99
  • Tetsuo
    #99
    Senki nem állította, h COD-ozni ugyanolyan mintha élőben mészárolnál embereket.
    Éppen a hozzászólásomban volt, h mit kéne felhoznod különbségnek. LOL
    A visszalövésről volt szó.. (Te mondtad, h -A valóságban visszalőnek ám! -Mér a CODban nem?? Így már érted a választ?)
    A célkereszt "nemléte" megint 1 szar példa volt, mert ki lehet kapcsolni.
    De szerintem ezt a hozzászólást sem tudod majd értelmezni..
  • vaakuum
    #98
    egy újabb adalék:
    http://index.hu/tech/blog/2007/06/04/acelnal_is_erosebb_golyoallo_anyagot_fej#comments
  • BiroAndras
    #97
    "Szóval et ceterum censeo: a katonákat jobb hazavinni."

    Ez nem így működik. Van amikor tényleg szükség van katonákra, és akkor nem árt ha van valami védelmük. De a rendőrök is tudják használni.
  • BiroAndras
    #96
    "Most tartsunk egy csendes kis emlékezést: amikor a kevlár és társai megjelentek (évekkel ezelőtt) miket írtak az ilyen ruhákról? Meg a gépkocsiba építhető kevláros és hasonló betétekről?
    Azután szép csendesen kiderült, hogy szükség van kerámia betétekre is. Aztán meg hogy rétegezni kell ám titánlapocskákkal meg miacsudával."

    Ezt úgy hívják, hogy fejlődés. Van amit egy adott technológiai szinten meg lehet csinálni, és van amit érdemes megcsinálni. A fegyverek és a páncélok is fejlődnek, így egyre jobb páncélt lehet csinálni, de közben szükség is van arra, hogy egyre jobbak legyenek.

    "Mindig az éppen aktuális fejlesztés a csoda. Az átüthetetlen, legyőzhetetlen."

    Természetesen mindíg az aktuálisan legjobb az aktuálisan legjobb. Legyőzhetetlennek egyébként a marketingesek mondják, ezért kell elolvasni a specifikációt is, onnan többnyire kiderülnek a valüós képességek.
  • BiroAndras
    #95
    "ráadásul ha nagyobb súlyt kell a katonának cipelnie akkor jóval nagyobb a valószinűsége annak is, hogy eltalálják"

    Erre nyílván gondolnak az illetékesek is.

    "a földön meg már addig lövik amig jólesik..."

    Nem igazán, mivel a társai többnyire elég komoly tűzerővel rendelkeznek, és nem félnek használni.
  • BiroAndras
    #94
    "A gondja is tényleg az lehet, hogy nagy háttérzajban nehézkes kiszűrni a lövést, pláne, ha pl. a háttérzaj is lövöldözés"

    A mesterlövészek általában nem lövöldözés közben akcióznak, mert akkor többnyire fedezékben vannak a katonák, és sokkal nehezebb őket eltalálni.
  • BiroAndras
    #93
    "A gyenge pontja szerintem ugyanaz, mint a többi nagyon drága és nagyon technikás eszköznek: a megtévesztő célok sokasága közüli válogatás emberi aggyal sem könnyű feladata."

    A lövések hangja azért elég jól felismerhető. Egyébként ennek a rendszernek van civil változata is, amit a rendőrség használ. Valamelyik amcsi városban tesztelték, és tökéletesen működött.
  • BiroAndras
    #92
    "A legnagyobb hátrány az, hogy fegyvert adsz emberek kezébe, plusz elhiteted vele, hogy halhatatlan lett a ruhában. ergó megszállás, civilek basztatása( sérthetetlen ruha, istennek képzeli magát,stb)"

    Ezt nem tudom honnan veszed. A civilek ellen egyébként egy szál pisztoly is elég, hogy sokkal erősebbnek érezd magad.

    "vagy akár a baráti tüzet is nyihtat, egy baráti, de más ország katonájára, ha kedve tartja"

    Ez baromság.

    "lásd: iraki invázióban baráti tűzben elesettek száma."

