez jó:D
    most komolyan,nem is kelleneének katonák,hanem bevonulnak az elnökök egy-egy szobába,kitalálnak vmi koholt vádat a másik ellen,beírják,hogy kinek milyen hadereje van,és lemegy a csata virtuálisan.Senki sem halt meg...
  • bandypappa
    #7
    Már látom előre: A felek felvonulnak a csatatérre, a program kiszámolja kinek mekkora esélye van gyözni és a vesztes hazamegy, nincsenek áldozatok.
  • Sanyix
    #6
    Pedig ott volt az ED, és az LC mellett 3. oldalként :)
  • menetrend
    #5
    Lehet mert én sehogy se emlékszem semmi erre hasonlítóra a játékból. Pedig szerettem vele jáccani anno
  • Caro
    #4
    Csak nekem ugrik be az Earth 2150-ből a UCS? :)
  • Petko
    #3
    és a végén majd olyan lesz az amerikai hadsereg mint a régi cnckben az ai, hogy 2 percenként küld 12 db fúrógépes alapkatonát meg 2 bazokást az ellenségre
  • roliika
    #2
    Hmmm...azt hittem már van ilyen progijuk...hát ez gáz. Bár elgondolkodtató, ha egy program számol ki szinte mindent előre, akkor mi a dolga a katonának? Ja persze...nehéz a dolga a katonáának nehééz a dolgaa...lálálááá. Ha eleve tudják, hogy nincs értelme tovább harcolni már jó előre, akkor meg mi a fenéért vannak ott...hm, lehet, hogy a cyber hadviselésé a jövő, és x év múlva online folyik majd a hadviselés?
  • Blist
    #1
    És természetesen megbeszéli az ellenséggel is , nehogy véletlenül improvizálni merészeljen, vagy a rejtett tartalékot bevetni, az embereket, csapatokat, eszközöket soron kívül átcsoportosítani.