Hunter

Gyémántok a világűrből

A csillagközi űrből származik a Föld egyik legritkább kincse, az úgynevezett fekete gyémánt, állapították meg a Floridai Nemzetközi Egyetem tudósai.

Az Astrophysical Journal online kiadásában megjelent eredményekhez a Garai József és Stephen Hoggarty nevével fémjelzett floridai csapat a Brookhaven Nemzeti Laboratórium infravörös szinkrotron sugárzását használta fel a fekete, más néven karbonádó gyémántok eredetének felfedezéséhez. A vizsgálatok szerint a fekete gyémántok színképe megegyezik a kozmikus nano-gyémántok és a meteoritokban található preszoláris gyémántokéval. A földönkívüli eredetet a nitrogén és a hidrogén jelenléte is bizonyítja, utóbbi a hidrogénben gazdag csillagközi űrre utal, magyarázta Hoggarty.

A fekete gyémánt - ellentétben hagyományos társaival - csak Brazíliában és a Közép-Afrikai Köztársaságban található meg, rendkívüli keménységük miatt elsősorban az ipari fúrógépekben használják. A karbonádó elnevezés a brazilok által beszélt portugál nyelvből adódik, amit még a 18. század közepén ragasztottak rá a porózus faszénhez való hasonlósága miatt.


A hagyományos gyémántokat kimberlitből, a vulkánok által nagy, több mint 100 kilométer mélységekből feltörő, a felszín közelében megmerevedett magmás kőzetből bányásszák. Az anyag gyors felszínre törésének köszönhetően marad meg az az egyedi kristályszerkezet, ami a gyémántokat a Föld legkeményebb természetes anyagává teszi, taglalta a részleteket Sonia Esperanca, a kutatást finanszírozó Nemzeti Tudományos Alapítvány földtudományi részlegének program igazgatója.

Ausztráliától Szibériáig, Kínától Indiáig a hagyományos gyémántok geológiai környezete gyakorlatilag azonos, ezek egyike sem alkalmas a fekete gyémántok létrehozására, tette hozzá Hoggarty. Az elmúlt évszázadban megközelítőleg 600 tonna hagyományos gyémántot hoztak felszínre, azonban egyetlen darab karbonádó gyémántot sem találtak ezeken a mezőkön. Az új adatok teljes egészében alátámasztják Hoggarty korábbi kutatását, melyben azt igyekszik bebizonyítani, hogy a fekete gyémántok szupernóva robbanások melléktermékei, melyek egykor aszteroida méretekben szelték át a világűrt, mielőtt landoltak volna a Földön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • rebot2 #124
  "Az a bizonyos XIX. századi fizika nagyon jól működik. A XX. századi elmélkedések meg nem annyira. Pl. ha igaz lenne a Heisenberg féle határozatlanság, akkor nem is élhetnék, nem lenne a tárgyaknak stabil állapota, stb. "

  Valamit olvastál és ez fordítva rögzült az agyadban. Ha nem lenne határozatlanság, akkor nem lenne stabil világunk, mert az elektron bele tudna esni az atommagba.
  Az a régi fizika nagyon jól működik BIZONYOS KORLÁTOK KÖZÖTT.
 • wanek #123
  Wikipédibajnok! Inkább programozz. Az talán jobban megy. Ismét mellébeszélsz, és szajkózod a zavarosban halászó, bizonyíthatatlan dolgokra hivatkozó szélhámosok képzelgéseit.
  A XIX. századdal nem én jöttem elő. A XX. századdal kapcsolatban meg amit írtam: az azt jelenti, hogy ott már sok a szélhámosság, de természetesen nem minden.
 • BiroAndras #122
  Próbálj meg a XIX. századnál később született írásokat olvasni. Tele van a net részletes, és közérthető leírásokkal minden témában.

  "Wikipédiabajnok! Nem érdekelnek a wikipédiás linkjeid. Hiteltelenek."

  Te nem vagy normális (bár ezt eddig is tudtuk). A wiki a legmegbízhatóbb forrás a neten. De nekem tök nyóc. Javasol más forrást, ami 1900 utáni.

  "Ha egy részecskét ki lehet mutatni, akkor mitől virtuális?"

  Nem lehet kimutatni, csak közvetetten (azáltal, hogy kölcsönhatásba lép a valódi részecskékkel). Ettől virtuális. Javaslom olvass utánna.

  "Egyelőre még az sincs feketén-fehéren bebizonyítva, hogy vannak fekete lyukak."

  Mivel ugye ahogy nevük is mondja feketék, és odamenni se tudunk, nem olyan egyszerű őket megfigyelni. Viszont közvetett bizonyíték számtalan van a létezésükre.

  "Az a bizonyos XIX. századi fizika nagyon jól működik."

  Kivéve amikor nem. Megint csak a művelődést javaslom. A kvantumfizika alapjelenségei : fotocella, feketetest sugárzás, színképvonalak. Ezek egyike sem magyarázható a klasszikus fizikával. És ezeken kívül van még rengeteg, amit később fedeztek fel. Pl. a az egyik legtutibb a kétréses kísérlet.

  "Pl. ha igaz lenne a Heisenberg féle határozatlanság, akkor nem is élhetnék, nem lenne a tárgyaknak stabil állapota, stb."

  Ismétlem : művelődj. Ha kicsit utánnaolvasol, rájössz, hogy a bizonytalansági reláció csak atomi szinten észlelhető, makroszkópikus méretekben elhanyagolható a hatása.
 • wanek #121
  Wikipédiabajnok! Nem érdekelnek a wikipédiás linkjeid. Hiteltelenek.
  Ha egy részecskét ki lehet mutatni, akkor mitől virtuális? LOL!
  Egyelőre még az sincs feketén-fehéren bebizonyítva, hogy vannak fekete lyukak. Előbb azt kéne egyértelműen bebizonyítani, aztán utána lehet képzelődni párolgáson.
  Az a bizonyos XIX. századi fizika nagyon jól működik. A XX. századi elmélkedések meg nem annyira. Pl. ha igaz lenne a Heisenberg féle határozatlanság, akkor nem is élhetnék, nem lenne a tárgyaknak stabil állapota, stb.
 • wanek #120
  Ennek semmi köze a telepátiához. Az elvileg egészen más dolog lenne, ha lenne. De nincs.
 • wanek #119
  ????? A térgörbítés kamu. Nem is értem, hogy miért nekem, és miért ahhoz a hozzászóláshoz írtad.
 • BiroAndras #118
  "Hogy miért baromság a térgörbítési agyrém? Mert a térben vannak bolygók, csillagok. Akkor azokat is egymás mellé lehet a görbítéssel tenni? Abból lenne csak katasztrófa."

  Miért zavarná a természetet a katasztrófa lehetősége?
  Egyébként a görbülés nem csakúgy magától történik, és nem is akárhogy.
 • BiroAndras #117
  "Ismerem a relativitáselméletet."

  Már kiderült, hogy nem.

  "Több dolog is sántít, illetve hibás."

  Konkrétan?

  "Egy abszolút üres térben nincs semmi."

  Érdemes lenne túllépned a XIX. századi fizikán. A virtuális részecskék léte pl. már kísérletileg bizonyított többféleképp is.
  Pl. ezzel magyarázható a spontán emisszió, a feketelyukak párolgása, és még jópár dolog.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_particle
 • BiroAndras #116
  nem CSAK elmélet
 • BiroAndras #115
  "Elmélet, elmélet, elmélet. Semmi megfogható. A semmi görbíthető."

  Ez már rég nem elmélet.