    Az igazi harcokban az ellenséget nem jelzi piros pötty a térképen, és nincs a feje fölé írva a neve pirossal. Szóval negyon nem egyszerű megkülönböztetni a baráti és az ellenséges egységeket egymástól.
  • BiroAndras
    #91
    "Nem az a fontos, hogy hány sorozatot bír ki meg hogy egy arab hány lőszerrel képes rohangászni a sivatagban..."

    De, pontosan ez a fontos.

    "Egy orvlövésznek általában egyetlen lövésre nyílik lehetősége"

    Az ellenség igen kis százaléka orvlövész, és azok közül se mind jut hozzá megfelelő fegyverhez.
    És még ha meg is sebesül a katona, akkor is lelassulhat annyira a lövedék, hogy ne legyen halálos a seb.

    "Házilag is össze lehet állítani olyan puskát, ami akár 10ezer Joule mozgási energiájú lövedéket is ki tud bocsátani, és nem több 10 kilónál"

    A világ kevésbbé fejlett felén jóval nagyobb nehézséget okozhat ez. ÉS a puskának nem elég erősnek, lennie, az sem árt, ha pontos, ami sokkal nehezebb feladat.
  • BiroAndras
    #90
    "Olyan páncél ugyanis nincs, amit ne lehetne átütni."

    Nyílván minden páncél átüthető, de attól még nagyonis hasznos tud lenni. Legtöbbször az ellenségnek nincs lehetősége kellően felfegyverkezni (mennyire reális szerinted az összes arab AK-ját lecserélni valami komolyabbra?). És mint már többen is említették a komolyabb fegyver túl nehéz lehet.
  • BiroAndras
    #89
    "Szerintem meg aza ciki, hogy 20 arab hal meg mire egyáltalán a high-tech katona közelébe kerül."

    Ha jól képzett, és jól felfegyverzett katonákról van szó, akkor talán elég 20. De átlagos fegyveres arabból több száz is kellhet. Ennyire sokat számít a felszerelés és a kiképzés. Nem véletlenül költenek rá ennyit az amcsik.
  • bandypappa
    #88
    Hallgatyo nemsemmi fegyvermániás lehetsz, de a visszarugást csillapitani lehet egy olyan eszközzel ami ugy müködik mint a lengéscsillapitó. Ezt a Tusba szerelik és a mozgási energia nagy részét elnyeli, persze ez a megoldás még ritka, de hatásos és egyszerü.
  • BirRob
    #87
    Csak érdekesség képpen ha, már számolós kedved volt: Az orosz 7.62x39 mm lőszer a torkolati sebessége 710m/s (3200 bar nyomás gyorsítja fel), a lövedék súlya(ami elhadja a csövet) 6g és 12g közt van típustól és gyártási pontosságtól függően, a mozgási energia így kb. 2000J.
  • halgatyó
    #86
    Van a dolognak egy fizikai része is. Számoljunk.

    Tegyük fel, hogy a lőpor a csőben 1500 bar nyomással 20 cm úton gyorsítja fel a lövedéket, amelynek kalibere 9 mm, hossza 20 mm (legyen hengeres és ne hegyesvégű)
    Az anyagára legye két eset: 1.) acél, 8 gramm/köbcenti, ekkor a lövedék tömege 10,2 gramm 2.) nagyobb vidiafúrók hegyéből kifelxelt és összeforrasztott szuperkemény anyag (sziliciumnitrid ellen), vagy valami hasonló különlegesen kemény anyag. Legyen a sűrűsége mondjuk 15, ekkor a lövedék tömege 19 gramm.

    Ha tehát a lőpor 20 cm csőszakaszon 1500 bar nyomással gyorsít (kb. 150N/mm2, ezt a nyomást az átlagos acélok kibírják megfolyás nélkül), akkor nem nehéz kiszámolni hogy a lövedék mozgási energiája 1870 J lesz.

    Ebből kiszámolható a lövedék sebessége: 1. esetben 1350 m/s , másodikban 990 m/s.

