Hunter

Sikeres küldetést zárt a Discovery

Gond nélkül landolt a Discovery űrsikló, ezzel újra beindulni látszanak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) összeszerelési munkálata Az Atlantis augusztus végén indul útnak újabb rakománnyal a fedélzetén.

A Discovery legénysége az összes célkitűzését teljesítette, sikeresen eljuttatták az űrállomás fedélzetére a már várva várt ellátmányt, megjavítottak egy, az összeszerelési munkálatok folytatása szempontjából kritikus robotkart, és újra háromfősre duzzasztották az állomáson szolgálatot teljesítők létszámát.

A NASA által az emberi űrrepülés történetének legnagyobb szabású összeszerelési munkálatának titulált űrállomás bővítés folytatását az Atlantis augusztus 27-re kitűzött útja indítja el, mely során a fő nappanel tartószerkezet végére újabb jókora energiaforrásokat szerelnek fel. Az űrsikló kilövésére valamivel több mint egy hét áll rendelkezésre, augusztus 27. vagy 28. és szeptember 7 között. Ha ebben az időintervallumban nem sikerül elstartolnia, akkor legközelebb októberben próbálkozhat újra, a köztes időben ugyanis egy Szojuzt lát vendégül az állomás, ami az új legénységet szállítja az ISS-re, illetve a munkálatok megfelelő fotódokumentálásához sem lennének megfelelőek a fényviszonyok.

Térjünk vissza azonban a Discovery-hez. Az űrsikló kitűnő állapotban kezdte meg a visszatérési manőversorozatot. Szombaton az üzemanyag rendszer egyik hidraulikus egységénél ugyan szivárgást észleltek, azonban a későbbi telemetriai adatok nem mutattak semmiféle rendellenességet, az üzemanyag fogyasztás sem nőtt meg Vasárnap az orrkúp és a szárnyak bevezető éleinek lézeres letapogatásával folytatódott az ellenőrzés, melyek szintén megnyugtatóak voltak.


Így már csak a földi időjárás okozhatott gondot a visszatérő legénységnek, de végül ezzel sem volt különösebb gond. Az eredetileg kijelölt 33-mas leszállópálya közelében néhány perccel a landolás előtt viharfelhők kezdtek gyülekezni, ezért az űrsiklót átirányították az űrközpont túlsó részén fekvő 15-ös pályára. A közel 90 méter széles és 4500 méter hosszú betoncsíkot a tervezett időpontban, magyar idő szerint tegnap 15 óra 14 perckor érte el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zedas #18
    Lehet összevonva is:

    "A NASA egy merész lépéssel 50%-kal megemelte az űrállomáson szolgáló szeményzet létszámát, ezzel majdnem duplájára duzzasztva azt!"
  • RpPRO #17
    Az 50%-os emelkedes... gondolj bele, ha a fizud is ennyivel megugrana. :D
  • L3zl13 #16
    Mit szólsz ahhoz, hogy "majdnem duplájára"
  • Alexease #15
    Gondolom a TV-ben meg ugy mondtak, hogy: "Mar negyed tucat urhajos..." ;))

    De a legjobb: "Majd' egy tized szazad ember halt meg!" :))))))))
  • Emmegki #14
    "háromfősre duzzasztották" - 2-ről 3-ra, az aztán a duzzasztás... Hatásvadász kifejezések rulz.
  • kristiaan #13
    talan most :(
  • kristiaan #12
    itt e :)
  • Caro #11
    De te először Solid BOCKET ROOSTER-t írtál :)
  • fourgee #10
    A Nasa oldalán mindenhol Solid Rocket Booster volt írva. A neve lényegtelen, az a fontos, hogy csináljanak nekem egy ülőhelyet rajta, egy kis ablakkal, amin kinézhetek, aztán én leszek a világ legboldogabb embere. Föld körüli pályára viszont nem szívesen mennék, ki tudja, hogy hogyan sikerül a visszatérés... Nem jó dolog szétégni :) Bár azt még nem próbáltam.
  • Caro #9
    Nem inkább Solid Booster Rocket? :)