Hunter

Don Quijote ezúttal egy aszteroidával küzd meg

A mesebeli spanyol lovag Don Quijote, aki arról vált híressé, hogy nekirontott az ellenségnek vélt szélmalmoknak, hamarosan újra útnak indul egy világmegmentő kozmikus küldetés képében.

Az egyik űrhajó becsapódik az
aszteroidába, miközben a másik
biztonságos távolságból figyeli
az eseményeket
Az Európai Űrhivatal (ESA) magas prioritással látta el a spanyol tervezetet, melynek feladata, hogy kamikáze stílusban megtámadjon egy közeledő aszteroidát. A cél, hogy lássák vajon egy űrhajó képes-e eltéríteni egy ütközőpályán a Föld felé tartó aszteroidát.

Két űreszközt fognak elindítani, az egyiket Cervantes klasszikus meséjének merész lovagjáról Hidalgónak nevezték el, míg a másikat a derék fegyverhordozóról Sancho Panzának.

A két űrhajót egy időben lövik ki, azonban Sancho fogja gyorsabban elérni a célt, így hét hónapnyi idő áll az aszteroida belső szerkezetének tanulmányozására szeizmométerek és egyéb műszerek segítségével. Ezután Sancho végig nézi, ahogy Hidalgo irodalmi névrokonát utánozva nekiront áldozatának.

A keringő Sancho és a földi távcsövek figyelmesen végig kísérik milyen hatással lesz a becsapódás az aszteroida sebességére és irányára. Ugyanakkor az aszteroida körül pályán levő Sancho képes lesz megvizsgálni a becsapódás következtében kilökődő törmelékeket, és bepillantást nyerhet a belső szerkezetbe.

"Ebből meg fogjuk tudni, hogyan reagál a célpont egy becsapódásra" - mondta Dr. Alan Harris, a Földközeli Objektum Küldetés tanácsadó testületének elnöke. "Ha végiggondoljuk egy veszélyes objektum észlelése és az ellene való védekezés eseményeinek láncolatát, akkor egy olyan terület van melyben egyáltalán nincs tapasztalatunk, ez pedig a közvetlen kölcsönhatás egy aszteroidával, ami megpróbálja megváltoztatni a pályáját."

A csillagászok tudatában vannak annak az aszteroida becsapódásnak a pusztító hatásával, ami a dinoszauruszokat 65 millió évvel ezelőtt elsöpörte, és eddig valamivel több mint 1000 olyan nagy űrobjektumot fedeztek fel, ami egy napon akár össze is ütközhet a Földdel.

Bár arra nem sok esély van, hogy egy kamikáze űrhajó becsapódásával megsemmisítse a veszélyforrást, azonban kelthet egy viszonylag kis mennyiségű energiát, ami a tudósok szerint elegendő lehet, hogy letérítse a számunkra kedvezőtlen pályájáról.

Ha minden terv szerint zajlik, akkor a Quijote küldetés 2010 és 2015 között indulhat útjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #43
    De érdekes....

    a fórum lesüllyedt a cikk szinvonalára :) Ez felvet egy szociológiai elméletet.
  • kukacos #42
    Tetsuo nem, mert csak halvány lila elképzeléseink vannak az aszteroidák belső felépítéséről, sűrűségéről, lökéshullámokra adott reakciójáról, estébé, estébé, az adatok hiányoznak, és akkor már egyszerűbb kipróbálni.
  • [HUN]PAStheLoD #41
    na és ? lepotyog pár .. majd megint fellőnek párat :]
  • Tetsuo #40
    Szerintem, a Nap nagyobb kárt okoz a műholdnak, mint néhány 100km-re (de talán mondjuk 50km-re) tőle 1 atomrobbanás.
  • bah #39
    Egy föld közeli atomrobbanás nem okozna kárt a műholdhálózatban?
  • Tetsuo #38
    Nem értem, minek szonda ezt 1 fizikus nemtuggya kiszámóni?
  • [HUN]PAStheLoD #37
    a végén még túléli .. szal egy NAGY darabra tartogassuk anettkát :d
  • kukacos #36
    Anettka kaliberű tömegpusztító fegyverrel már tényleg vétek lenne beszennyezni a világűrt...
  • Tetsuo #35
    Akkor, marad Anettka.
  • kukacos #34
    Tényleg ne robbantgassunk feleslegesen sehol, de ez egy olyan kérdés, amiben kivételt lehetne tenni. Legalább ennyi hasznuk legyen ezeknek a fegyvereknek :) Persze az is lehet hogy kiderül, nem igazán használhatók aszteroidák eltérítésére, de ez nehezen fog íróasztalnál kiderülni.