Hunter

Szabad szemmel is látható lesz a 2029-es aszteroida

A korábban armageddonnal fenyegető 2004 MN4 aszteroida miután kiderült, hogy mégis elkerüli bolygónkat, olyan látványossággá lépett elő, ami egy évezredben legfeljebb egyszer fordul elő.

A tavaly júniusban felfedezett hatalmas űrszikla decemberben egy időre kivívta magának a legnagyobb eséllyel a Földbe csapódó objektum címét, majd a további megfigyelések kizárták a 2029-es ütközés lehetőségét, sőt az Arecibo Obszervatórium legújabb vizsgálatai szerint a Holdnak sem esik bántódása. Azonban az aszteroida nagyságából és közelségéből adódóan szabad szemmel is követhető lesz, amint elhalad bolygónk mellett.

A valamivel több mint 320 méter szélesre becsült szikla 2029. április 13-án valamivel alacsonyabb magasságban halad el, mint a geoszinkron pályán működő műholdak, a becslések szerint 36350 kilométerre lesz a Föld középpontjától. Bár már volt két házméretű aszteroida is, ami ennél kisebb távolságban haladt el mellettünk, ezek optikai segédeszközök nélkül láthatatlanok maradtak. A modern történelemben még nem fordult elő szabad szemmel is látható aszteroida. Az elhaladások közelségének top tízes listáján a 2004 MN4 messze a legnagyobb objektum. "A tízes lista többi tagját már csak az elhaladáskor fedeztük fel, míg a 2004 MN4 esetében ezt már jó előre sikerült jeleznünk" - nyilatkozott a SPACE.com-nak egy telefonos interjúban Steve Chesley, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa.


Tavaly ősszel egy még ennél is nagyobb aszteroida, a 4,6 x 2,4 kilométeres Toutatis repült el a Föld mellett a Hold távolságának közel négyszeresén, melyről rengeteg felvétel készült, azonban ez az esemény sem volt szabad szemmel látható.

A 2004 MN4 várhatóan egy gyorsan mozgó, 3,3 magnitúdón ragyogó csillagnak fog látszani. Ezen a csillagászati skálán a kisebb számok jelzik a fényesebb objektumokat, a legfényesebb csillagok és bolygók negatív magnitúdóval rendelkeznek. A leghalványabb ideális körülmények között még látható csillag 6,5 magnitúdóval rendelkezik, ezért a városlakóknak célszerű a fényektől távolabbi helyet keresniük az ideális észleléshez. Az aszteroida elhaladását csak Európából, Afrikából és Nyugat-Ázsiából lehet majd végig kísérni. Az égbolton a Rák csillagképen fog áthaladni egy csillagszerű pont képében. Egy kisebb csillagász távcsővel és egy jó nyomkövető szoftverrel az aszteroida alakja is egyértelműen meghatározhatóvá válik.


Az űrszikla óránként 42 fokot tesz meg az égen, ami valamivel lassabb, mint egy műhold, azonban ez érezhetően nagy sebesség lesz egy kis látószögű távcsőnek. Chesley és munkatársai szerint 1300 évente átlagban egy hasonlóan közeli elhaladásra lehet számítani.

A 2004 MN4 a Nap körül kering, azonban ellentétben legtöbb társával, melyek a Mars és Jupiter közötti aszteroida övben lakoznak, 323 napos pályája főként a Föld pályáján belülre esik. A 2029-es elrepülés meg fogja hajlítani pályáját, ami megváltoztatja a későbbi elhaladások körülményeit. "Mindazonáltal jelenlegi kockázatelemzéseink szerint a 2004 MN4 részéről nem várható későbbi találkozás a Földdel a 21. században" - olvasható a Chesley és munkatársai, Paul Chodas, Jon Giorgini és Don Yoemans által kiadott állásfoglalásban.

Az elkövetkező hónapok megfigyelései segíthetnek kizárni a becsapódás lehetőségét a 2029 utáni években. Az ütközés helyi kipusztulást és területi károkat okozna, azonban nem jelentene globális katasztrófát, állítják a szakértők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Looooser #57
    És mivan azokkal akik levannak klónozva??? azokból nem csak 1 van és ne mond hogy nem létezik klónozott ember!!!!
  • maszi65 #56
    Mint a három kismalac, nem kell pánikolni-nem kell pánikolni-nem kell pánikolni, és aztán tényleg bekövetkezik a katasztrófa, de ezt akkor már nem tudjuk meg, a titkolodzók pedig a levegőből fogják végignézni az egészet, mint a színházban.
  • Zocsi #55
    Én nem azt mondtam, hogy boldog lennék. Egyszerűen csak arra utaltam vele, hogy pozitív hatással lenne mindennemű fejlődésre egy globális katasztrófa, ami mondjuk kipusztítja az emberiség harmadát. Legalábbis szerintem.

    BiroAndras: félreértettél. Ez nem akadályozná meg, szvsz oldasd L újra!

    Ahhoj: szerintem nem az érzelmi élet erősödik fel, hanem az ösztönök törnek elő az emberekből. Pl. anyaösztön, létfenntartó ösztön. Az erkölcsi és társadalmi normák elmosódnak, teljesen öncélúvá válik az egész. Másfelől a háború senkinek sem jó, csak az azt kirobbantó hatalomnak. Pénz áll emögött is, mint minden mögött. Elég csak az iraki háborút említeni. Másfelől beszélgettél már te olyan emberrel, aki megélt egy háborút?

    dez: Ebben van valami! Tény, hogy felpörgeti a gazdaságot és a lakosságot is munkára, tettekre serkenti, már ha a politikusok ezt nem tudják megtenni, csak háborúval...

    Lényeg, a lényeg. Tök mindegy mi fog történni akkor, mert addig élni kell. Kihasználni minden percet, mert mindenki egyedi és mindenkiből csak egy van. (Ezzel részben ellentmondok önmagamnak, de nem zavar.) Ha meg Lmegy mellettünk, akkor legalább meglesz az azévi pletykatéma az emberek között. De csak azok között, akik néha felnéznek az égre, csillagokra is és nem lehajtott fejjel bandukolnak minden nap, rohanva, hogy idejében odaérjenek a postára, mert be kell fizetni a csekket.
  • SirLord #54
    kitagadnak:D
  • Tetsuo #53
    Nincs bocsánat! :)
  • Tetsuo #52
    Háborúviselt államokat írtam s nem embereket, azokra az emberekre gondolok, akik megkezdik az újjáépítést (jegyért kapnak kenyeret, stb de óriási energiájuk van mert vége lett a háborúnak), s nem feltétlenül ellent akarok mondani :)
  • Ahhoj #51
    sirlord loál :DDD
  • HUmanEmber41st #50
    A számításokat biztosan többször is ellenőrizték, de a megfigyelésekbe csúszhatnak esetleges hibák..
  • Hege11 #49
    Remélem nem nézték el a számitásokat
  • SirLord #48
    nem de zocsi legalább boldog lenne