Hunter

Spanyolnáthával a madárinfluenza ellen

Újjáélesztették az I. Világháború után több tízmillió embert elpusztító vírust egy magas biztonsági szintű amerikai laboratóriumban, hogy segítségével felvehessék a harcot a madárinfluenza egyre növekvő fenyegetésével.

Meglepő módon az 1918-19-ben tomboló H1N1 vírus, közismertebb nevén a spanyolnátha maga is egy madárinfluenza törzs volt, ami átterjedt az emberekre - állítják az előzetes elemzések alapján a tudósok. A spanyolnátha nem kevesebb, mint 50 millió ember halálát okozta, ezzel kivívta magának a 20. század legnagyobb járványa címet. A tüsszögéssel és enyhe lázzal kezdődő betegség a tüdőt vette célba és pár nap alatt elvitte a megfertőződött pácienseket, akiknek tönkre tett tüdeje gyakran telítődött vérrel.

A kutatók egy, a betegségben elhunyt és Alaszka fagyott altalajában konzerválódott nő tüdőszövetein vizsgálták meg miért lehetett az 1918-as vírus ennyire veszélyes. A ritka minták genetikai maradványainak ingerlésével a csapat pontosan rekonstruálta a vírus nyolc génjének kódjait. Ezután a génszekvenciákat baktériumokba ültették, majd sejtvonalakba juttattatták, így többszörözve a vírus összes protein-kódoló részét. A több mint nyolcvan évvel ezelőtt eltűnt kórokozó augusztusban éledt újjá az Egyesült Államok Járványügyi Központjának (CDC) egyik magas biztonsági szintű laboratóriumában, ahol a vírust egereken, csirke embriókon és emberi tüdőszöveten tesztelték. Hogy felmérjék veszélyességét, az újraalkotott vírus egyes génjeit más influenza vírusok génjeivel helyettesítették. Az egereknél ugyanazt a hatást érte el, mint az embereknél a háború után, rendkívül gyorsan terjedt és pusztította el áldozatait.

A súlyos károsodásért az elemzések szerint egy haemagglutinin-kódoló gén a felelős, ez teszi lehetővé a vírusnak, hogy összekapcsolódjon a tüdő sejtjeivel. Nagy szerepet játszik további három gén is, melyek polimeráz enzimeket kódolva a vírus alapvető szaporodási mechanizmusát alkotják meg. A felfedezések azért érdekesek, mert segítségükkel jobban behatárolhatók a vírus azon pontjai melyek ellen a gyógyszereknek és oltóanyagoknak fel kell venniük a harcot.

Dr. Jeffrey Taubenberger, az amerikai Fegyveres Erők Kórtani Intézetének munkatársa úgy vélekedett, hogy az 1918-as vírus szintén egy madárinfluenza törzs volt, csupán az aminosavaik számában tapasztalható némi eltérés, viszont három olyan részlet is van az 1918-as vírus genetikai kódjában, melyek mutálódtak, és feltűnő hasonlóságot mutatnak az eddig csak madarakban megtalált influenza vírus kódjaival. Ha ez igaz, akkor tovább fokozódik a H5N1 vírus körül kialakult pánik, ami eddig csupán 60 ember halálát okozta, a szakértők jelentős része szerint azonban megismétlődhet a múlt századi pusztítás, különösen, ha egy emberi influenza törzzsel egyesül. A vírus nem könnyen terjed át a madarakról az emberre, vagy emberről emberre. A fő aggály, hogy a vírus mutálódhat, olyan géneket szerez, ami fertőzőbbé és gyorsabban terjedővé teszi. Időközben többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a CDC csupán a második biztonsági szinten kezeli az 1918-as vírust.

Ezen a szinten a kutatók légzősisakokat viselnek, azonban "űrruhájuk" nem teljesen szigetelt. A legmagasabb szinten olyan kórokozókat tartanak, melyek ellen nincs semmilyen ellenszer, miközben az újjá élesztett vírus ellen sincs jelenleg semmilyen tesztelt gyógyszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Horváth János #29
    Hát ha ez bekövetkezik, akkor igazán baj lessz.
    De azért én bízok az ember immunrendszerében, talán még sem vagyunk annyira "legyengülve", mint a I-II.Vh. idején.Máskülönben a gyógyszerkutatás rengeteget fejődött, vannak szerek, amiket be lehet vetni egyes "különleges" bajok ellen.Más kérdés, hogy ezeket kiadják-e a titkos laborokból,a millió földi halandóknak, vagy csak egy kissebb, gazdagabb réteg kapná meg !!??
    Persze vannak rejtélyes kórok, - légionarius ebola stb.(most Kanadában, vagy hol ) amik megoldásra várnak.

