Hunter

Űrrepülőt teszteltek az olaszok

Sikeres tesztet mondhat magáénak az olasz fejlesztésű Castore űrsikló, miután a légkörbe való visszatérés által az űrrepülőre gyakorolt erőhatásoknak vetették alá.

A teszt során rögzített adatok kiértékelése szerint az űrjármű kitűnően viselte a megpróbáltatásokat, melyeket hamarosan újabbak követhetnek, kikövezve az utat Európa számára a hiperszonikus repülés előtt. Az Olasz Űrrepülési Kutató Központ (CIRA) hófehér, torpedó alakú, hajtómű nélküli prototípusa még február végén emelkedett fel, majd zuhant alá 21 000 méteres magasságból, ahová két ballon juttatta fel. A gép 70 másodperc alatt érte el, majd lépte át az 1 Mach sebességet. Ez idő alatt 6000 métert zuhant, majd működésbe lépett három fokozatú ejtőernyő rendszere, lelassítva az ember nélküli űrjárművet (USV) annyira, hogy biztonságosan landolhasson az indulásul szolgáló szardíniai Tortoli reptérhez közeli vizeken.

A CIRA beszámolója szerint a küldetés célja az űrjármű légkörbe való belépése utolsó fázisának szimulálása volt, melynek adatait több mint 500, a gépen elhelyezett szenzor rögzítette. A 2002-ben indult USV program egészen 2012-ig fut 179 millió eurós költségvetéssel, ami példátlanul takarékosnak nevezhető.

Jelenleg két, egyenként 9,2 méter hosszú, 3,7 méter széles és 1,25 tonna súlyú repülőgép, a Castore és a Polluce alkotja az olaszok "flottáját", a két prototípus felváltva repül a teszteken. A gépek a görög mitológia ikerpárjáról, Spárta büszkeségeiről Kasztórról és Polüdeukészről kapták nevüket. Jelenleg a világ egyedüli működő űrdemonstrátorai, büszkélkedik a CIRA.

Az USV program célja az űrrepülés mellett a légköri hiperszonikus repülés fázisainak vizsgálata az alapvető alkalmazott technikák és módszertan finomra hangolása érdekében, ami nagy segítség lehet a CIRA partnerei számára a jövő nagy manőverezési képességű hiperszonikus repülőgépeinek a fejlesztésében. A programban részt vesz az Európai Űrügynökség (ESA), az Olasz Űrügynökség (ASI), a Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) és az olasz légierő, valamint haditengerészet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SHARK13 #67
    Fiat Spaceship GT
    No komment...digó minóségben én még repülőt sem vennék...
  • Angelwing #66
    Ha a magyar szidásnak számít az már rég rossz.
  • Bohun #65
    Ha ők tipikus magyarok, te tipikus zsidó vagy...

    A fenébe is, ha itt élsz közöttünk, legalább ne szídjál úgy valakit, hogy "magyar"...
  • babajaga #64
    "biztonságosan landolhasson az indulásul szolgáló szardíniai Tortoli reptérhez közeli vizeken."

    Marhák!
  • babajaga #63
    Az a nevetséges hogy ott van az amerikai meg az orosz sikló, és akkor kitalálják a használhatatlant.
  • babajaga #62
    És hogya büdös francba állítja be a leszállás helyét ha nincs korrigáló hajtóműve?
  • babajaga #61
    Ez még véletlenül se űrsikló mert a sikláshoz nincs felülete.
  • cain #60
    hajtómű és vitorlázófelület nélkül még nem szállt le semmi, max zuhant.
  • cain #59
    tesztelhették is, de a puding próbája még mindig az, ha megeszed.
  • Tetsuo #58
    1ébként azt hittem, (szuper)számítógéppel ilyet már tudunk tesztelni..