    Mekkora fékezőerővel állítható meg ez a lövedék 5 cm úton? nyilván négyszer nagyobb erővel, mint a felgyorsuláskori 20 cm-en, vagyis 4*9356 N, azaz kb. 37 tonna.

    Mekkora a lövedék impulzusa, vagyis mekkora lökést érez a katona? Csak osztás szorzás: ekkora lendülete van egy 8kg-os testne 2m/s sebességgel vagy egy 1 kg-osnak 16-17 m/s sebességgel (az utóbbi ijesztőbb). Ezt túl lehet élni.

    Nagyobb a gond a ruha szerkezetével. Ezt az energiát egyetlen lapka nem tudja felfogni, főleg nem akkor, ha kerámiából van (nagy keménység de alacsony ütőmunka). Csak akkor működhet a dolog, ha több lapka tud együttműködni, és van közöttük valami szívós (energiaelnyelő) kapcsolat.

    Természetesen akkor, ha a lövedék puhább anyagból van mint a kerámialapka, akkor az energia túlnyomó részét a lövedék deformálódása emészti fel. De ha a lövedék igen kemény, akkor ráb**tak azzal a kerámialapkával.

    Szóval et ceterum censeo: a katonákat jobb hazavinni.
  • halgatyó
    #85
    A Kaliber Magazinban leírt, kalasnyikov ellen is védő cucc legalább 25 kiló.
    Ha az orvlövész valami föltuningolt puskát kap, akkor az amcsik se ússzák meg ennél kevesebbel, hiába a titán meg a sziliciumnitrid. És ez még csak a mellény.

    Jó meleg van ott a sivatagban:-))
  • halgatyó
    #84
    Következő kérdés, hogy mely testrészeket védjük és melyeket nem annyira szükséges.

    Amikor katona koromban (1971-72) a lőtéri berendezéseket cipelgettük (javításra és -ról) érdekes megfigyeléseket tehettem. Egyik ilyen az, hogy az álló alakos céltábláknak a hasuk volt leginkább szétlőve. Becslésem szerint 100 lövésből legalább 80 ebbe a régióba esett, a fejet kb. 1-2 találta el.

    Az azonban nagyon fontos tényező, hogy a honvédségi (orosz gy.) fegyverek célzóberendezése és a katonák kiképzése (célzás) nagyon egyforma.

    Ha megváltoztatjuk a fegyver célzőberendezését, vagy a célzó személynek nem hirtelen hasra/térdre vágódáskor kell az "alsó széle közepét" :-)) célozni, akkor valószínűleg teljesen más eredményeket kapnánk.
    Csak elgondolkodtam.
  • kukacos
    #83
    A képek eredetinek tűnnek, és elég frissek (05/24), talán ezért nincsenek még mindenhol fent. Még a publikáció is csak absztraktban van, ha jól látom.

    Nézd meg ezt is:
    http://www.space.com/scienceastronomy/070402_mm_mars_caves.html

    A lyuk fura széle meg egyszerűen ilyen, épp ez a döbbenetes rajta. Mintha ott papírból lenne a Mars felszíne, de akkor nem érteni, miért nincs tele besüllyedésekkel, omlásokkal az egész bolygó. Én arra tippelek, hogy valami olyasmi jelenség lehet, mint a láva által formált barlangok a Földön, pl. http://en.wikipedia.org/wiki/Lava_tube. Más csőszerű képződményeket is megfigyeltek már, amelyek gigantikus féregnek tűnnek. De ha egy síkságnak tűnő terület alatt óriási barlangok húzódnak, akkor tényleg csak a fantázia szab határt annak, mi lehet odalent...
  • halgatyó
    #82
    Pár éve a Kaliber Magazinban volt egy jó összefoglaló cikk a golyóálló mellényekről. 5 kategóriába sorolták ezeket, megadva az általuk kivédhető fegyverek és lőszerek listáját, és a mellények SÚLYÁT

    Erről az adatról sem sok szó esik, pedig fontos adat.
  • halgatyó
    #81
    Most tartsunk egy csendes kis emlékezést: amikor a kevlár és társai megjelentek (évekkel ezelőtt) miket írtak az ilyen ruhákról? Meg a gépkocsiba építhető kevláros és hasonló betétekről?