  • dez #28
    Nem ez a baj. Az a veszély fenyeget, hogy ebből és más vírustörzsekből létrejön egy olyan, ami könnyen terjed emberről-emberre, és halálos is egyben.
  • Horváth János #27
    Én azért mégis optimista vagyok, nem kell ennyire felfújni a madárinfuleza kifejezést, 2005-ben.
    A kiinduló országokban, Kina, Indozénia, Közelkeleti államokban;- a szárnyasok tartása,nevelése lehet hogy az alapvető humán-higéniás követelményeknek sem felelt meg, nem kaptak levegőt, napfényt, tiszta vizet,csak rejtett faketreceket. És akik foglalkoztak velük lehet hogy eggyütt aludtak, éltek velük.A híradásokban csak pár 50-száz ember halt meg, ami nem jelent máris járványt.
  • dez #26
    Nem is a halliszt a legnagyobb baj, hanem a hormonok, szteroidok, és egyéb szerek, amiket adnak nekik.
  • Epikurosz #25
    azér vannak halevő madarak is...
  • Horváth János #24
    A mostani "madárinfulenza" kifejezés szerintem pont a nevében rejtözik.

    Nézzük csak az elözményeket; a keletkezése onnan indul ki, ahol több évtizede a szárnyasok, csírkék tartása a napi megélhetés biztosítéka volt. (Kína,Indonézia, távol-keleti államok.)
    Persze it Európában is.
    Mára most a minél több, gyorsabb késztermék elöállítása a cél, és ez "természetellenes" gyors hatású tápszerek etetésében nyílvánul meg.A látszólag kifejlett baromfiakat aztán futószalagszerüen levágják, nem gondolva arra , hogy még ki nem fejlett immunrendszerü állatokban a lappangó,(esetleg emberre is veszélyes vírusokat)betegségeket csomagolnak a késztermékbe.
    Nem várják meg, amíg az állat természetes körülmények közt, rendes életciklusban eléri a levágást!
    Például a csirkének "hallisztes" kiegészítésű gabona-darát adnak.Mikor volt kapcsolatban a csirke a hallal? Tán halászott?
    A madarak; galambok,sirályok,verebek meg az etetőkből továbbviszik a hallisztet,vitaminozott-agyonkezelt tápokat,stb.
  • citkar #23
    sztem lenne sokkal veszélyesebb vírus is erre a célra,bár lehet így kevésbé feltünő?:o)
    de van olyan szakértő aki meg van győződve h az AIDS is mesterséges s nem a természetben kialakult vírus
  • Caprioli #22
    Sajnos nem volt időm végigolvasni a fórumot, csak átfutni. De az egyik Robin Cook könyvben ugyanígy ásták elő a spanyolnátha-vírust, és élesztették újra. Persze ott a "sötét oldal", és a cél az új járvány volt, ami nem jött létre, mert mégse tudták teljesen helyreállítani a vírust.
    Bocs, ha már írta vki!!
  • dez #21
    Hát igen, több tényezős a dolog, nem jó egyet kiemelni, és mindent arra fogni.

    Amúgy most megint eléggé betegesek az emberek. Még ha ez nem is látványos betegségekben nyilvánul megy (legalábbis nagy számban).
  • Epikurosz #20
    Bizony, így volt.
    Mert a pestisvész után mindjárt jött a reneszánsz (újjászületés, rinascimento).
    Elkezdtek az emberek olvasni, többek között olyan ókori szerzőktől, akik hasonló járványokat már leírtak. Vagy más földrészekről érkező információkat is kezdtek elemezni. A pestis után megnőtt a munkaerő ázsiója. Másrészt, a szegényekkel már nem bántak olyan könyörületesen, mint előtte, mert látták, hogy a mocskos, higiéniát nem ismerő emberek jobban terjesztik a kórt. A reneszánsz idején fellendült a természetgyógyászat is, hogy aztán a boszokrányüldözések idején kicsit visszaessen. Szegény javasasszonyok, füvesemberek, - már a fehér mágiát művelők, mert voltak fekete mágiát gyakorlók is - előszeretettel adták szentek neveit a gógyfüveknek, mert így nem lehetett bemártani őket, mint bocszorkányokat.
    Szent László füve = keresztesfű
    ...mert azért mégsem lehetett kígyófűnek nevezni a pestis ellenszerét, hisz a kígyó a Paradicsomban a csábítás jelképe volt

    St. John's worth (orbáncfű)

    Roppant érdekes ez a cikk: http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/V/2/106main.htm