Hunter

Antik füvészkönyvek a ma gyógyászatában

Az amerikai Mayo Klinika kutatása bebizonyította, hogy a mai gyógyszerészeknek igenis van mit tanulniuk az ősi gyógyítóktól.

Kutatók egy 1650-ben íródott könyvben bukkantak rá a hasmenést okozó baktérium elleni, egy számunkra új, hatásos kezelésre. Maga a betegség és kezelése nem egy nagy horderejű dolog, a Mayo szakemberei munkájukkal elsősorban az antik forrásokban rejlő növényi alapú hatóanyagok felkutathatóságára szerették volna felhívni a figyelmet.

Közhelyesen szólva: "fűben, fában orvosság van", és valóban, a természet a gyógyító ágensek felbecsülhetetlen forrását nyújtja. Az aszpirint például eredetileg a fehér fűz kérgéből nyerték, míg a rák kemoterápiás kezeléséhez alkalmazott Taxol hatóanyaga egy a Csendes-óceán partvidékén honos tiszafaféle kéregből származik.

Évezredeken át az emberek világszerte a növényvilág gyógyító anyagaival kezelték magukat, így nem volt nehéz levonni a következtetést, mely szerint érdemes a régi írásos emlékekben kutakodni az elfeledett gyógyszerek után, melyek a szervezet számára jobban feldolgozhatók, mint a különféle kemikáliák.

Ezek felkutatása azonban nem akármilyen felkészültséget igényel, hiszen bár a szövegek a digitális technikák fejlettségének köszönhetően gyorsan elemezhetőek, komoly problémát okozhat az idegen nyelv, a régi betűtípusok és a terminológiai különbségek. A siker érdekében a Mayo Klinika igen szokatlan és színes társaságot verbuvált össze Rumphius, valódi nevén Georg Eberhard Rumpf német naturalista "Ambonese Herbal" című, több mint három és fél évszázada íródott könyvének átvizsgálásához. A csapatban a Mayo kutatói mellett helyet kapott egy szamoai sámán, egy etnobotanikus, azaz a néprajzi növénytan ismerője, egy botanikus, aki behelyettesítette az ősi növény neveket a jelenkoriakkal, valamint két adatbázis szakértő is.

Az antikváriumi kincsnek is beillő könyv egy indonéz sziget, Ambon gyógynövény tradícióit dolgozza fel. Ebben szól Rumphius egy növénykivonat jótékony hatásáról, ami a modern gyógyászatban is beazonosítható. Az atun fából nyert kivonatot a kutatók is tesztelték és az előzetes eredmények egybevágnak a 17. századi botanikus feljegyzéseivel, mely szerint a gyógykészítmény a hasmenés minden válfaját szinte azonnal, rendkívüli hatékonysággal szünteti meg. A kötet éppen ezért fel is hívja a figyelmet, hogy olyan betegségeknél mint a vérhas, rendkívül óvatosan kell használni, mivel ebben az esetben "nem jó ha túl gyorsan szakítják félbe a betegséget illetve a szenvedést".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #74
    Igen, nekem is kb. 1800 forintba került a Movalis. Ő sem képes amúgy csodákra. 3 éve szedtem, dejó, hogy már nincs szükségem rá.
  • Epikurosz #73
    Hát, a legegyszerűbb, ha besétál az ember valamelyik gyógynövényboltba, és ott megveszi. Sőt, a filteres teák a legpraktikusabbak. Én már megbarátkoztam velük, nem kell annyit mosogatni utána. :-)

    Kimondottan nem szoktam gyógynövénygyűjtés céljából kimenni a természetbe, de vannak azért időszakok (a bodzafa virágzása, Szent Iván napja, ősszel, amikor beérik a bogyós növények termése, gombaéréskor) amikor a kirándulást egybekötöm a természet valamilyen ajándékának gyűjtésével is. Persze nem forgalmas utak vagy szennyezett patakmedrek mellett.

    Különben vannak gyógynövényhatározóim, de nem vagyok profi, inkább a főbb növényeket ismerem. Készítettem egy adatbázis amúgy, kb. 400 gyógynövény van benne, kellene fotókat csinálni, de mindig valahogy elmarad, hiába vettem digitális fényképezőgépet. Nem vagyok fotós típus, inkább szabadszemmel élvezem a tájat.
  • galocza #72
    meloxicam tartalmú tabletták támogatással együtt kb 1100-1700 pénzbe kerülnek (20x).
    az eredeti a movalis, az a legdrágább.
    mind receptköteles, persze.
  • Viet #71
    Hajrá.
  • halgatyó #70
    Kösz a kimerítő tájékoztatást. Ennek a meloxicamnak utána fogok nézni (remélem nem 10ezer forint 1 doboz).
    A gyógynövények, izé hát eléggé bonyolult. Az a baj, hogy színes papírkép után sem ismerem fel azt a növényt, ha a mezőn járok. Cickányfarok meg izékóró, meg kitudjami, hát attól tartok hogy mégsem fogom magamat egyhamar gyógyteákkal kezelgetni. De azért kösz.
    (ha a házfelújítást befejezem, meg a meló is kissé csillapodik, akkor utánajárok)
  • dondore #69
    Honnan szeded ezeket? Erdoben maszkalsz, vagy cserepben vannak, esetleg boltban?
  • longobard #68
    Hát a vincamin eme származékát félszintetikusan is elő lehet állítani, tehát a wiki cikk ilyen értelemben korrekt.
    Egyébként ennek a témának magyar főtudorai Szántay Csaba meg régi kollégái, ebbe nem akarok belefolyni.
  • galocza #67
    Vinpocetine (brand names: Cavinton, Intelectol; chemical name: ethyl apovincaminate) is a semisynthetic derivative of vincamine...
    wiki szerint. ami nem jelenti azt, hogy igazuk is van.
  • galocza #66
    igazából arra gondoltam, hogy azt nem tudom, hogy a intesztinoszolvens bevonat csak a protecteknél van, vagy a többi aspirinnél is. gyanítom hogy csak előbbieknél.
    az meg úgy van, ahogy írtad, a nsaidok nem kémhatásuk miatt bántják a gyomrot, hanem uazzal a mechanizmussal, amellyel elérik láz/fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő hatásukat: a prosztaglandin-szintézis gátlásával.
    a baj, hogy akad "jó" prosztaglandin is, amely a gyomor nyálkahártyáját védi. viszont a nem szelektív cox gátlók (ezt az enzimet gátolják) az összes prosztaglandin termelését csökkentik -> gyomorbaj.
    léteznek szelektív cox-2 gátlók (ezek megfelezik a gi mellékhatásokat), 1-2 éve vontak ki egy ilyet a forgalomból (vmi szíves mellékhatás miatt - vioxx).
  • longobard #65
    A Richterben a Cavintont gyárlátogatási emlékeim szerint totálszintézissel gyártják, tehát növényi alapanyagot nem használnak fel.