    Azután szép csendesen kiderült, hogy szükség van kerámia betétekre is. Aztán meg hogy rétegezni kell ám titánlapocskákkal meg miacsudával.

    Mindig az éppen aktuális fejlesztés a csoda. Az átüthetetlen, legyőzhetetlen.
  • halgatyó
    #80
    Amennyire én tudom, az ottani orvlövészek 300-400 méterről lőnek. Ehhez nem kell a meteorológiai viszonyokat mérő puska.
  • Admiral
    #79
    Azoknak, akik a mesterlövészekkel jönnek: egyrészt, messziről (>500 m) egyáltalán nem olyan könnyű eltalálni az embert, igen jó kiképzés kell és jó minőségű fegyver, mert rengeteg tényező van, ami ilyenkor számít (szél a leginkább, plusz hőmérséklet, a cél mozgása, stb). Azonkivül mesterlövész-fegyvereket nem olyan egyszerű beszerezni, tehát nem lehet azt mondani, hogy Irakban csupa iraki DM meg mesterlövész szaladgálna... :) Nyilván vannak páran, és valszeg le is szednek pár amerikai katonát, de egy idő után kilövik őket... És akkor már nagyjából csak a "sima" gépkarabélyos iraki katona marad, akik ellen viszont már tényleg hasznos az ilyen cucc, ami a cikkben van.
  • Admiral
    #78
    Nah látom Te is bejártál Beágyazott Rendszerek előadásra :P
  • pj67
    #77
    Megcsinálták ezt a gondolom méregdrága rucit:"nekünk a katonák védelme mindennél fontosabb" címszó alatt. Namármost ez már olyan drága lehet hogy tényleg véd nehogy a katona otthagyja a fogát és vesszen egy drága overall, vele együtt. Csak vicc volt. Tényleg lenyűgöző az amcsiarmy emberközpuntúsága.
  • bandypappa
    #76
    "Nem értem. CSben meg CoDban nem lőnek rád, v mi?
    Még ha azzal érvelnél, h a stressz, a célzás és lövés különbsége, stb."

    Hogy mi lenne a különbség, 30 kg menetfelszerelés, szélsöséges idöjárási körülmények, bármelyik "hülyegyerek" képes codozni, de a valosgban nincs célkereszt az orrod elött. Én kiprobáltam és célkereszt nélkül nagyon nehéz ám lövöldözni, ugy hogy nem a képernyö közepén van a tüzzóna. Meg ha egyszer fejbelönek nemnagyon tudsz ujraéledni. Sok ember már elhülyült a játékokon, és nem tudják felmérni a valóságot.
  • Tetsuo
    #75
    Nem értem. CSben meg CoDban nem lőnek rád, v mi?
    Még ha azzal érvelnél, h a stressz, a célzás és lövés különbsége, stb.. ;)
  • bandypappa
    #74
    Már egy ideje pampognak a nanotechnologiás anyagokrol, és ha megvalósulnak, durván fölénybe lehet kerülni. Ezek az öltözékek azonnal felveszik a környezetük szinét és ha változik a környezet a ruha is.
  • vaakuum
    #73
    http://www.youtube.com/watch?v=-eaUWhkTjEo&mode=related&search=

    erről az oldalról indulva lehet válogatni az érdekes felvételek között. Keressetek olyat, amiben tényleg lőnek egymásra, majd meglátjátok, mi a különbség a játék/gagyiakciófilm és a valóság között.

    pl:
    http://www.youtube.com/verify_age?next_url=/watch%3Fsearch%3D%26mode%3Drelated%26v%3D7e0GeHt0B90
    ehhez loginolni kell, 18+ éveseknek való tartalom miatt
  • vaakuum
    #72
    Nem tudom, hogy mennyire műxik harctéri körülmények között, de a magyarországról Amcsilandban Phd-zó villanymérnök fejlesztőket már letiltotta a hadsereg a projketről, és saját hatáskörbe vették át a kutatást. Biztosan nem véletlenül.
  • Aldor
    #71
    Nincs olyan páncél ami mindent védene, ezért senkinek nem az a célja, hogy minden ellen védő páncélt feltaláljon, mert nem lehet.
    De ha már ott vagy harci helyzetben, és pont ott találnak el, ahol páncélt viselsz, áldani fogod a tudósokat, hogy milyen jó védelmet fejlesztettek ki neked. Lehet, hogy a lövéstől repülsz 2m-ert, az is lehet, hogy a csontod is eltörik, sőt rosszabb... DE NEM HALSZ MEG, ÉS EBBEN VAN A LÉNYEG!

    Aki pedig ilyenekkel érvel, hogy fejlövés így, fejlövés úgy...hát, CS-ben, CoD-ban stb. nagyon könnyű fejbelőni valakit, de amikor a VALÓSÁGBAN vívsz tűzharcot, akkor máris nem olyan könnyű dolog fejbelőni az ellent...sőt lehet, hogy már azelőtt lelő, mielőtt egyáltalán felé fordítanád a fegyvered.
    Szal visszajutottunk oda, hogy az okosabb győz. A hülyék meg meghalnak...ennyi. (hehe)
  • Tetsuo
    #70
    azért elég furcsa széle van a lyuknak..
  • Tetsuo
    #69
    találtál képeket a NASA weboldalán? Mert én nem. :(
    asszem az NG-n olvastam de ott mindig szar képek vannak.
  • Tetsuo
    #68
    akkor meg előbb, tökmind1.
  • Gascan #67
    ráadásul ha nagyobb súlyt kell a katonának cipelnie akkor jóval nagyobb a valószinűsége annak is, hogy eltalálják, a földön meg már addig lövik amig jólesik... erre mi a szarért nem gondol senki? ilyen áron nem védőpajzsot kell a katonára aggatni
  • Gascan #66
    ez biztos tetszeni fog a katonáknak, hogy mégjobban nehezitik a felszerelést... dehát egy jó katona nem nyavajog :)(miért megoldhatatlan, hogy minden katona csak egy kis modemet visel magán ami összekapcsolja a központi számitógéppel ami üzemelteti a rendszert(akár a szervergépek), igy a súlyból jócskán le lehetne faragni.
  • kukacos
    #65
    A "hirtelen légnyomásváltozást" nevezzük mondjuk a lövés hangjának, ok? :) Valóban be lehet mérni egy lövés helyét a hangja alapján, az ötlet nagyszerű és működhet. A gondja is tényleg az lehet, hogy nagy háttérzajban nehézkes kiszűrni a lövést, pláne, ha pl. a háttérzaj is lövöldözés :) Na meg a mesterlövész is tehet hangtompítót a csúzlijára, bár ilyen drága szerszámmal nem sok arab rohangálhat.
  • Lami
    #64
    Látom ott vagy! ha aHarckocsikba is ezt használják 120mili pc. törő gránátok ellen csak tudhat valamit. Természetesen nem magába használják a kerámiát! :D
  • Freeman42
    #63
    Az Amerikai hadsereg is xbox360-t használ, használjatok ti is :DDD
  • halgatyó
    #62
    Félreértés elkerülendő: én nem vagyok gyakorlott orvlövész, ezt az egylövéses dolgot csak olvastam valahol.
  • HJPOWER
    #61
    Az igazi, szó szerinti Pléh Station :D
  • halgatyó
    #60
    Erről a rendszerről még nem olvastam, bár logikus az ötlet. Ám a működése harctéri körülmények között valszeg nem olyan síma mint a gyári laborban.

    A gyenge pontja szerintem ugyanaz, mint a többi nagyon drága és nagyon technikás eszköznek: a megtévesztő célok sokasága közüli válogatás emberi aggyal sem könnyű feladata.

    Azt persze nem vitatom, hogy a nagyon jól felszerelt és óvatos amerikaiak kb 100-szor kevesebb katonát veszítenek, mint a gyengén felszerelt, és az életet nem túlságosan féltő ellenfél